Live

Live Text Atacuri cu rachetă în estul Ucrainei. Cel puțin doi morți și zeci de răniți la Sloviansk. Zelenski a mers pe frontul din Zaporojie

Data actualizării: Data publicării:
Peste 60 de atacuri ale rușilor au fost respinse în Ucraina, în ultimele 24 de ore. Foto: Profimedia Images

Suntem în a 397-a zi a războiului început de Vladimir Putin în Ucraina. Rușii au lovit cu rachete localitățile Sloviansk, unde cel puțin o persoană a murit și 25 au fost rănite și Drujkivka din estul Ucrainei, unde orfelinat a fost distrus, potrivit autorităților ucrainene. Loviturile de astăzi vin după ce, duminică, ucrainenii au respins mai bine de 60 de atacuri ale rușilor în regiunile estice. Imaginile din Vuhledar sau Avdiivka au fost descrise drept "post-apocaliptice" de autoritățile locale. Bahmut rămâne punctul cel mai fierbinte al războiului însă ofensiva rusă nu are efectul scontat. O analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) arată că pierderile de vieți omenești și de echipamente suferite de ruși îi vor împiedica să obțină un avantaj strategic real în eventualitatea unei bătălii câștigate.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Zelenski: Nu poate exista „securitate nucleară” în Ucraina fără o retragere a trupelor ruse de la Zaporojie

ACTUALIZARE 22:00 Preşedintele Volodimir Zelenski i-a spus luni directorului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, că nu poate exista „securitate nucleară” în Ucraina dacă armata rusă nu se retrage de la centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată de peste un an de trupele Moscovei, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Fără retragerea imediată a trupelor şi a personalului ruseşti de (la centrală) şi din teritoriile adiacente, orice iniţiativă care urmăreşte restaurarea siguranţei şi securităţii nucleare este sortită eşecului”, a spus el, conform preşedinţiei ucrainene.

Cei doi s-au întâlnit luni la staţie hidroelectrică la Dniepr, în regiunea Zaporojie. Această staţie hidroelectrică este însărcinată cu alimentarea centralei nucleare Zaporojie, ocupată de armata rusă şi deseori supusă unor întreruperi de curent.

„Rolul dvs. pentru asigurarea securităţii energetice a Ucrainei este extrem de important astăzi”, a reamintit Zelenski. Grossi este aşteptat în următoarele zile la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, pentru a doua sa vizită la faţa locului de la începutul invaziei ruse în februarie 2022.

Germania a livrat Ucrainei 18 tancuri Leopard 

ACTUALIZARE 21:05 Germania a livrat Ucrainei tancuri grele de luptă Leopard, a anunţat luni cancelarul Olaf Scholz, potrivit AFP.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei. Foto: Profimedia Images

„Da, am livrat tancuri Leopard, aşa cum am anunţat”, a spus Scholz într-o conferinţă de presă la Rotterdam, în Olanda, confirmând o informaţie publicată de revista Der Spiegel, conform căreia au fost trimise 18 tancuri Leopard 2.

Conform săptămânalului, „ultimele tancuri au părăsit Germania la sfârşitul săptămânii trecute şi în prezent au fost predate” Ucrainei.

Patruzeci de vehicule de luptă de infanterie Marder au fost de asemenea livrate, a adăugat Der Spiegel, precizând că guvernul lui Olaf Scholz ţine „secret itinerariul” livrării „din motive de securitate”. Chestionat de AFP, Ministerul german al Apărării nu a dorit să comenteze.

După ce a fost presat din toate părţile să livreze tancurile Leopard 2, succesorul Angelei Merkel şi-a dat acordul, la sfârşitul lui ianuarie, pentru livrări de tancuri de către Germania. Livrările au fost anunţate de Berlin pentru „sfârşitul lunii martie, începutul lunii aprilie”. Soldaţi ucraineni au fost instruiţi în baze germane în utilizarea acestor tancuri grele de luptă Leopard 2 de tip 2A6.

