Live

Jens Stoltenberg: Prima reuniune a noului Consiliu NATO-Ucraina va aduce Kievul mai aproape de alianța militară

Data actualizării: Data publicării:
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. Foto: Profimedia Images

Săptămâna viitoare la Vilnius are loc reuniunea inaugurală a unui nou consiliu NATO-Ucraina, format din cei 31 de membri al Alianței și Ucraina, a anunțat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Oficialul a spus că în cadrul noului organism fiecare membru este egal, așadar, fiecare dintre aceștia, inclusiv Ucraina, poate convoca o reuniune sau o consultare în situații de criză, transmite The Guardian.

Stoltenberg a mai spus că în cadrul Consiliului NATO-Ucraina se pot lua decizii ca răspuns la orice problemă care apare.

"În esenţă, consiliile trebuie să decidă ce decizii pot lua. Acest lucru deschide posibilitatea unor activităţi comune mai practice. Ideea este că, prin înfiinţarea acestui organism, creăm un for în cadrul căruia să facem lucruri împreună, luăm decizii împreună, ne consultăm împreună cu privire la probleme care sunt importante pentru securitatea noastră. Acest lucru aduce, din nou, Ucraina mai aproape de NATO”, a transmis secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

Întrebat de un jurnalist ucrainean despre formularea care ar putea fi aşteptată în concluziile summitului NATO de săptămâna viitoare de la Vilnius în legătură cu viitorul statut de membru permanent al Ucrainei, Jens Stoltenberg a declarat că Aliaţii încă se consultă cu privire la această chestiune.

Oficialul a spus că așteaptă decizii privind sprijinul concret ce va fi dat Ucrainei, însă a punctat și asupra existenței unei dimensiuni politice, arătându-se încrezător că NATO va avea un mesaj clar.

"Suntem de acord că uşa NATO este deschisă. Suntem de acord că Ucraina va deveni membră, ceea ce reprezintă un mesaj important", a menţionat Stoltenberg. El a spus că va depinde apoi de aliaţi şi de Ucraina să stabilească când şi a dat asigurări că Rusia nu va avea drept de veto.

Stoltenberg a întărit că în situația în care Ucraina nu va câștiga războiul, oricum nu se va pune problema aderării la NATO.

Editor : Andreea Smerea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

După 1.930 de zile de muncă și un miliard de euro cheltuit pentru o ”bijuterie”, au primit o mare lovitură din partea instanței

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

SUA acuză Rusia că vrea să transfere arme rebelilor Houthi din Yemen: „Tragem un semnal de alarmă”

Reacția SUA după ce Putin a amenințat că va folosi armele nucleare dacă Rusia e atacată

Zelenski îi prezintă astăzi „planul victoriei” lui Biden. Cum vrea Ucraina să-l oblige pe Putin să facă pace

Serviciul special din Rusia a arestat șase persoane pe care le acuză de sabotaj în favoarea Ucrainei

Partenerii noștri