Jake Sullivan: Atacurile rusești împotriva civililor din Ucraina au fost planificate. „Sunt atrocități în masă, sunt crime de război”
Consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan spune că rapoartele privind torturarea și uciderea unor civili ucraineni sunnt „îngrozitoare... de-a dreptul șocante, dar nu surprinzătoare”, potrivit ABC News.
Sullivan a spus că, înainte de începerea războiului, rapoarte desecretizate ale serviciilor de informații „au indicat că există un plan de la cele mai înalte niveluri ale guvernului rus de a viza civilii care se opun invaziei”.
„Deci este ceva planificat”, a spus el, adăugând că este posibil ca unele unități ar fi acționat fără ordine din partea liderilor lor, frustrate de opoziția din partea ucrainenilor.
„Cred că unele dintre aceste unități s-au angajat în aceste acte de brutalitate, aceste atrocități, aceste crime de război, chiar și fără ordin de sus. Dar nu vă înșelați, problema mai mare a crimelor de război și atrocităților pe scară largă din Ucraina se află la mâna Kremlinului și a președintelui rus”, a spus el.
Întrebat dacă actele comise de armata rusă sunt un genocid, așa cum a sugerat premierul britanic Boris Johnson, care a mers săptămâna trecută la Kiev pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Sullivan a remarcat că Departamentul de Stat ia de obicei această decizie după o investigație și o analiză juridică.
„Dar să lăsăm legalitățile deoparte pentru un moment... Cred că toți putem spune că acestea sunt atrocități în masă. Sunt crime de război”, a spus el.
Într-unul dintre cele mai recente incidente, peste 50 persoane, inclusiv cinci copii, au fost ucise în timpul unui atac cu rachete asupra unei gări din estul Ucrainei, la Kramatorsk. De asemenea, sute de civili au fost torturați și uciși la Bucha, în apropiere de Kiev.
Sullivan a mai spus că Statele Unite sunt hotărâte să furnizeze Ucrainei „armele de care are nevoie” pentru a se apăra contra Rusiei. El a precizat că administraţia Biden va trimite mai mult armament în Ucraina pentru a împiedica Rusia să cucerească mai mult teritoriu şi să ţintească civili.
Sullivan a adăugat că Statele Unite „lucrează nonstop” pentru a livra armele sale şi pentru a organiza şi coordona livrarea armelor din multe alte ţări.
„Arme sosesc în fiecare zi, inclusiv astăzi”, a subliniat el.
Statele Unite au trimis asistenţă militară în valoare de 1,7 miliarde de dolari în Ucraina după debutul invaziei ruse, la 24 februarie. Livrările au inclus rachete antiaeriene Stinger, rachete antitanc Javelin, muniţie şi echipament antiglonţ.
Însă liderii americani şi europeni sunt presaţi de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski să trimită armament greu pentru luptele grele ce se anunţă în estul ţării, unde Rusia este aşteptată să-şi intensifice eforturile de război.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News