Live

Josep Borrell: Migrația poate fi „forța de dizolvare pentru Uniunea Europeană”

Data publicării:
șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell. Foto: Profimedia

Migrația ar putea fi „o forță de dizolvare pentru Uniunea Europeană” din cauza diferențelor culturale profunde dintre țările europene și a incapacității lor pe termen lung de a ajunge la o politică comună, a spus șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, potrivit The Guardian.

Deși Rusia va încerca să exploateze problema migrației în interiorul Europei, Josep Borrell a negat că conflictul din Ucraina a contribuit la criza imigranților, despre care a spus că este o problemă veche de zeci de ani, alimentată de războaie și sărăcia din țările din care pleacă oamenii.

Într-un interviu pentru The Guardian, el a spus că țările europene au fost forțate să se trezească dintr-o siestă privind cheltuielile pentru apărare, după ce trăiseră sub umbrela nucleară americană, atunci când Rusia a invadat Ucraina.

El a cerut o mai mare cooperare în domeniul apărării și decizii mai rapide cu privire la furnizarea de arme Ucrainei și a apărat contraofensiva Kievului, arătând că o treime din teritoriul ucrainean a fost minat și că un contraatac frontal ar fi fost sinucigaș.

La o prelegere la Facultatea de Drept a Universității din New York, el a spus că consiliul de securitate al ONU s-a dovedit „complet inutil în ultimii ani din cauza diviziunilor sale” și a cerut o revizuire a instituțiilor politice și financiare pentru a renaște un multilateralism care „este depășit. și rămânând fără abur”.

Premierul de extremă dreapta al Italiei, Giorgia Meloni, care a ajuns la putere pe fondul retoricii controversate despre creșterea migrației, a spus recent că nu va permite ca țara sa să devină „tabăra de refugiați a Europei”, după ce 11.000 de oameni au sosit pe insula Lampedusa în câteva zile.

Borrell a spus că naționalismul este în creștere în Europa, dar este mai mult vorba despre migrație decât despre euroscepticism.

„Exista temerea că Brexit-ul va fi o epidemie, dar nu a fost. A fost un vaccin. Nimeni nu vrea să ia exemplul britanicilor care au părăsit Uniunea Europeană. Migrația este o problemă mai mare pentru Uniunea Europeană. Și ar putea fi o forță de dizolvare pentru Uniunea Europeană. Nu am reușit până acum să cădem de acord asupra unei politici comune de migrație”, a spus el.

Oficialul european a atribuit acest lucru diferențelor culturale și politice profunde din interiorul UE: „Există unii membri ai Uniunii Europene care sunt în stil japonez – nu vrem să ne amestecăm. Nu vrem migranți. Nu vrem să acceptăm oameni din afară. Ne dorim puritatea.”

Dar alte țări, precum Spania, au o istorie lungă de acceptare a migranților.

„Paradoxul este că Europa are nevoie de migranți, pentru că avem o creștere demografică atât de scăzută. Dacă vrem să supraviețuim din punct de vedere al muncii, avem nevoie de migranți, a subliniat Borrell.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Premierul Marii Britanii se va alătura liderilor europeni la summitul de urgenţă pe tema Ucrainei

Oamenii preistorici din Europa sărbătoreau victoria în luptă mâncând creierele inamicilor pe care îi omorau (studiu)

Estimări militare pentru „garanțiile de pace”: De câte trupe armate pentru menținerea păcii ar avea nevoie Ucraina

Macron cheamă liderii Europei la un summit de urgență după provocările lansate de Administrația Trump

Partenerii noștri