Guvernele german şi olandez au avut luni o şedinţă comună în oraşul portuar Rotterdam, în depozitul imens al Muzeului de Artă Boijmans Van Beuningen. Olaf Scholz şi premierul olandez Mark Rutte au discutat despre sprijinul militar pentru Ucraina şi despre cooperarea lor militară „unică” şi care merge până la fuziunea unor unităţi ale celor două armate.

Ucraina, Polonia şi ţările baltice se opun reintegrării sportivilor ruşi

ACTUALIZARE 19:00 Ucraina, Polonia şi cele trei ţări baltice s-au opus reintegrării sportivilor ruşi şi belaruşi în competiţiile internaţionale, potrivit unui comunicat comun publicat luni, informează AFP, potrivit Agerpres. 

Cu o zi înaintea unei reuniuni a comisiei executive a Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), „nu există niciun motiv pentru a ne îndepărta de la regimul de excludere a sportivilor ruşi şi belaruşi instituit de CIO cu mai bine de un an în urmă”, după invadarea Ucrainei de către Rusia, au estimat cele cinci ţări în declaraţia lor postată pe site-urile ministerelor de externe respective.

Presat să-şi clarifice poziţia, CIO va discuta marţi despre o eventuală revenire a ruşilor şi belaruşilor la evenimentele internaţionale, o posibilitate care provoacă tensiuni diplomatice pe măsură ce se apropie Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, pentru care calificările au început la anumite discipline.

Pentru organizaţia olimpică, interdicţia nu poate dura pentru totdeauna: „niciun sportiv nu ar trebui să fie interzis de la competiţii doar pe baza paşaportului său”, afirmă CIO de câteva luni, bazându-se, printre altele, pe opinia a doi experţi ai Naţiunilor Unite.

În faţa acestor preocupări, Polonia, Ucraina, Lituania, Estonia şi Letonia consideră că „nu naţionalitatea sportivilor le determină rolul, ci faptul că aceştia sunt sponsorizaţi/sprijiniţi de guvernele lor sau de companiile care susţin regimul rus, care îşi continuă războiul de agresiune împotriva Ucrainei, sau chiar că sunt afiliaţi direct cu armata rusă”.

Federaţia germană de scrimă (DFEB) a renunţat joi la organizarea etapei de Cupă Mondială la floretă feminin, programată la începutul lunii mai la Tauberbischofsheim, ca urmare a reintegrării scrimerilor din Rusia şi Belarus, decisă de Federaţia internaţională.

Federaţia Internaţională de Scrimă (FIE) a hotărât pe 10 martie reintegrarea sportivilor ruşi şi belaruşi, în condiţiile în care perioada de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Paris, din 2024, va debuta luna viitoare. Federaţia ucraineană de profil a anunţat că va boicota orice competiţie în care vor fi angajaţi sportivi ruşi şi belaruşi, o ameninţare care planează deja asupra JO 2024 din partea Ucrainei, Poloniei şi a ţărilor baltice. 

Serviciul de Securitate al Ucrainei anunță că a neutralizat o rețea de agenți FSB care ar fi contribuit la vizarea pozițiilor ucrainene de pe frontul de est

ACTUALIZARE 16:50 Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) susține că a neutralizat o rețea de agenți ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), care ar fi ajutat la vizarea pozițiilor din estul Ucrainei, relatează Sky News.

Grupul era format din opt rezidenți din regiunile Donețk și Harkov, inclusiv un asistent al unui membru interimar al parlamentului ucrainean, potrivit SBU.

Rețeaua de agenți ar fi fost formată de doi ofițeri FSB înainte de începerea invaziei, a scris SBU. După ce Rusia a atacat, agenții ar fi început să adune informații despre locația și mișcarea trupelor și echipamentelor ucrainene și să le transmită la Moscova.

În timpul ocupației rusești a regiunilor Izium și Balakleia din regiunea Harkov, se spune că informatorii selectau candidați pentru a servi în administrațiile locale de ocupație.

