Josep Borrell a mers în SUA pentru a discuta despre tensiunile cu Rusia. Este „cel mai periculos moment” după Războiul Rece
Europa se confruntă cu „cel mai periculos moment” în materie de securitate de după Războiul Rece, a afirmat luni, la Washington, Josep Borrell, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe. El a adăugat însă că rămâne „posibilă” o soluţie diplomatică cu Rusia.
„Din punctul meu de vedere, trăim în mod categoric cel mai periculos moment pentru securitatea Europei de la sfârşitul Războiului Rece. Nu mobilizează nimeni 140.000 de militari puternic înarmaţi la frontiera altei ţări fără ca acest lucru să reprezinte o ameninţare majoră”, a spus Borrell cu ocazia întrevederii pe care a avut-o luni cu secretarul de Stat american, Antony Blinken.
„Totuşi, noi credem că este posibilă o soluţie diplomatică la această criză. Sperăm la ce este mai bine, dar ne pregătim pentru ce este mai rău”, a subliniat el, conform cotidianului La Libre Belgique, citat de Mediafax.
La rândul său, Antony Blinken a negat că Washingtonul ar genera „alarmism”, subliniind că „pur şi simplu sunt prezentate datele”.
„Nu credem că preşedintele rus Vladimir Putin a luat o decizie, dar a mobilizat mijloace şi, dacă va decide, poate acţiona foarte rapid contra Ucrainei într-un mod carre va genera consecinţe teribile pentru Ucraina, pentru Rusia şi pentru noi toţi”, a spus Blinken.
Rusia este acuzată că a mobilizat peste 100.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, iar Administraţia de la Kiev se teme de o invazie sau de o lovitură de stat. Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria.
Administraţia Joseph Biden a decis transferul a aproximativ 1.000 de militari americani din Germania în România, în cadrul măsurilor de consolidare a apărării flancului estic al NATO. De asemenea, 1.700 de militari americani de la Baza Fort Bragg, situată în statul american Carolina de Nord, vor fi trimişi în Polonia, iar 300 în Germania.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News