Live

Japonia și Germania anunță că vor coopera mai strâns pentru a reduce influența Rusiei și Chinei

Data publicării:
Fumio Kishida și omologul său german, Olaf Scholz, s-au întâlnit la Tokyo. Foto: Profimedia Images

Germania şi Japonia intenţionează să-şi intensifice cooperarea în sectoarele apărării şi al materiilor prime, au convenit prim-miniștrii celor două guverne în cadrul discuţiilor bilaterale desfăşurate, sâmbătă, la Tokyo.

Anul viitor, forţele armate germane vor trimite din nou o navă în Pacific, care va andoca în Japonia, a precizat cancelarul german, Olaf Scholz, numind viitoarea misiune un „angajament faţă de libertatea mărilor”.

Scholz, Kishida şi mai mulţi membri ai guvernelor celor două ţări s-au întâlnit în capitala niponă pentru convorbiri consacrate cooperării pe plan internaţional, în contextul în care Germania încearcă să-şi diminueze dependenţa de materii prime din China, pe fondul tensiunilor globale din lanţurile de aprovizionare.

Japonia şi Germania vor să promoveze noi tehnologii pentru gestionarea riscurilor de perturbări ale acestora, în special în domenii strategice ca mineralele, semiconductorii şi hidrogenul, conform unei declaraţii comune.

Germania şi Japonia vizează, pe lângă dezvoltarea de surse de materii prime, o cooperare mai strânsă şi în ce priveşte resursele de energie neutre climatic, a menţionat ministrul german al economiei, Robert Habeck, care a purtat convorbiri cu omologul său nipon, Yasutoshi Nishimura.

„În lumina apropierii dintre China şi Rusia şi divizarea economiei globale, asocierea statelor occidentale este cu atât mai importantă”, a subliniat acesta din urmă.

Germania este principalul partener comercial al Japoniei din Europa, iar Japonia este al doilea cel mai mare partener comercial al Germaniei din Asia, după China, mai scrie dpa, citată de Agerpres. În aprilie anul trecut, Olaf Scholz a ales Japonia ca prima sa destinaţie de deplasare în această regiune, în timp ce predecesorii săi, Angela Merkel şi Gerhard Schroeder, au vizitat mai întâi China.

Agenţia de presă niponă Kyodo consemnează că la discuţiile de sâmbătă, Kishida şi Scholz au confirmat că vor lucra împreună pentru a asigura succesul apropiatului summit al G-7 din mai de la Hiroshima - oraşul devastat de o bombă atomică lansată de SUA în 1945 şi unde premierul japonez intenţionează să-şi expună viziunea privind o lume fără arme nucleare, pe fondul temerilor că Rusia ar putea folosi un dispozitiv nuclear împotriva Ucrainei în actualul război.

Fumio Kishida a precizat la conferinţa de presă comună de după summit că împărtăşeşte cu cancelarul german opinia că nu trebuie tolerată ameninţarea Rusiei de a folosi arme nucleare împotriva Ucrainei şi s-au angajat să continue sancţiunile împotriva Kremlinului.

Premierul japonez a mai spus că Japonia va monitoriza cu atenţie evoluţia anchetei împotriva lui Vladimir Putin, împotriva căruia Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis, vineri, un mandat de arestare pentru responsabilitatea sa în ceea ce priveşte presupuse crime de război comise în Ucraina. Scholz a declarat la rândul lui că susţine decizia CPI, potrivit Kyodo.

Cei doi lideri au convenit, totodată, ca Japonia şi Germania să coopereze pentru a reforma ONU, cele două ţări urmărind să devină membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU, forul de decizie al organizaţiei.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un fotbalist sud-coreean va face serviciul militar în regim online. Care este motivul

Ultimatum de 24 de ore pentru Putin: Avertismentul favoritului la funcția de cancelar al Germaniei

Israelul a lansat submarinul INS Drakon, probabil echipat nuclear. De ce Marina păstrează secretul asupra flotei sale din adâncuri

Parlamentul german va decide soarta guvernului Scholz pe 16 decembrie. Când ar putea avea loc alegerile anticipate

Partenerii noștri