În schimb, agenții primeau ruble rusești și li se promiteau posturi de conducere în administrațiile instalate de Moscova dacă regiunile erau ocupate în totalitate.  SBU a acuzat patru suspecți de trădare comisă sub legea marțială. Se crede că ceilalți patru se află acum în Rusia.

Zelenski a mers pe frontul din Zaporojie

ACTUALIZARE 16:40 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat luni poziții din prima linie în regiunea Zaporojie, potrivit unei postări pe Facebook. „Sunt onorat să fiu astăzi aici, alături de armata noastră”, a scris el într-o postare însoțită de un videoclip cu el înmânând medalii trupelor ucrainene. 

„Sunt recunoscător fiecăruia dintre războinicii noștri pentru că apără Ucraina, suveranitatea noastră, orașele noastre și copiii noștri”, a adăugat liderul de la Kiev. „Vom învinge cu siguranță”, a mai spus acesta. 

„Am vizitat postul de comandă al grupului operativ de trupe «Zaporojie». Am prezentat ordine și medalii angajaților serviciului de securitate al Ucrainei, gărzii naționale, poliției naționale, serviciului de pază a frontierei de stat și serviciului de urgență de stat al Ucrainei. Vă mulțumesc pentru că ați protejat statul nostru, casele noastre, integritatea teritorială și viața în Ucraina. Vă doresc multă sănătate. Vă doresc o mare victorie și cu siguranță se va realiza”, a mai scris Zelenski pe canalul său de Telegram.

Săptămâna trecută, Zelenski a făcut o vizită surpriză trupelor rănite la un spital din regiunea estică Donețk, în apropiere de linia frontului.

Zaporojie este una dintre regiunile parțial ocupate pe care Federația Rusă susține că le-a anexat ca parte a propriului teritoriu.

Crește numărul victimelor din orașul Sloviansk

ACTUALIZARE 16:00 Pavlo Kirilenko, șeful administrației militare regionale Donețk, a actualizat numărul victimelor după lovitura cu rachete de luni din orașul Sloviansk, din est, relatează CNN. 

„Începând de la ora 13:00, în Sloviansk sunt 2 morți, 29 de răniți”, a postat el pe Facebook. Kirilenko a spus mai devreme că mai multe clădiri înalte și birouri au fost avariate sau distruse. Autoritățile orașului au spus că printre răniți se află un copil.

Kremlinul nu renunță la planul de a trimite arme nucleare în Belarus

ACTUALIZARE 14:20 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat că Rusia nu își va schimba planurile de a trimite arme nucleare tactice în Belarus, în ciuda numeroaselor reacții de condamnare din partea statelor occidentale.

"Bineînţeles, o astfel de reacţie nu va putea avea impact asupra planurilor Rusiei", a declarat Dmitri Peskov.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat sâmbătă că are acordul Minskului pentru desfăşurarea unor arme nucleare tactice în Belarus, aliatul său cel mai apropiat.

NATO a denunțat "retorica periculoasă şi iresponsabilă" a Rusiei, în timp ce Uniunea Europeană a ameninţat Minskul cu noi sancţiuni dacă această desfăşurare va fi realizată.

De asemenea, Ucraina a cerut duminică o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a contracara ceea ce ea califică drept "şantaj nuclear" din partea Rusiei, scrie Agerpres.

Marea Britanie se pregătește să livreze cele 14 tancuri Challenger 2 în Ucraina

Militari ucraineni şi-au terminat instruirea în Regatul Unit pentru a manevra cele 14 tancuri Challenger 2 furnizate de Londra Kievului în faţa invaziei ruseşti, deschizând calea apropiatei livrări a acestor echipamente, a anunţat luni Ministerul Apărării britanic.

Antrenamentul lor a început la puţin timp după ce Marea Britanie a anunțat că va livra tancurile, în ianuarie.

