Joe Biden, după victoria lui Lai Ching-te: SUA nu sprijină independența Taiwanului
Președintele american Joe Biden a declarat sâmbătă că Statele Unite nu sprijină independența Taiwanului, după ce alegătorii taiwanezi au respins China și au ales candidatul partidului de guvernământ, Lai Ching-te, transmite Reuters.
În cursul zilei de astăzi, candidatul la președinție al Partidului Democrat Progresist (DPP), aflat la guvernare din Taiwan, Lai Ching-te, ajuns la putere, a respins cu fermitate presiunile chinezilor de a-l deturna din misiunea sa și s-a angajat ca împreună cu partidul să se opună Beijingului.
„Nu susținem independența...”, a spus Biden, când a fost întrebat care este reacția lui la rezultatele alegerior din Taiwan de sâmbătă.
Cu câteva ore înainte de deschiderea scrutinului, Washingtonul a avertizat că „ar fi inacceptabil” ca „orice” țară să se amestece în alegeri.
Taiwan, o insulă vecină pe care China o revendică a ei, a avut o poveste de succes democratic de la organizarea primelor alegeri prezidențiale directe în 1996, punctul culminant al deceniilor de luptă împotriva guvernării autoritare și a legii marțiale.
Statele Unite sunt cel mai important susținător internațional și furnizor de arme din Taiwan, în ciuda lipsei de legături diplomatice formale cu insula.
Administrația Biden s-a temut că alegerile, tranziția și noua administrație vor escalada conflictul cu Beijingul.
Biden a depus eforturi pentru a ușura relațiile cu China, inclusiv acceptând să discute despre diferențele în chestiuni de securitate la un summit din California cu președintele Xi Jinping, în noiembrie.
Guvernul Taiwanului se așteaptă ca China să încerce să facă presiuni asupra viitorului său președinte după vot, inclusiv desfășurând manevre militare lângă insulă în această primăvară, au declarat doi înalți oficiali guvernamentali. China nu a renunțat niciodată la utilizarea forței pentru a aduce Taiwanul sub controlul său.
Într-o demonstrație de sprijin pentru guvern, Biden plănuiește să trimită o delegație neoficială pe insula autoguvernată, potrivit unui oficial înalt al administrației Biden.
Este posibil ca delegația să includă și câțiva foști oficiali americani de rang înalt, potrivit oficialului, care a spus că lista cu numele nu a fost finalizată. Delegații similare au fost trimise în Taiwan în trecut.
China a fost furioasă în 2016, când președintele ales de atunci, Donald Trump, a vorbit la telefon cu președintele Taiwanului Tsai Ing-wen, prima conversație de acest fel între liderii SUA și Taiwan de când președintele Jimmy Carter a schimbat recunoașterea diplomatică din Taiwan în China în 1979.
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News