Live

Kremlinul spune că Putin „nu s-a decis încă” dacă merge în Africa de Sud. Dictatorul rus se teme că ar putea fi predat la Haga

Data publicării:
Vladimir Putin, președintele Rusiei, rămâne invitat în Africa de Sud în ciuda mandatului de arestare emis de Curtea Penală Internațională. Foto: Profimedia Images

Kremlinul anunță că Vladimir Puțin nu s-a decis încă dacă va participa la reuniunea BRICS care va avea loc în Africa de Sud, în august, relatează CNN. Conform purtătorului de cuvânt al lui Puțin, Dmitri Peskov, „nu a fost luată încă o decizie pe această temă”.

Dictatorul rus se teme, cel mai probabil, de o posibilă arestare pe teritoriu străin, după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele său pentru comiterea de crime de război și crime împotriva umanității în Ucraina.

Africa de Sud este semnatară a convenției care obligă statele participante la arestarea oricărei persoane care are un mandat pe numele său.

BRICS este un format internațional la care participă economiile în dezvoltare rapidă. Din acest grup fac parte Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.

Anterior, autoritățile din Africa de Sud au spus că sunt „conștiente” de obligația legală de a-l aresta pe Putin. „Luăm act de raportul privind mandatul de arestare emis de CPI. Rămâne angajamentul și dorința foarte puternică a Africii de Sud ca conflictul din Ucraina să fie rezolvat în mod pașnic prin negocieri”, a  spus purtătorul de cuvânt al președinției sud-africane.

Citește și: Germania va trebui să-l aresteze pe Putin dacă acesta intră pe teritoriul său, spune ministrul german al Justiţiei

În ciuda faptului că cercul său de apropiați și de slugarnici încearcă să minimalizeze importanța mandatului de arestare CPI pe numele său, în interiorul Kremlinului, realitatea devine alta – lumea lui Putin tocmai ce a devenit mult mai mică.

123 de țări sunt state părți la Tratatul de la Roma prin care s-a înființat Curtea Penală Internațională. Dintre acestea, 33 sunt state africane, 19 sunt state din Asia-Pacific, 18 sunt din Europa de Est, 28 sunt din statele din America Latină și Caraibe și 25 sunt din Europa de Vest și alte state.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce fac „eroii” lui Putin când se întorc de pe frontul din Ucraina. Val de violențe în Rusia, provocat de deținuții care recidivează

Opoziția din Germania îl acuză pe Olaf Scholz că a contribuit la „propaganda” Kremlinului prin discuția cu Putin

„O altă încercare nereușită a inamicului”. Ucrainenii au distrus cu o dronă un steag plantat de „sabotori” ruși în regiunea Cernihiv

Zelenski spune că Putin nu vrea să discute despre pace, ci doar să iasă din izolare: „Ce fel de negocieri pot exista cu un criminal?”

Partenerii noștri