"Regatul Unit trimite tancuri Challenger 2, care vor fi în curând la dispoziţia forţelor armate" ucrainene, a indicat luni un comunicat al Ministerului britanic al Apărării.

Londra anunțase anterior o livrare a acestor tancuri în martie.

Militarii ucraineni astfel instruiţi, al căror număr nu a fost precizat, revin în ţara lor "echipaţi mai bine, dar mai puţin în pericol", a declarat ministrul britanic al apărării Ben Wallace, informează Agerpres.

"Continuăm să fim alături de ei şi să facem tot ce putem pentru a susţine Ucraina atât timp cât va trebui", a adăugat el într-un comunicat.

Cel puțin un mort și 25 de răniți în Sloviansk, după atacuri rusești cu rachete

ACTUALIZARE 13:50 Cel puțin o persoană a fost ucisă și alte 25 rănite, luni dimineață, în orașul Sloviansk din estul Ucrainei, în urma unui tir cu rachete al rușilor, a anunțat Pavlo Kirilenko, şeful administraţiei militare regionale din Doneţk, scrie CNN.

Mai multe clădiri rezidențiale și de birouri au fost avariate în atacul care a avut loc la ora 10:30, a spus Kirilenko, adăugând că au fost folosite două rachete S-300.

Potrivit NEXTA, două persoane ar fi fost ucise la Sloviansk, în timp ce numărul răniților se ridică la 29.

"Și localitatea Drujkivka a fost lovită de un atac cu rachete - două rachete S300 au lovit orfelinatul din Drujkivka şi l-au distrus aproape complet", a declarat Kirilenko.

Acesta a adăugat că în Drujkivka nu au fost victime.

Despre bombardamentele ruseşti din Sloviansk a vorbit și președintele Volodimir Zelenki, în această dimineață. 

"Încă o zi a început cu (un act) de terorism al Federației Ruse. Statul agresor a bombardat Slovianskul nostru. Din nefericire o persoană a murit și sunt mai multe victime cu răni de severități diferite. Toate serviciile sunt în teren", a scris Zelenski pe Telegram.

Rusia acuză NATO de implicare directă în conflictul din Ucraina

ACTUALIZARE 11:47 Secretarul Consiliului Securităţii Rusiei, Nikolai Patruşev (fost şef al Serviciului Federal de Securitate FSB), a acuzat luni NATO de implicare directă în conflictul din Ucraina, căreia îi furnizează arme şi informaţii operative pentru a învinge Rusia pe câmpul de luptă, conform unor extrase dintr-un interviu acordat luni ziarului guvernamental rus Rossiiskaia Gazeta, potrivit EFE şi Reuters.

În realitate, ţările NATO sunt parte a conflictului. Acestea au transformat Ucraina într-o mare tabără militară. Ele trimit trupelor ucrainene arme şi muniţii, le oferă informaţii de intelligence, inclusiv obţinute de la sateliţi şi drone, a declarat Patruşev pentru oficiosul Rossiiskaia Gazeta. 

El a subliniat că instructori şi consilieri NATO antrenează armata ucraineană, în timp ce, pe front, mercenari din aceste ţări luptă ca parte a forţelor armate ucrainene, notează Agerpres. Încercând să prelungească cât mai mult posibil această confruntare belicoasă, ele (ţările NATO) nu îşi ascund obiectivul principal - învingerea Rusiei pe câmpul de luptă şi dezintegrarea ei ulterioară, susţine Patruşev. 

Nikolai Patrușev, unul dintre cei mai importanți consilieri ai lui Putin. Foto: Profimedia

Secretarul Consiliului Securităţii Rusiei s-a referit şi la viitorul Summit al democraţiei, care va avea loc săptămâna aceasta şi care se va axa pe situaţia din Ucraina. 

Dezbătând în mod ipocrit libertatea de a alege, SUA - care se erijează în principalul dictator în lume - în realitate nu vor decât să umilească pur şi simplu ţările în care suveranitatea şi puterea poporului au fost călcate în picioare de ele, a mai declarat Patruşev. 

