Kurzii PKK au renunțat la armistițiu și anunță că reiau luptele cu armata lui Erdogan
Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care luptă împotriva armatei turce din 1984, a anunţat că pune capăt unui armistiţiu unilateral pe care l-a decretat în februarie, după cutremurele devastatoare care au zguduit Turcia și Siria.
Uniunea Comunităţilor din Kurdistan (KCK), care conduce întreaga mişcare rebelă kurdă, inclusiv PKK, a anunţat, marţi, într-un comunicat difuzat de agenţia de presă prokurdă Firat, că şi-a „întrerupt armistiţiul unilateral” după un nou „val de atacuri” pornit de forțele armatei turce.
PKK - clasat drept o organizaţie teroristă de Turcia, Statele Unite şi Uniunea Europeană, anunţa pe 10 februarie că îşi suspendă „operaţiunile” în Turcia, „atât timp cât statul turc nu ne atacă”, la patru zile după cutremurul care s-a soldat cu peste 50.000 de morţi, în sud-estul ţării.
Gruparea armată a menţinut acest armistiţiu și pe perioada campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale și parlamentare turce din luna mai.
Armata turcă acționează frecvent împotriva PKK atât în Turcia, cât şi în Irak şi ţinteşte Unităţile Protecţiei Poporului (YPG) în Siria - aliate ale Statelor Unite în lupta împotriva jihadiştilor ISIS, dar pe care Turcia le acuză că sunt aliate ale kurzilor. Guvernul turc a anunţat că a ucis, începând de duminică, câteva zeci de combatanţi kurzi în nordul Siriei.
Acest vechi conflict pe care Turcia îl are cu militanții kurzi a provocat tensiuni cu țări europene precum Suedia și a dus la tergiversarea aderării acestei țări la NATO, în condițiile în care Erdogan susține că guvernul suedez îi „apără” pe ceea ce el numește „teroriștii” kurzi.
Editor : Adrian Dumitru
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News