Live

„La un pas de un incident diplomatic”. O prăjitură din meniul pentru Macron și Xi Jinping a fost înlocuită pentru că amintea de Rusia

Data actualizării: Data publicării:
Emmanuel Macron şi Xi jinping au luat masa marţi, împreună cu soţiile lor, în Strâmtoarea Tourmalet. FOTO: Profimedia Images

O prăjitură „rusă” cu praline, o specialitate din Pirinei, care făcea parte din meniul ales de către Eric Abadie, proprietarul unui restaurant din Trecătoarea Tourmalet, prietenul preşedintelui francez, Emmanuel Macron, a fost înlocuită marţi cu o tartă cu afine, din motive diplomatice, la masa special pregătită în escapada personală în Pirinei în a doua zi a vizitei de stat a preşedintelui chinez, Xi Jinping, dezvăluie Depeche du Midi, citată de Le Figaro, potrivit News.ro.

Desertul a fost înlocuit din cauza numelui sensibil în contextul geopolitic, iar un „incident diplomatic” a fost evitat cu succes, scrie cotidianul francez.

Preşedinţii francez, Emmanuel Macron, şi chinez, Xi jinping, au luat masa marţi, împreună cu soţiile lor, în Strâmtoarea Tourmalet.

Macron a ales un cadru autentic şi intim

Macron a ales un cadru autentic şi intim, restaurantul la altitudine al prietenului său Eric Abadie, un cadru ideal pentru o abordare sinceră a unor subiecte spinoase, printre care şi războiul din Ucraina.

Chinese President Xi Jinping and his wife Peng Liyuan, right, French President Emmanuel Macron and his wife Brigitte Macron, left, pose in a restaurant, Tuesday, May 7, 2024 at the Tourmalet pass, in the Pyrenees mountains. French president is hosting China’s leader at a remote mountain pass in the Pyrenees for private meetings, after a high-stakes state visit in Paris dominated by trade disputes and Russia’s war in Ukraine. French President Emmanuel Macron made a point of inviting Chinese President Xi Jinping to the Tourmalet Pass near the Spanish border, where Macron spent time as a child visiting his grandmother.,Image: 870908221, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

În meniu s-au aflat feluri specifice din Pirinei.

Ca aperitiv s-a servit „garbure”, o supă tradiţională locală.

Apoi „umăr de miel confit” cu jambon de porc negru din Bigorre, fasole din Tarbais şi ceapă.

A urmat un platou de brânzeturi Dominique Bouchait, iar ca desert bucătarul prevăzuse un produs de patiserie specific Bearnului şi Ţării Bascilor - „le russe”.

Este vorba despre o pastă de biscuiţi cu migdale şi praline, o prăjitură originară din Oloron-Sainte-Marie, a cărei reţetă, potrivit legendei, provine din Crimeea.

Prăjitura amintește de câmpiile înzăpezite din Rusia

Pudrată cu zahăr, ea aminteşte câmpiile înzăpezite din Rusia.

Casa Artigarrede, o patiserie de familie care deţine secretul reţetei din 1920, scrie pe site că François Mitterrand a introdus acest desert în bucătăria Palatului Elysee şi că succesorii acestuia, Jacques Chirac şi Nicolas Sarkozy, au oferit această prăjitură multor şefi de stat aflaţi în vizite oficiale.

Însă, într-un contextul geopolitic sensibil, pe fondul războiului din Ucraina, acest desert extrem de apreciat de către Emmanuel şi Brigitte Macron a fost înlocuit cu o tartă cu afine, dezvăluie Depeche du Midi.

Editor : B.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Zaharova, sunată în direct în timpul unei conferințe și instruită ce să facă

Partenerii noștri