În aceeaşi ordine de idei, el a atacat SUA, denunţând că în timp ce proclamă sloganuri democratice în stânga şi în dreapta, Washingtonul a devenit de mult timp un campion în încălcarea suveranităţii altor state prin numărul de războaie şi conflicte declanşate

Dacă SUA se decid cu adevărat să se îndrepte în direcţia democraţiei şi să înceteze să-şi mai umilească aliaţii vasali, nu putem decât să salutăm acest lucru, a spus ironic Patruşev.

Coruri din lumea întreagă au cântat pentru a promova pacea în Ucraina

ACTUALIZARE 11:35 Coruri din lumea întreagă şi-au unit vocile şi au cântat duminică pentru a promova pacea în Ucraina, o iniţiativă care a atras 300 de participanţi la Madrid, unde evenimentul a fost creat în 2022 la o lună după începutul războiului declanşat de Rusia, informează AFP și Agerpres. 

Sub un cer albastru şi senin, interpreţi din 46 ansambluri corale din capitala spaniolă şi din oraşele învecinate s-au reunit în jurul Muzeului Reina Sofia şi au început să cânte împreună la ora prânzului (10:00 GMT).

Exemplul lor a fost urmat de mii de cântăreţi reuniţi în 80 de localităţi din Europa şi America Latină, iar o mie de cântăreţi ucraineni şi-au adăugat vocile interpretărilor asigurate de coruri din Argentina, Brazilia, Columbia, Danemarca, Germania, Polonia şi Venezuela.

La Madrid, corul a interpretat rugăciunea "Dona Nobis Pacem", "Corul sclavilor" din opera "Nabucco" de Verdi şi şi-a încheiat evoluţia cu "Sing an Anthem For Our Peace", o compoziţie creată pentru această ocazie de compozitorul american Jim Papoulis.

Evenimentul, care a fost transmis în direct pe YouTube, a fost organizat de Choirs for Peace, o iniţiativă creată în Spania la o lună după începutul războiului declanşat de preşedintele rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei pe 24 februarie 2022.

Zelenski, întâlnire cu Orlando Bloom. „Lumea trebuie să audă la fel de intens ca anul trecut că agresiunea împotriva Ucrainei continuă”

ACTUALIZARE 11:24 Volodimir Zelenski a afirmat duminică, într-un nou discurs către națiune, că este important ca acum la fel ca în urmă cu un an, ucrainenii să îi susţină pe apărătorii ţării şi că lumea trebuie „să audă la fel de intens” că agresiunea Rusiei continuă. Totodată, preşedintele Ucrainei s-a întâlnit la Kiev cu actorul Orlando Bloom, ambasador al bunăvoinţei pentru UNICEF.

Starul francizelor cinematografice „Pirates of the Caribbean” (Piraţii din Caraibe) şi „Lord of the Rings” (Stăpânul inelelor), a vizitat duminică un centru pentru copii din Kiev.  Aceasta a fost prima sa vizită în Ucraina după 2016, a precizat actorul britanic citat de Agerpres.

Zelenski s-a întâlnit cu actorul Orlando Bloom la Kiev. Captură foto: Twitter

„M-am întâlnit cu ambasadorul UNICEF al bunăvoinţei Orlando Bloom şi cu echipa UNICEF – o organizaţie angajată în sprijinul umanitar şi protecţia copiilor. Orlando Bloom a lucrat semnificativ în această direcţie de mult timp. A fost deja în Ucraina, în Donbasul nostru, chiar înainte de războiul pe scară largă. Şi ştie ceea ce ne-a adus această agresiune, ştie cât de mari trebuie să fie eforturile lumii întregi pentru a o opri, pentru a reconstrui Ucraina după război”, a declarat preşedintele Zelenski în discursul său nocturn prin care s-a adresat naţiunii ucrainene, după întâlnirea sa cu Orlando Bloom.

