Limba română devine limba oficială în Republica Moldova. Parlamentul de la Chișinău a adoptat legea
Deputații au votat în lectura a doua proiectul de lege care prevede substituirea sintagmelor „limba moldovenească”, „limba maternă” și „limbă de stat” cu sintagma „limba română”. Proiectul de lege a fost votat de 58 de deputați. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au protestat cu pancarte pe care era scris „Poporul este suveran, PAS-ul este tiran”, „Constituția RM: Moldova, moldoveni, moldovenească”, scrie agora.md.
Alertă la Chișinău. O dronă a fost găsită în apropriere de o arenă sportivă din capitala Republicii Moldova
Campania la prezidențiale, „o luptă nedreaptă”
Declarații la închiderea urnelor din partea Maiei Sandu și a lui Alexandr Stoianoglo
Alegeri prezidențiale în Republica Moldova, turul II: Sandu vs Stoianoglo. Prezența la vot până la ora 17:00
Percheziții de amploare în Republica Moldova. Anchetă privind fapte de corupție în prag de alegeri
Alegeri în Republica Moldova
Avertismentul șefului Poliției din R. Moldova după ce Rusia a plătit 130.000 de moldoveni să voteze anti-UE la referendum
Cum a reacționat Maia Sandu, aflată într-un studio TV, când a început cutremurul
Popșoi: Rusia folosește Moldova ca un vas Petri
După ce au aprobat proiectul de lege, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, partidul președintei Maia Sandu, au scandat „Bravo”. „E un vot care a întârziat”, a spus președintele Parlamentului, Igor Grosu.
Anterior, la ședința Parlamentului din 2 martie, pe agendă a fost adăugată inițiativa de modificarea sintagmei de „Limba moldovenească” în „Limba română” în toată legislația țării și mai ales, în Constituție. Ședința s-a lăsat cu îmbrânceli la tribuna Legislativului. Chiar și așa, sub scandări de nemulțumire și aplauze ale PAS, inițiativa a fost votată în primă lectură cu 56 de voturi.
La 5 decembrie 2013, Curtea Constituțională a stabilit că Declarația de Independență a Republicii Moldova, care prevede că limba de stat este româna, prevalează în raport cu Constituția și face corp comun cu Legea Supremă. Cu alte cuvinte, sintagma „limba moldovenească” ar trebui să fie schimbată în „limba română”.
Editor : A.R.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News