Live

„L-au lăsat fără mijloacele de a câștiga războiul”. Time: Zelenski se simte trădat de aliații occidentali

Data actualizării: Data publicării:
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Foto: Profimedia Images

Mai mulți membri din echipa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski au declarat că acesta este furios şi că se simte trădat de aliaţii occidentali, care „l-au lăsat fără mijloacele de a câştiga războiul, doar cu mijloacele de a-i supravieţui”, relatează TIME, potrivit News.ro. 

Sprijinul public pentru ajutorul acordat Ucrainei este în scădere de luni de zile în SUA, iar vizita lui Zelenski nu a reuşit să-l revigoreze. Aproximativ 41% dintre americani doresc ca Congresul să furnizeze mai multe arme Kievului, în scădere de la 65% în iunie, când Ucraina a început o contraofensivă majoră, potrivit unui sondaj Reuters realizat la scurt timp după plecarea lui Zelensky.

Acea ofensivă a decurs într-un ritm chinuitor şi cu pierderi enorme, făcând din ce în ce mai dificil pentru Zelenski să-i convingă pe parteneri că victoria este aproape. Odată cu izbucnirea războiului în Israel, chiar şi menţinerea atenţiei lumii asupra Ucrainei a devenit o provocare majoră, comentează TIME.

Zelenski a fost „lăsat fără mijloacele de a câştiga războiul, doar cu mijloacele de a-i supravieţui”

După vizita sa la Washington, TIME i-a urmărit pe preşedintele ucrainean şi echipa sa înapoi la Kiev, sperând să înţeleagă cum vor reacţiona la semnalele pe care le-au primit, în special la apelurile insistente către Zelenski să lupte împotriva corupţiei în interiorul propriului său guvern şi la scăderea entuziasmului pentru un război al cărui sfârşit nu se întrevede.

„În prima mea zi la Kiev, l-am întrebat pe un membru al cercului său cum se simte preşedintele. Răspunsul a venit fără nicio secundă de ezitare: „Furios””, relatează autorul articolului.

Alţi membri ai echipei liderului de la Kiev relatează că optimismul acestuia, simţul umorului, tendinţa de a anima o întâlnire cu o glumă au dispărut în cel de-al doilea an de război cu Rusia.

„Acum intră, primeşte actualizări, dă ordine şi iese”, spune un vechi membru al echipei sale.

„Zelenski se simte trădat de aliaţii săi occidentali. L-au lăsat fără mijloacele de a câştiga războiul, doar cu mijloacele de a-i supravieţui”, afirmă un alt apropiat al preşedintelui ucrainean.

Dar convingerile lui nu s-au schimbat. În ciuda eşecurilor recente pe câmpul de luptă, el nu intenţionează să renunţe la luptă sau să accepte orice fel de pace. Dimpotrivă, credinţa sa în victoria finală a Ucrainei asupra Rusiei s-a întărit într-o formă care îi îngrijorează pe unii dintre consilierii săi. Este de neclintit, aproape mesianic.

„El se amăgeşte”, îmi spune frustrat unul dintre cei mai apropiaţi consilieri ai săi. „Nu avem opţiuni. Nu câştigăm. Dar încearcă să-i spui asta”, relatează autorul articolului din TIME.

Încăpăţânarea lui Zelensky, spun unii dintre consilierii săi, a afectat eforturile echipei de a veni cu o nouă strategie, un nou mesaj. Pe măsură ce au dezbătut viitorul războiului, o problemă a rămas tabu: posibilitatea de a negocia un acord de pace cu ruşii. Judecând după sondaje recente, majoritatea ucrainenilor ar respinge o astfel de mişcare, mai ales dacă ar presupune pierderea oricărui teritoriu ocupat.

Zelenski este şi împotriva unui armistiţiu temporar. „Pentru noi ar însemna să lăsăm această rană deschisă pentru generaţiile viitoare”, spune preşedintele ucrainean.

„Poate că va linişti unii oameni în interiorul ţării noastre, şi în afară, cel puţin pe cei care vor să se încheie lucrurile cu orice preţ. Dar pentru mine, aceasta este o problemă, pentru că am rămas cu această forţă explozivă. Noi doar amânăm detonarea ei”, spune Zelenski.

Deocamdată, intenţionează să câştige războiul în condiţii ucrainene şi îşi schimbă tactica pentru a realiza acest lucru. Conştienţi de faptul că fluxul de arme occidentale s-ar putea reduce în timp, ucrainenii au intensificat producţia de drone şi rachete, pe care le-au folosit pentru a ataca rutele de aprovizionare, centrele de comandă şi depozitele de muniţii ale Rusiei, aflate mult în spatele liniilor inamice. Ruşii au răspuns cu mai multe bombardamente împotriva civililor, mai multe lovituri cu rachete împotriva infrastructurii de care Ucraina va avea nevoie pentru a încălzi casele şi pentru a menţine luminile aprinse pe tot parcursul iernii.

Zelenski îl descrie drept un război al voinţei şi se teme că, dacă ruşii nu sunt opriţi în Ucraina, luptele se vor extinde dincolo de graniţele acesteia. „Trăiesc de mult cu această frică”, spune el. „Un al treilea război mondial ar putea începe în Ucraina, ar putea continua în Israel şi ar putea trece de acolo în Asia, apoi ar putea exploda în altă parte.” Acesta a fost mesajul lui la Washington: „Ajutaţi Ucraina să oprească războiul înainte ca acesta să se răspândească şi înainte să fie prea târziu”. El este însă îngrijorat că audienţa a încetat să mai fie atentă.

Cu toate acestea, în interviul acordat TIME, liderul de la Kiev a declarat: „Nimeni nu crede în victoria noastră ca mine. Nimeni”.

 

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Atac cibernetic în SUA. „Cea mai gravă piraterie din telecomunicaţii din istoria ţării noastre''. Cine stă în spatele atacului

Kim Jong Un acuză SUA că răscoleşte tensiunile. „Ar putea escalada în cel mai distructiv război termo-nuclear”

Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut? Ei, bine, ați obținut!”

Atacuri ruseşti asupra unor substaţii ale centralelor nucleare. „Riscul unor accidente este incredibil de mare”

Partenerii noștri