Citește continuarea AICI

Orașul Avdiivka devine asemănător unui loc din „filmele post-apocaliptice”

ACTUALIZARE 10:50 Rusia transformă Avdiivka într-un loc asemănător celor din filmele post-apocaplitice, intensificându-şi bombardamentele şi forţând o închidere aproape completă a acestui oraş din linia întâi a frontului, a declarat duminică un înalt oficial local, citat de Reuters.

Aproximativ 2.000 de civili din cei peste 30.000 de locuitori înainte de război au mai rămas la Avdiivka, localitate din regiunea Doneţk, situată la aproape 90 km sud-vest de oraşul asediat Bahmut - cel mai fierbinte loc de pe frontul din Ucraina în prezent- conform oficialilor ucraineni.

Orașul Avdiivka. Foto: Profimedia Images

Mă întristează să spun acest lucru, dar Avdiivka devine din ce în ce mai mult asemănător cu un loc din filmele post-apocaliptice, a declarat şeful administraţiei militare ucrainene a oraşului, Vitali Barabaş, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

A început evacuarea lucrătorilor de la utilităţi care mai rămăseseră în oraş, iar recepţia telefoniei mobile va fi suspendată în curând pentru că în oraş există informatori ai ocupanţilor ruşi, a adăugat Barabaş.

În condiţiile în care forţele ruse au obţinut câştiguri graduale pe flancuri la Avdiivka, armata ucraineană a avertizat săptămâna trecută că oraşul ar putea deveni un "al doilea Bahmut" - unde luptele crâncene de luni de zile au transformat localitatea în dărâmături. 

Bombardamentele ruseşti au vizat duminică două clădiri înalte din Avdiivka, localitate situată la doar 10 km de periferia nordică a oraşului Doneţk, care se află sub controlul Moscovei din 2014, notează Agerpres.

O persoană a fost rănită în urma numeroaselor lovituri aeriene asupra Avdiivka sâmbătă, potrivit armatei ucrainene.

Trebuie să vă împachetaţi lucrurile, să plecaţi şi să vă evacuaţi mai ales copiii!, i-a îndemnat Barabaş pe localnicii care au mai rămas la Avdiivka şi ezită să părăsească oraşul.

Rusia neagă că a vizat civili în cele 13 luni de război pe care l-a declanşat împotriva ţării vecine. Războiul, al cărui sfârşit nu se întrevede, s-a soldat până acum cu mii de morţi, cu milioane de persoane strămutate şi zeci de localităţi ucrainene aproape complet sau parţial distruse, mai notează Reuters.

ISW: Ofensivele din Bahmut și Avdiivka nu sunt doar lipsite de sens, ci chiar dăunătoare pentru ruși

ACTUALIZARE 10:10 Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) arată în cea mai recentă analiză că ofensivele rusești din Bahmut și Avdiivka au devenit "nu doar lipsite de sens, dar cu adevărat dăunătoare pentru planurile rușilor", scrie The Guardian.

Institutul precizează că pierderile de vieți omenești și de echipamente pe care le-au suferit rușii în încercarea de a obține o victorie de imagine vor împiedica armata să mențină un avantaj strategic chiar și în cazul în care va reuși să ocupe unul dintre orașe.

Totuși, ISW notează că "încăpățânarea" lui Putin ar putea da roade prin "prelungirea conflicului până în punctul în care sprijinul Occidentului pentru Ucraina se va diminua sau va lua sfârșit".

Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene a anunțat luni că Rusia a pierdut 171.160 de soldați în Ucraina, de la începutul războiului, dintre care 610 victime au fost înregistrate duminică, potrivit Kiev Independent.

Peste 60 de atacuri ale rușilor au fost respinse în ultimele 24 de ore

Rușii au lansat peste 60 de atacuri, în ultimele 24 de ore, în special în regiunea Harkov și în orașele Lîman, Bahmut și Avdiivka, în urma cărora un civil a murit și unul a fost rănit, a anunțat Statul Major ucrainean.

