Live

Israelul vede o victorie împotriva inamicilor, dar s-ar putea să fie prea devreme. Greșelile fatale făcute de Hezbollah (Politico)

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

„Suntem învingători”. Aceasta este afirmația constantă a înalților oficiali israelieni atunci când sunt întrebați unde se va termina războiul care zguduie Levantul, arată un editorial Politico. Libanul ar putea deveni un calvar pentru Israel, iar convingerea statului atacat pe 7 octombrie 2023 că poate obține o „victorie totală” este prematură, notează autorul editorialului. Cu toate acestea, nu există nicio îndoială că Iranul și Hezbollah au fost prinși pe picior greșit.

Israelul devine din ce în ce mai încrezător, fiind convins că dezastrul de la 7 octombrie este răzbunat pentru că a răpus eșaloanele superioare ale marelui dușman Hezbollah, eliminând fără remușcări liderii și comandanții militari unul după altul.

„Israelul devine mai sigur, victoria fiind smulsă din ghearele înfrângerii - sau cel puțin așa susțin liderii săi. Și în curând, cred ei, va realiza incredibilul - va învinge ambii aliați cheie ai Iranului în regiune: Hamas și Hezbollah - având la îndemână redesenarea hărții geopolitice a Orientului Mijlociu”, scrie Jamie Dettmer, editorialist Politico.

E prea devreme pentru a întrezări rezultatul campaniei militare israeliene

Timpul va arăta cum se va desfășura de fapt campania militară a Israelului - dacă Iranul și Hezbollah vor găsi o modalitate convenabilă de a se retrage, dacă vor fi complet înfrânți pe câmpul de luptă sau, așa cum se tem unii, dacă Israelul va fi atras într-o fundătură în terenul pietros și plin de ravene din sudul Libanului. Dar orice s-ar întâmpla, costul în suferință și vieți omenești va fi ridicat. În timp ce israelienii continuă să îi plângă pe cei uciși în măcelul de nevinovați al Hamas, mulți nu sunt în stare să se gândească prea mult la bilanțul uman din Liban sau Gaza.

Dar, deși este prematur ca Israelul să își sărbătorească realizările militare, nu poate exista nicio îndoială că Iranul și Hezbollah au fost prinși pe picior greșit, mai arată autorul. Și asta datorită calculelor greșite făcute atât de liderul Hezbollah al ultimuelor trei decenii, defunctul Hassan Nasrallah, cât și de mullahii din Teheran.

În cazul lui Nasrallah, pașii greșiți l-au costat viața, la fel ca și decizia sa de a rămâne în Liban, deși Ayatollahul Ali Khamenei din Iran, prietenul și susținătorul său, l-a îndemnat să fugă.

„Deja, Hezbollah a fost mult diminuat”, a declarat Paul Salem, fost președinte al Middle East Institute. „Liderul carismatic al Hezbollah a dispărut; cea mai mare parte a conducerii a dispărut; comunicațiile lor sunt afectate. Și-au pierdut puterea de descurajare împotriva Israelului și nu au nicio apărare împotriva atacurilor aeriene ale Israelului. Rațiunea de a fi a Hezbollah - apărarea satelor din sud - a dispărut și ea. Toate au fost evacuate”, a declarat el pentru POLITICO.

Pe scurt, Hezbollah trebuia să fie protectorul Libanului față de Israel. Nasrallah a fost protectorul-șef. Sub conducerea sa, Hezbollah a devenit motivul principal pentru care Israelul a pus capăt ocupației de 18 ani din sudul Libanului în 2000, uzat de numărul mare de victime provocate de Forțele de Apărare ale Israelului. Popularitatea sa în rândul șiiților din Liban se datorează acestei retrageri, care a sporit poziția și puterea Hezbollah în întreaga țară.

Slăbiciunea Iranului

„Dar departe de a descuraja Israelul, de data aceasta Nasrallah a exagerat. Atacurile cu rachete transfrontaliere neîncetate ale Hezbollah au forțat un răspuns israelian, iar acum, slăbiciunea Iranului a fost, de asemenea, expusă.

După două tiruri de rachete - unul în aprilie și unul săptămâna trecută - Iranul a fost incapabil să penetreze apărarea aeriană a Israelului, sprijinită de SUA, pentru a obține efecte majore. Situația l-a făcut pe Khamenei, în vârstă de 85 de ani, să răbufnească și să semene cu regele Lear, amenințând că «va face astfel de lucruri - ce sunt ele încă nu știu - dar vor fi terorile pământului».

Și poate că grozăviile sunt încă pe cale să apară. Hezbollah are un stoc uriaș de rachete balistice cu rază lungă de acțiune pe care nu le-a folosit și nimeni nu ar trebui să subestimeze capacitatea luptătorilor Hezbollah - căliți în luptă după ani de bătălii în Siria - de a susține un război de gherilă. În plus, în timp ce rachetele iraniene cu rază medie de acțiune au provocat săptămâna trecută doar pagube minore la o mână de instalații militare întărite, dacă aceste rachete ar fi trase asupra centralelor electrice și a altor infrastructuri civile, situația ar putea fi foarte diferită.

Dar, până acum, Hezbollah și Iranul se clatină și se agită. Cum așa?

