"Jumătate patriot, jumătate trădător". Ce cred cu adevărat foști mercenari Wagner despre rebeliunea lui Prigojin
„Voi putea să trag în tovarășii mei?”. Era întrebarea la care Vlad, fost mercenar Wagner și actual soldat în armata rusă, a încercat să afle un răspuns în timpul evenimentelor din 24 iunie, când foștii săi tovarăși conduși de Evgheni Prigojin înaintau spre Moscova, iar Rusia părea în pragul războiului civil, scrie The Moscow Times.
Vlad nu este numele lui real, a cerut însă să fie numit așa în articol, din motive de securitate.
Acum servește în armata rusă, de aici teama că ar fi putut fi trimis să apere capitala de foștii săi camarazi de arme.
În urma revoltei, care s-a încheiat cu un acord pentru Prigojin și oamenii săi pentru plecarea în exil în Belarus, patru foști și actuali luptători Wagner care au vorbit cu The Moscow Times au împărtășit opinii diferite cu privire la rebeliune și impactul acesteia asupra viitorului grupării de mercenari.
Ca și alți foști mercenari, Vlad, în vârstă de 29 de ani, l-a învinuit pe Prigojin că i-a adus pe soldații ruși unii împotriva altora pentru a câștiga în disputa sa personală cu Ministerul Apărării al Rusiei.
„Nu mi-aș fi permis niciodată să îndrept armele către propriul nostru popor și, într-un anumit sens, împotriva propriei țări”, a spus Vlad, care a declarat că s-a înrolat în Wagner pentru „a-și apăra țara”, nu „din simpatie pentru Prigojin”.
„Eu și tovarășii mei am luptat pentru țară, nu pentru un idiot îndrăzneț și pentru ambițiile lui personale”, a spus Roman, în vârstă de 35 de ani, la rândul său fost mercenar Wagner. Roman și-a dat demisia dintr-un birou financiar anul trecut ca să se înroleze în gruparea lui Prigojin, din simțul „datoriei civice”.
„Țara mea este în război și nu pot sta pe margine”, a declarat fostul mercenar, care a servit nouă luni în prima linie în Ucraina, înaintând cu unitatea sa de la Popasna la Bahmut. Pentru faptele lui, a fost distins cu crucea neagră, una dintre distincțiile militare ale grupării Wagner.
Roman și Vlad s-au declarat șocați când Prigojin a declanșat rebeliunea armată împotriva ministrului Apărării Serghei Șoigu și a ordonat ocuparea orașului Rostov-pe-Don, din sud. Deși nu au fost de acord cu rebeliunea lui Prigojin, au acuzat conducerea armatei pentru că a permis escaladarea conflictului cu Wagner până în acel punct.
„Din cauza neatenției lor, cea mai pregătită unitate militară din țara noastră a avut de suferit”, a spus Vlad, referindu-se la „prejudiciul reputației” provocat grupării Wagner de revolta lui Prigojin. „Dacă medalia mea înainte mă făcea Aproximativ 15 soldați ruși au fost uciși, inclusiv câțiva piloți, și mai multe vehicule militare au fost distruse în timpul rebeliunii.
„Tovarășii noștri s-au ucis între ei, o cantitate imensă de bunuri militare au fost distruse, oamenii sunt speriați, ca să nu mai vorbim de prejudiciul adus reputației Rusiei pe scena geopolitică”, a spus Roman, care a criticat revolta lui Prigojin pentru că nu a reușit să atingă un obiectiv concret.
„Generalii sunt încă acolo”, a spus Roman, referindu-se la liderii militari corupți și ineficienți pe care se presupune că Prigojin își propusese să-i doboare.
Spre deosebire de Roman și Vlad, alți foști mercenari au spus că au rămas pe deplin loiali lui Prigojin. Printre ei este Malik, în vârstă de 29 de ani. "Rămân un patriot. Întregul Rostov i-a susținut pe mercenarii Wagner și pe Prigojin. Prigojin vorbește și acționează pe drept, a făcut multe pentru țară, deși nu cred că Șoigu a făcut vreodată ceva util.”, spune Malik, care a luptat în Bahmut.
Unii mercenari încă speră că revolta lui Prigojin va duce la o schimbare a conducerii militare a țării, pe care au acuzat-o de corupție și incompetență.
„Sper că „marșul pentru justiție” a funcționat ca un semnal de avertizare pentru guvernul nostru, că au văzut că este timpul pentru schimbări”, a spus Mihail, în vârstă de 32 de ani. Fost muncitor într-o fabrică din Rusia, Mihail s-a înrolat în gruparea Wagner din 2020, activând în Republica Centrafricană și Ucraina.
În timp ce a criticat revolta lui Prigojin pentru că este „prea radicală”, admirația lui Mihail pentru liderul Wagner nu a scăzut, el descriindu-l ca fiind „liderul celei mai bune organizații militare din lume”.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News