Armata rusă a folosit două rachete și 23 de atacuri aeriene.

1.434 de oameni au murit și 3.264 au fost răniți, de la începutul războiului, în regiunea Donețk, spun autoritățile locale.

Multe orașe au fost transformate în ruine. Guvernatorul din Donețk a postat imagini care arată orașul Vuhledar, transformat acum în ruine.


Rusia va avea submarine cu torpile Poseidon în Pacific, anul viitor

Pe lângă armele nucleare tactice pe care vrea să le trimită în Belarus, Vladimir Putin își întărește și infrastructura militară din Oceanul Pacific. Potrivit agenției de presă TASS, citată de Agerpres, Rusia va avea aici, la începutul anului viitor, submarine nucleare care vor transporta super-torpile cu capacitate nucleară Poseidon.

Rusia a declarat în ianuarie că a produs primul set de torpile Poseidon, la patru ani după ce preşedintele Vladimir Putin a anunţat un tip fundamental nou de armă nucleară strategică, susţinând că aceasta va avea propria sa alimentare nucleară.

Există puţine detalii confirmate despre Poseidon în spaţiul public, dar în esenţă se pare că ar fi o combinaţie între o torpilă şi o dronă care poate fi lansată de pe un submarin nuclear.

Torpilele sunt în curs de dezvoltare pentru a fi desfăşurate pe submarinele cu propulsie nucleară Belgorod şi Habarovsk, potrivit TASS.

"Lucrările de construire a infrastructurii de coastă pentru baza a două submarine speciale în Kamceatka ar urma să fie finalizată către începutul anului viitor", a declarat pentru TASS o sursă anonimă din domeniul apărării.

Baza de submarine cu rachete balistice nucleare a Flotei Rusiei din Pacific este situată pe coasta de sud-est a Peninsulei Kamceatka, în Extremul Orient rus.

Oceanul Pacific şi Marea Ohoţk scaldă coastele de est şi de vest ale Peninsulei Kamceatka.

Sursa a declarat pentru agenţia de presă TASS că un nou division este în curs de formare ca parte a forţelor submarine ale Flotei din Pacific, care va include nu numai Belgorod şi Habarovsk, ci şi alte submarine.

Noile submarine speciale vor participa la îndeplinirea sarcinilor de "descurajare strategică", a declarat interlocutorul TASS.

Modernizarea majoră a bazei nucleare a Rusiei intervine pe fondul tensiunilor tot mai mari între SUA şi China cu privire la influenţa în Pacificul de Vest.

Potrivit TASS, submarinul Belgorod urmează să servească în cadrul Flotei Rusiei din Pacific. Pentru acest submarin a fost realizat primul set de supertorpile Poseidon. Acest submarin din Proiectul 09852 a intrat în dotarea flotei ruse, fără arma sa principală, la 8 iulie 2022. În prezent, Belgorod se află în probe în Flota Nordului.

Submarinul Habarovsk din Proiectul 09851 este în curs de finalizare la şantierul Sevmaş din Severodvinsk, regiunea Arhanghelsk (nord-vestul Rusiei).

Editor : D.R. | M.D.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Haos! FOTO Mike Tyson l-a pălmuit pe Paul înainte de luptă: ”S-a terminat cu vorba” / ”Lovești ca o fetiță”. De la ce a pornit totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Atac al Rusiei, cu drone lansate din Marea Neagră, asupra Odesei și a altor ținte din sudul Ucrainei: cel puțin un mort și opt răniți

Sistemul israelian de avertizare timpurie în caz de raid aerian, foarte aproape de a deveni operațional în Ucraina

Armata ucraineană a reuşit să-i oprească pe ruşi să avanseze în localitatea Kupiansk

Ucraina pregătește o lege a demobilizării. În prezent, recruții ucraineni pot reveni în civilie doar dacă sunt răniți pe front

Partenerii noștri