O eroare de calcul esențială a lui Nasrallah și a mullahilor de la Teheran a fost neînțelegerea modului în care atacurile sălbatice din 7 octombrie au schimbat Israelul. Zguduiți până în adâncul sufletului, mulți israelieni s-au temut că singurul stat evreu din lume se confruntă cu o criză existențială și, prin urmare, orice risc - oricât de periculos - trebuia să fie abordat pentru a asigura supraviețuirea Israelului. De aici războiul de un an din Gaza, precum și decizia de a înfrunta Hezbollah - mai întâi cu lovituri aeriene și acum la sol - chiar dacă riscă ca rachetele și proiectilele să penetreze apărarea aeriană și să provoace victime în masă în Israel”, mai scrie autorul.

„Nasrallah a interpretat greșit Israelul. Aceasta este o repetare a greșelii pe care a făcut-o în 2006”, a declarat Michael Milshtein, fostul șef al Departamentului pentru afaceri palestiniene din cadrul Direcției de informații a apărării israeliene.

Conflictul din 2006 a fost declanșat de o ambuscadă a Hezbollah pe teritoriul israelian, soldată cu trei militari morți și doi răpiți. După încheierea celor 34 de zile de război, Nasrallah a recunoscut public că a înțeles greșit Israelul, afirmând că nu ar fi ordonat capturarea soldaților israelieni dacă ar fi știut că va declanșa un război în toată regula. „Dacă aș fi știut la 11 iulie ... că operațiunea va duce la un astfel de război, aș fi făcut-o? Eu spun nu, absolut nu”.

El a înțeles greșit Israelul și de această dată, deoarece atacurile Hamas i-au făcut pe israelieni să fie și mai puțin toleranți față de amenințarea Hezbollah - răbdarea lor „a scăzut aproape la zero în urma atacurilor din octombrie 2023”, a declarat Matthew Savill de la Institutul Regal al Serviciilor Unite din Marea Britanie, un think tank cu sediul la Londra. „Toleranța israeliană la durere este mai ridicată” acum decât în timpul ultimei confruntări, sunt dispuși să suporte mai mult.

O altă greșeală a lui Nasrallah și a Iranului

O altă eroare de calcul comisă de Nasrallah și Iran a fost subestimarea superiorității militare și a capacităților de informații ale Israelului. Ei nu au reușit să aprecieze cât de bine au fost infiltrate rândurile Hezbollah, permițând Israelului să pună capcane în sistemele sale de comunicații, să urmărească liderii și comandanții de la vârf - inclusiv să afle unde se află Nasrallah, un secret bine păzit de ani de zile - și să îi asasineze.

Milshtein a declarat că serviciile secrete israeliene au depus un efort uriaș pentru a cartografia tot ce au putut despre Hezbollah și pentru a împrăștia active în interiorul organizației - în special începând cu 2016. Astfel, în timp ce Hezbollah își construia și își perfecționa rețeaua de tuneluri din sudul Libanului, Mossadul se adâncea în interiorul mișcării șiite. În acest sens, campania Hezbollah de susținere a președintelui sirian Bashar Assad s-a dovedit extrem de utilă - lăsând structura sa militară, formațiunile și sistemele de comandă și control mult mai vulnerabile la supraveghere. Potrivit lui Milshtein, aceasta a oferit, de asemenea, mai multe oportunități de recrutare pentru Mossad.

„O mare parte din informațiile utilizate acum provin de la agenți umani și nu doar din mijloace tehnologice”, a adăugat el. „Hezbollah a fost penetrată”.

Decizia Iranului de a lansa atacuri directe asupra Israelului, trecând ceea ce, timp de decenii, a fost o linie roșie de neconceput, nu a făcut decât să agraveze interpretarea greșită a Israelului și de a-i subestima capacitățile.

„Pentru Netanyahu, aceasta a fost mană cerească. Luat mult timp în derâdere pentru că a văzut mâna lungă a mullahilor iranieni în spatele aproape fiecărei amenințări la adresa securității Israelului și acuzat pe scară largă că a exagerat riscurile unui atac direct al Teheranului, Netanyahu a reușit să transforme loviturile în avantajul său politic, susținând că masca a căzut, că adevăratul inamic era clar și că toate drumurile duceau la Teheran.

De atunci, el a avut o relație ceva mai ușoară și cu americanii - în ciuda frustrărilor administrației Joe Biden cu privire la nepăsarea sa nerușinată față de temerile SUA legate de un război regional și de bilanțul uman rezultat - primind o aprobare tăcută pentru incursiunea Israelului peste graniță, în sudul Libanului”, scrie autorul editorialului.

Între timp, Ehud Olmert, fostul prim-ministru israelian care a ordonat trupelor țării sale să treacă granița în 2006, se teme că, încă o dată, Netanyahu vorbește doar în termeni de victorie, neglijând să schițeze ce urmează după aceea. „Nu înțeleg care este exact strategia aici”, a declarat el pentru POLITICO.

Dar, indiferent de situație, Salem crede că Hezbollah va rezista. „Vor supraviețui, și supraviețuiesc. Încă mai pot lupta la sol, au rachete pe care le pot lansa spre Israel și așa mai departe, cu un anumit efect. Dar orice redresare reală va dura mulți, mulți ani”, a adăugat el.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Radu Drăgușin l-a impresionat pe antrenorul lui Tottenham: ce a spus Ange Postecoglou după 4-0 cu Manchester City

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Liban acuză Israelul că a bombardat o clădire rezidenţială din centrul Beirutului. „Un masacru terifiant”

Rachete rusești Kornet folosite împotriva blindajelor reactive au fost descoperite în cadrul unei operațiuni critice în sudul Libanului

Joe Biden consideră că sunt „scandaloase” mandatele de arestare emise de CPI pe numele lui Netanyahu și Gallant

Reacția Iranului după ce Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pentru Netanyahu

Partenerii noștri