Live

Kim Jong Un l-a felicitat pe Vladimir Putin de ziua lui. Mesajul trimis la Kremlin, pentru „cel mai apropiat tovarăș”

Data publicării:
Relațiile dintre Phenian și Moscova s-au întărit de la începutul războiului din Ucraina. Fotot: Kim Jong Un și Vladimir Putin / Sursa foto: Profimedia Images

Kim Jong Un l-a felicitat pe Putin pentru cea de-a 72-a aniversare. În mesajul transmis la Moscova, liderul Coreei de Nord îl numește pe liderul de la Kremlin „cel mai apropiat tovarăș” și promite că relațiile dintre ambele țări vor fi ridicate la un nou nivel, informează BBC.

Relațiile dintre Phenian și Moscova s-au întărit de la începutul războiului din Ucraina, iar acest lucru îngrijorează Occidentul. Marți, Kim Jong Un a spus că Phenianul va accelera măsurile pentru a face din țara sa o superputere militară cu arme nucleare.

Potrivit Yonhap News, care citează presa de stat nord-coreeană KCNA, Kim a lăudat relațiile dintre ambele țări, spunând că acestea au devenit „invincibile și eterne” de la vizita lui Putin la Phenian în iunie.

Întâlnirile și legăturile de camaraderie dintre noi vor avea o contribuție pozitivă la consolidarea în continuare a bazei eterne a prieteniei RPDC - Rusia”, a adăugat el, referindu-se la Coreea de Nord sub numele său oficial, Republica Populară Democrată Coreea.

Relația dintre Coreea de Nord și Rusia are zeci de ani în spate, pornind cu Stalin și Kim Il-sung, bunicul lui Kim. Uniunea Sovietică a sprijinit Coreea de Nord cu arme și tehnologie, iar Phenianul nu a dorit niciodată să se bazeze complet pe China - în care nu are deplină încredere.

La începutul acestui an, Putin și Kim au semnat un acord prin care se angajează că se vor ajuta reciproc în cazul unei „agresiuni” împotriva oricărei țări, deși nu este clar ce ar constitui agresiune.

Kim a fost acuzat că a ajutat Rusia în războiul împotriva Ucrainei furnizându-i arme în schimbul asistenței economice și tehnologice și au existat tot mai multe dovezi că Rusia a desfășurat rachete nord-coreene în Ucraina.

Pentru Putin, relația este probabil mai mult tactică decât strategică. Are nevoie de sprijin pentru războiul său din Ucraina, iar Coreea de Nord va fi cu siguranță dispusă să-i vândă orice muniție ar fi dispus să plătească.

Jeffrey Lewis, director la Centrul James Martin pentru Studii asupra Neproliferării, a declarat anterior că atât Kim, cât și Putin „încearcă să reducă daunele provocate de sancțiunile internaționale prin crearea unei rețele alternative de prieteni și parteneri”.

Cu siguranță, Coreea de Nord poate beneficia enorm de pe urma accesului la tehnologia militară rusă care, în ciuda problemelor Rusiei, este încă mult mai avansată decât sistemele proprii ale Coreei de Nord.

Coreea de Nord încearcă în primul rând să-și perfecționeze arsenalul nuclear și de rachete. A făcut progrese foarte surprinzătoare în ultimul deceniu în ceea ce privește producerea de noi sisteme de rachete și miniaturizarea dispozitivelor sale nucleare.

Dar Rusia are modele mult mai avansate de focoase termonucleare, modele de vehicule și modele de motoare de rachetă solide.

În timpul unei vizite a lui Kim în Rusia în septembrie 2023, Putin promisese că va ajuta Coreea de Nord să-și dezvolte sateliții, după mai multe lansări eșuate de către Phenian.

Un parlamentar sud-coreean a susținut, de asemenea, marți, că armata Seulului a detectat semne că Coreea de Nord a început să construiască un posibil submarin cu propulsie nucleară.

Citând agenția de informații din Coreea, reprezentantul Kang Dae-sik a spus că construcția este încă în faza incipientă și „este nevoie de o confirmare suplimentară dacă este alimentată cu energie nucleară”.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Elon nu glumea!”. Mașina interzisă în Europa a explodat în fața hotelului lui Trump. Reacția autorităților

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Autorităţile finlandeze fac percheziții pe nava din „flota fantomă” a Rusiei, confiscată în Marea Baltică

Soldații ruși atacă pozițiile ucrainene pe trotinete electrice și ATV-uri. „Vorbim de pace, dar războiul este departe de final”

Explicațiile ministrului Energiei despre exportul de gaze naturale și electricitate al țării noastre în Republica Moldova

„Un impact drastic asupra UE.” Avertisment dur al premierului slovac după ce Kievul a oprit tranzitul gazelor rusești prin Ucraina

Partenerii noștri