Justițiarul italian care distruge camerele radar de pe șosele. Poliția nu poate să-l prindă, iar oamenii îl laudă pe rețelele sociale
Un italian care se autointitulează „Fleximan” a distrus cel puțin 15 camere radar în ultimele luni, iar polițiștii nu reușesc să-l prindă. Acum a fost creat un grup special de poliție, iar patru parchete diferite investighează atacurile, relatează BBC.
Vandalul anonim a reușit să scoată din funcțiune camere de supraveghere din nord estul țării. Fotografiile cu acțiunile sale s-au răspândit apoi pe rețelele sociale, împreună cu porecla lui, care vine de la cuvântul italian pentru polizor unghiular, flessibile - instrumentul pe care l-a folosit cel mai des pentru a distruge camerele.
Campania lui ar putea reflecta furia populară cu privire la proliferarea camerelor radar, dar numărul deceselor în accidente rutiere este mai mare în Italia decât în multe alte țări europene.
Polițiștii nici nu știu bine cu ce au de-a face. Nu este clar dacă „Fleximan” este doar un bărbat sau un grup format din cel puțin doi sau dacă justițiarul radarelor are deja imitatori.
Poliția din nord-vestul regiunii Piemont spune că a pus sub acuzare un suspect în vârstă de 50 de ani, dar majoritatea atacurilor au avut loc în zona Veneto, din nord-est.
La locul unuia dintre cele mai recente atacuri, justițiarul anonim a lăsat un mesaj scris de mână: „Vine Fleximan!”.
Acțiunile lui sunt din ce în ce mai lăudate pe rețelele sociale, unde Fleximan este considerat un fel de Robin Hood modern. Atât de mult, încât un artist de stradă din Padova numit Evyrein i-a dedicat cea mai recentă lucrare lui Fleximan. Graffiti-ul său înfățișează personajul Umei Thurman din Kill Bill, ținând o sabie într-o mână și o cameră radar tăiată în cealaltă.
Autovelox-ul, așa cum sunt cunoscute în italiană camerele radar, a fost întotdeauna controversat în Europa. Dar se știe că Italia are cel mai mare număr de pe continent, estimat la peste 11.000.
Acest lucru ar putea explica o parte din furia față de detectorul de viteză, iar primarii locali au spus că nu vor înlocui încă camerele vandalizate. Motivul oficial este acela că încearcă să calmeze situația.
Amenzile impuse șoferilor au crescut dramatic în ultimii ani. Numai în Florența au fost date amenzi de 23,2 milioane de euro în 2022, potrivit grupului italian de consumatori Codacons. Pe locurile următoare în top sunt Milano, Genova și Roma.
Dar Italia are un palmares trist în materie de siguranță rutieră. Potrivit Consiliului European pentru Siguranța Transporturilor, numărul deceselor în accidente rutiere din Italia este de 54 la un milion de locuitori în 2022, aproape de două ori mai mult decât în Marea Britanie, de exemplu.
Pentru Paola Di Caro, jurnalist politic la cotidianul italian Corriere della Sera, aceste cifre sunt extrem de dureroase.
Fiul ei, Francesco Valdiserri, în vârstă de 18 ani, a fost ucis de un șofer vitezoman în timp ce aștepta un autobuz la Roma, în octombrie 2022.
„Mi-ar plăcea ca [Fleximan] să simtă pentru o zi, doar o zi, ceea ce simt când mă duc să depun flori acolo unde fiul meu a fost ucis... și apoi la cimitirul din Verano”, spune ea.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News