Live

Kievul ar putea primi în curând avioane F-16 gonflabile

Data publicării:
Tehnologia militară gonflabilă este extrem de cerută pe piață. Foto: X @lfx160219

O companie cehă a prezentat o momeală gonflabilă a avionului de vânătoare F-16, care poartă în special însemnele Forțelor Aeriene Ucrainene. Avionul de luptă gonflabil, produs de o firmă despre care se știe deja că furnizează Kievului “momeală” pentru alte echipamente militare, apare la doar câteva săptămâni după ce s-a confirmat că primele F-16 reale au ajuns în Ucraina, scrie TheWarZone.

Momeala F-16 cu însemne ucrainene de la compania cehă Inflatech este expusă în prezent la expoziția de apărare Industry Days din Danemarca, organizată de Ministerul danez al Apărării - Organizația pentru Achiziții și Logistică (DALO).

Replica gonflabilă la scară reală a avionului F-16 vopsit în gri include o „copertină a carlingii” transparentă, depozite în vârful aripilor și chiar un „rezervor de combustibil” central.

Nu este clar dacă momelile F-16 se vor îndrepta spre Ucraina sau dacă însemnele Forțelor Aeriene Ucrainene au fost aplicate doar pentru a stârni interesul pentru produs. Totuși, atâtea vreme cât Ucraina are un contract cu această firmă, pentru porducerea altor tipuri de “momeli”, cumpărarea unor F-16 ar părea logică

Cu toate acestea, au existat rapoarte neconfirmate conform cărora au fost achiziționate pentru Ucraina “momeli” F-16 furnizate de SUA, precum și rapoarte conform cărora momeli ale aceluiași avion au fost construite în ateliere ucrainene.

Utilaje militare gonflabile

Inflatech este un specialist în acest domeniu, cu un site web care enumeră în prezent mai mult de 30 de momeli militare gonflabile diferite. Printre diferitele tancuri, vehicule blindate și piese de artilerie se numără și alte tipuri de aeronave, inclusiv Su-27 și Su-30 Flanker de producție rusească și elicopterul UH-60 Black Hawk de producție americană. Începând cu luna martie 2023, compania a susținut că afacerile au crescut cu peste 30% față de anul precedent, așteptându-se ca creșterea să continue să crească cu două cifre pentru cel puțin încă trei până la cinci ani.

Recent, au existat informații conform cărora un sistem de rachete cu lansare multiplă (MLRS) M270 de fabricație americană, pe care Rusia a susținut că l-a distrus în regiunea Sumy, era de fapt o versiune gonflabilă de momeală de la Inflatech, desfășurată de Ucraina. Aceste afirmații nu pot fi verificate independent.

 

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

O celebritate a venit în România și a trăit ceva despre care doar auzise: ”O nebunie! M-am așezat și m-am întrebat ‘Ce-a fost asta?’”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Partenerii noștri