Live

Jordan Bardella, șeful extremei-drepte franceze, vrea să aleagă cine va fi comisarul european din partea Franței

Data publicării:
Jordan Bardella vrea să aibă un cuvânt de spus în ce privește alegerea noului comisar european din partea Franței. Foto: Profimedia Images

Adunarea Națională (RN), partidul de extremă dreapta care ar putea să câștige alegerile parlamentare anticipate din Franța, aflat fiind pe primul loc în sondaje, vrea să aibă un cuvânt de spus în ce privește alegerea noului comisar european din partea Franței, a declarat liderul formal al acestuia și candidatul pentru funcția de prim-ministru, Jordan Bardella, citat de de Politico.

În răspunsul la o întrebare la o conferință de presă, Bardella a spus că „explorează” posibilitățile de candidați pe care să-i propună pentru funcția de comisar european dacă partidul său câștigă o majoritate absolută în parlament și va forma noul guvern.

„Comisarul european trebuie să fie aliniat la dorința noastră de a apăra un număr de interese ale Franței în interiorul Comisiei”, a adăugat el.

Emmanuel Macron a spus de mai multe ori că nu intenționează să demisioneze în cazul în care RN câștigă alegerile. Totuși, dacă extrema dreaptă reușește să obțină majoritatea, Macron a fi obligat să-l numească prim-ministru pe Bardella, iar sistemul politic francez ar intra în ceea ce se numește „coabitare” – o perioadă în care președintele francez este de o altă culoare politică față de premier.

Extremiștii spun că „ar fi o lovitură de forță din partea președintelui să facă numirea la Comisia Europeană înainte de alegeri și fără aprobarea majorității viitoare”.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Partidele din Franța încearcă să formeze un front anti-extrema dreaptă înainte de turul al doilea al alegerilor anticipate

Rusia urmăreşte „foarte îndeaproape alegerile din Franţa”. Peskov: „Aşteptăm al doilea tur”

"Întrebarea va fi ce primim în schimb". UE nu se va grăbi să redeschidă discuțiile despre Brexit cu Laburiștii (surse de la Bruxelles)

POLITICO: Ce înseamnă rezultatele alegerilor legislative din Franţa pentru Macron, Le Pen şi Mélenchon

Partenerii noștri