Live

Libanezii spun că liderul Hezbollah își dăduse acordul pentru încetarea focului înainte de a fi ucis de Israel

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Hassan Nasrallah, liderul grupării şiite libaneze Hezbollah / Sursa foto: Profimedia Images

Liderul grupării şiite libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah, îşi dăduse acordul pentru o încetare a focului de 21 de zile înainte de a fi asasinat de Israel, iar Libanul a informat cu privire la această decizie Statele Unite şi Franţa, care prezentaseră propunerea de armistiţiu, a declarat ministrul libanez de Externe, Abdullah Bou Habib, informează EFE, potrivit Agerpres.

Întrebat, într-un interviu acordat reţelei americane CNN şi difuzat joi dimineaţă, dacă Nasrallah a acceptat armistiţiul temporar, şeful diplomaţiei libaneze a declarat: „(Nasrallah) a fost de acord, a fost de acord”, a spus Habib.

„Am fost complet de acord. Libanul a acceptat încetarea focului, dar în consultare cu Hezbollah. Preşedintele (Parlamentului), Nabih Berri, s-a consultat cu Hezbollah şi i-am informat pe americani şi francezi despre ceea ce s-a întâmplat. Şi ne-au spus că şi domnul Netanyahu a fost de acord cu declaraţia emisă de cei doi preşedinţi (Joe Biden şi Emmanuel Macron)”, a afirmat şeful diplomaţiei libaneze.

Propunerea unei încetări temporare a focului a fost prezentată de preşedintele american Joe Biden, omologul său francez Emmanuel Macron şi alţi aliaţi în timpul Adunării Generale a ONU de săptămâna trecută.

Ministrul libanez a mai precizat în interviul pentru CNN că, după comunicarea pe care guvernul libanez a avut-o cu cele două ţări, emisarul special al preşedintelui american, Amos Hochstein, se pregătea să meargă în Liban pentru a negocia încetarea focului în acele trei săptămâni de armistiţiu temporar, a continuat Habib.

„Ni s-a spus că domnul Netanyahu a fost de acord cu acest lucru şi apoi am primit şi acordul Hezbollah cu privire la asta şi ştiţi ce s-a întâmplat de atunci”, a declarat ministrul libanez de Externe.

Până în prezent, nici Israelul şi nici Hezbollah nu au comentat această informaţie.

Hassan Nasrallah a fost ucis vineri într-un atac aerian israelian asupra suburbiilor din sudul capitalei libaneze Beirut, cunoscute sub numele de Dahye, ca parte a campaniei de bombardamente fără precedent a Israelului, care a ucis aproape 2.000 de persoane şi a forţat strămutarea altor 1,2 milioane.

În urmă cu două zile, Israelul a început o invazie terestră în sudul Libanului.

Editor : A.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Strategii divergente în Iran: Gardienii Revoluției și președintele, în conflict privind abordarea militară împotriva Israelului

Un general NATO dezvăluie cât de avansat e programul iranian de înarmare. „Au peste 3.000 de rachete balistice”

„După atacul cu rachete, Israelul ar putea fi gata să riște un război total cu Iranul”, scrie New York Times

„Statele arabe din Golf susțin Palestina, însă nu s-ar supăra să vadă Israelul confruntând Iranul”

Partenerii noștri