Live

ISW: Rusia a folosit până acum 330.000 de militari în Ucraina. Kievul a pierdut între 30% și 50% din echipamentul de luptă

Data actualizării: Data publicării:
Militari ruși în Ucraina.Foto: Profimedia

În analiza de joi noapte spre vineri dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) transmite că oficialii ucraineni din domeniul apărării au solicitat în mod explicit artilerie grea occidentală, drone și sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) în condițiile în care urmează un război prelungit.

Principalele concluzii ale evaluării zilnice a ISW:

  • Forțele rusești au continuat să lanseze atacuri terestre asupra Severodonețk și a așezărilor de-a lungul liniilor de comunicare terestre ucrainene către Lisichansk. 
  • Serviciile de informații militare ucrainene au raportat că forțele rusești nu mai operează ca grupuri tactice de batalioane individuale, așa cum a evaluat anterior ISW. 
  • Trupele ruse au desfășurat operațiuni ofensive fără succes la nord-vest de Sloviansk, în timp ce forțele ucrainene ar fi reluat pregătirile pentru contraofensive la vest de Izium. 
  • Forțele rusești și ucrainene s-au angajat în confruntări la nord și nord-est de orașul Harkov, deși nicio parte combatantă nu a câștigat teritoriu în mod semnificativ.
  • Trupele de invazie au continuat să fortifice pozițiile pe care s-au retras în nord-vestul regiunii Herson, probabil în anticiparea contraofensivei ucrainene în regiune.
  • Șeful Republicii Populare Donețk, Denis Pușilin, a continuat să discute și să semneze acorduri de parteneriat cu oficiali regionali ruși.

Viceministrul ucrainean al apărării Denys Sharapov și comandantul logistic al Comandamentului Forțelor Terestre, Volodymyr Karpenko, au declarat că forțele ucrainene au nevoie de sute de sisteme de artilerie și de vehicule de luptă pentru infanterie și tancuri, deoarece forțele ucrainene au suferit pierderi de echipamente de 30% până la 50% în luptă.

Sharapov și Karpenko au cerut, de asemenea, arme de precizie cu rază lungă de acțiune, cum ar fi MLRS, pentru a apăra întreaga linie de front de 2.500 km din Ucraina.

Rusia a folosit până acum 330.000 de militari în Ucraina

Oficialii ucraineni au spus că forțele rusești au angajat deja aproximativ 330.000 de militari pentru invazia lor în Ucraina, fără a efectua o mobilizare parțială sau totală în Rusia. 

Șeful adjunct al Statului Major General ucrainean pentru operațiuni principale, Oleksiy Gromov, a afirmat că forțele ruse au grupat 150.000 de militari în grupuri tactice de batalioane (BTG) și alte formațiuni și au implicat alți 70.000 de militari din elemente aeriene și maritime, restul personalului incluzând unități de sprijin necombatant.

Gromov a declarat că forțele ruse au angajat peste 80.000 de militari din rezerva mobilizată, până la 7.000 de rezerviști din Rezerva Armatei de Luptă a Rusiei (BARS-2021), până la 18.000 de membri ai Gărzii Naționale Ruse (Rosguardia) și până la 8.000 de soldați din companiile militare private. 

Înaltul oficial militar nu a precizat dacă oficialii ucraineni au inclus în aceste cifre informații despre militarii mobilizați cu forța în Republicile Populare Donețk și Lugansk. 

Gromov a spus că regimul de la Kremlin ar putea în continuare să mărească numărul militarilor ruși din Ucraina prin efectuarea unei mobilizări mascate sau depline. 

Acesta a menționat că, deși nu se știe dacă Kremlinul va declara mobilizarea, forțele ruse vor avea nevoie de timp pentru a realiza desfășurarea și instruirea noului personal, indiferent dacă Kremlinul anunță sau nu mobilizarea completă.

Liderii UE susțin Ucraina

Liderii Germaniei, Franței, Italiei și României s-au angajat față de oficialii ucraineni, în timpul unei vizite la Kiev pe 16 iunie, că Occidentul nu va cere niciun fel de concesii de la Ucraina pentru a liniști Rusia și că va sprijini Ucraina până la sfârșitul războiului. 

Liderii UE și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au susținut o conferință de presă comună. Foto: Profimedia Images

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că Franța, Germania, Italia și România „fac totul pentru ca numai Ucraina să-și decidă soarta”. Macron a adăugat că Ucraina „trebuie să poată câștiga războiul” și s-a angajat să furnizeze încă șase obuziere autopropulsate. 

La rândul său, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Germania va continua să ofere asistență financiară, umanitară și în materie de arme pentru „războiul de independență al Ucrainei”. 

Macron, Scholz, premierul italian Mario Draghi și președintele României Klaus Iohannis au promis, de asemenea, că vor susține cererea Ucrainei de a deveni candidat oficial la aderarea la Uniunea Europeană. 

Sprijinul militar oferit de Occident pentru Ucraina va fi esențial pentru a permite forțelor ucrainene să elibereze teritoriul ocupat de ruși.

Citește și: Războiul din Ucraina a ajuns într-un „punct critic”. Cele trei scenarii posibile prin care acest conflict se poate termina

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce îi oferă Putin lui Kim în schimbul soldaților trimiși să lupte în Kursk. „Au fost livrate Coreei de Nord echipamente”

Atac rusesc cu drone asupra oraşului Sumî: cel puțin doi morți, mai mulți răniți și clădiri avariate

Ce spune NATO despre noua rachetă folosită de Rusia în Ucraina

Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut? Ei, bine, ați obținut!”

Partenerii noștri