Kamala Harris îi cere lui Netanyahu să pună capăt războiului din Gaza: Nu o să tac
Vicepreședintele SUA Kamala Harris a purtat ceea ce ea a numit discuții „deschise și constructive” cu premierul israelian Benjamin Netanyahu la Washington. Cu un ton mai dur decât președintele Joe Biden, Harris a spus că și-a exprimat clar „preocupările serioase” cu privire la victimele din Gaza, spunându-i lui Netanyahu că e important modul în care Israelul se apără și cerându-i să pună capăt războiului.
„Este timpul ca acest război să se încheie”, a spus Kamala Harris după discuțiile față în față cu Benjamin Netanyahu la Casa Albă, scrie BBC.
Vicepreședintele SUA a subliniat, de asemenea, necesitatea unei căi către o soluție cu două state, în timp ce a cerut americanilor să fie conștienți de „nuanțele” conflictului.
Joi, Netanyahu l-a întâlnit pe Joe Biden. Întâlnirile lui Netanyahu la Casa Albă au avut loc la o zi după ce acesta a ținut un discurs înflăcărat în fața Congresului, jurând „victorie totală” împotriva Hamas, în timp ce mii de protestatari pro-palestinieni demonstrau afară.
Premierul se confruntă cu presiuni atât în țară, cât și în străinătate pentru a pune capăt războiului Israel-Gaza, aflat acum la a noua lună.
Sprijinul ferm al lui Biden pentru Israel a înfuriat mulți activiști de stânga, de al căror sprijin democrații ar putea avea nevoie dacă doresc să câștige alegerile prezidențiale din noiembrie.
Având în vedere acest lucru, există, de asemenea, un interes considerabil pentru poziția pe care Kamala Harris ar putea să o ia față de Israel dacă l-ar înlocui pe Joe Biden la Casa Albă.
După întâlnirea de aproximativ 40 de minute cu premierul israelian, Harris a declarat că are un „angajament neclintit” față de Israel și dreptul său de a se apăra.
„Israelul are dreptul să se apere. Și modul în care face acest lucru contează”, a spus Kamala Harris, exprimându-și îngrijorarea cu privire la „situația umanitară gravă” din Gaza.
„Nu ne putem permite să fim amorțiți de suferință și nu o să tac”, a spus ea. „Să încheiem o înțelegere, astfel încât să putem obține o încetare a focului pentru a pune capăt războiului. Să aducem ostaticii acasă și să aducem o alinare atât de necesară poporului palestinian”.
La o conferință de presă, purtătorul de cuvânt al Securității Naționale a Casei Albe, John Kirby, a declarat că Biden și Netanyahu au discutat despre necesitatea urgentă a unui acord de eliberare a ostaticilor, potențialul de extindere a conflictului în Liban, amenințarea Iranului și nevoia de a ajunge la „compromisuri” în negocierile de pace.
Kirby a adăugat că „răman lacune” în relația SUA-Israel, dar că aceasta este încă „sănătoasă”.
„Prin sănătos, vreau să spun că nu vor fi cu totul de acord”, a spus Kirby, adăugând că Biden este „foarte confortabil cu relația pe care o are cu premierul” israelian.
Liderii americani și israelieni au avut, de asemenea, o întâlnire cu ușile închise cu familiile a șapte cetățeni americani care sunt încă ținuți ostatici de Hamas în Gaza.
În urma întâlnirii, Jonathan Dekel-Chen - al cărui fiu Sagui a fost răpit din kibuțul Nir Oz la 7 octombrie - a declarat reporterilor că întâlnirea a fost „productivă și cinstită”. El nu a oferit alte detalii.
„Ne simțim probabil mai optimiști decât ne-am simțit de la prima rundă de eliberare a ostaticilor de la sfârșitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie”, a spus el.
Netanyahu se va întâlni vineri cu candidatul republican la președinție, Donald Trump.
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News