James Cameron, despre tragedia submersibilului Titan: E similară cu dezastrul Titanicului, pentru că avertismentele au fost ignorate
James Cameron, regizorul filmului de succes "Titanic" din 1997, a fost surprins de asemănarea dintre scufundarea navei Titanic și tragedia submersibilului Titan, a cărui epavă a fost descoperită în Oceanul Atlantic. El spune că este vorba despre tragedii similare care au avut loc pentru că avertismentele nu au fost luate în considerare.
Mesajul emoționant transmis de fiica exploratorului francez Paul-Henri Nargeolet
Misterul submarinului dispărut
Imagini din interiorul singurului submarin al României
Test cu „arma Apocalipsei” în Marea Neagră? Ce spun experții
Lărgirea plajei din Mamaia, întârziată de o posibilă descoperire arheologică
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile. Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”
Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza
Cameron, care a făcut el însuşi 33 de scufundări la epavă, a declarat la CNN că, atunci când a auzit pentru prima dată vestea incidentului Titan, luni dimineaţă, a luat legătura cu mica sa comunitate din grupul de scufundare de mare adâncime şi a aflat în aproximativ o jumătate de oră. că submersibilul pierduse comunicarea şi sistemul de tracking, simultan.
"Singurul scenariu care mi-a putut veni în minte și care putea explica asta a fost că se produsese o implozie", a spus el. Cameron a spus că a făcut mai multe investigaţii şi a primit câteva informaţii suplimentare care păreau să confirme că submersibilul a explodat.
"Sunt surprins de asemănarea cu dezastrul Titanic-ului însuși, unde căpitanul a fost avertizat în mod repetat despre prezența gheții direct pe cursul navei și, în ciuda acestui fapt, a mers înainte cu viteză maximă pe o noapte fără lună. Drept urmare, mulți oameni au murit", a spus Cameron. "Acum avem de-a face cu o tragedie similară care s-a întâmplat exact în același loc, după ce avertismentele nu au fost luate în considerare. Acea navă (Titanicul, n.red.) este pe fundul oceanului nu din cauza naturii oțelului sau a compartimentelor sale, ci doar din cauza erorilor de navigare. Acum, lângă acea epavă mai este una, din același motiv".
Cameron, care a devenit un explorator de adâncime în anii 1990, în timp ce făcea cercetări şi realiza filmul câştigător de Oscar, "Titanic", şi este coproprietar al Triton Submarines care produce submersibile pentru cercetare şi turism, a declarat pentru Reuters că, atunci când a auzit, aşa cum au spus mulţi din industrie, că OceanGate Inc face un submersibil de adâncime cu o cocă din fibră de carbon compozită şi titan, a fost sceptic.
"Mi s-a părut o idee îngrozitoare. Mi-aş fi dorit să fi vorbit, dar am presupus că cineva este mai deştept decât mine, pentru că nu am experimentat niciodată acea tehnologie, dar pur şi simplu suna rău", a spus Cameron pentru Reuters.
Cauza imploziei Titanului nu a fost determinată, dar Cameron presupune că cei care au criticat proiectul au avut dreptate când au avertizat că o cocă din fibră de carbon şi titan ar permite delaminarea şi infilitrarea microscopică a apei, ducând la defecţiuni progresive în timp.
În 2012, Cameron a vorbit pentru New York Times despre pericolele explorării de adâncime. "Te duci într-unul dintre cele mai neiertătoare locuri de pe pământ", a spus el atunci. "Nu e ca și cum ai putea suna la numărul de urgență să te ajute".
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News