Live

Italia acuză 40.000 de oameni de nerespectarea carantinei. Vinovații sunt găsiți la cumpărături, înmormântări sau pe stradă

Data publicării:
Măsuri dure în Italia, unde pandemia lovește sever. FOTO: Profimedia Images

Autoritățile italiene au depus plângeri penale împotriva a peste 40.000 de cetățeni care au ignorat starea de alertă impusă pentru a opri răspândirea epidemiei de coroanvirus, informează The Guardian, are citează cifre anunțat de ministerul de Interne.

În timp ce milioane de oameni stau în locuințe din data de 9 martie, când premierul Giuseppe Conte a impus carantina la nivel național, o minoritate a ignorat avertismentul care le cere cetățenilor să iasă din casă doar pentru a merge la locul de muncă, din motive de sănătate sau pentru aprovizionare.

Italia a raportat miercuri cea mai mare creștere a numărului victimelor de până acum, bilanțul zilnic ajungând la 475 de morți. La nivel național, există peste 35.000 de cazuri, aproape jumătate de numărul raportat în China (80.000).

Unul dintre cele mai grave cazuri s-a petrecut în orașul Sciacca din Sicilia, unde un bărbat diagnosticat pozitiv cu Covid 19 a fost găsit de poliție la cumpărături. Procurorii au deschis o anchetă, iar bărbatul riscă acum până la 12 ani de închisoare pentru răspândirea epidemiei. Un alt bărbat a fost găsit în data de 10 martie la ora 2.30 noaptea pe străzile din Torino, în timp ce căuta o prostituată. Poliția din Veneția a depus plângere împotriva unui preot care a oficiat o slujbă de înmormântare. Un alt preot a fost raportat din același motiv, alături de rudele decedatului. Slujbele de înmormântare sunt interzise în starea de alertă.

Procuratura din Aosta a trimis în judecată un bărbat care nu le-a spus doctorilor că avea simptome de infecție cu coronavirus de teamă să nu i se amâne rinoplastia. Ulterior, a fost testat pozitiv de coronavirus.

Mii de italieni s-au plâns pe rețelele de socializare de prezența oamenilor pe străzi, pentru că decretul autorităților le permite cetățenilor să se deplaseze în apropierea locuinței o perioadă scurtă de timp.

"Problema este că decretul guvernamental nu interzice explicit deplasarea în public decât în cazul persoanelor testate pozitiv de coronavirus sau care au intrat în contact cu o persoană infectată", a spus Salvatore Vella, procurorul din provincia Agrigento (Sicilia).

Mulți dintre cei acuzați de încălcarea decretului și-au justificat comportamentul pe baza ambiguităților din decret, susținând că nu au înțeles restricțiile.

Editor web: Vlad Mironescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Franța a trecut de 100.000 de cazuri noi de COVID pe zi. Italia și Irlanda ating noi praguri record

Italia scurtează intervalul dintre dozele 2 și 3 ale vaccinului anti-coronavirus la 5 luni

Premieră în Europa. Italia este, oficial, prima țară care face certificatul Covid obligatoriu pentru toți salariații

Profesorii din Italia, obligați să prezinte certificat COVID pentru a intra la cursuri. Certificatul, obligatoriu și pentru călătorii

Partenerii noștri