Live

Video Israelul a lansat atacuri aeriene asupra unor ţinte militare din Iran. Teheranul, pregătit să răspundă „agresiunii”

Data actualizării: Data publicării:
Foto: captură video

Israelul a lansat în această noapte trei serii de atacuri aeriene asupra Iranului. Mai multe explozii puternice au avut loc în apropiere de Teheran și în alte regiuni. Potrivit autorităților israeliene, au fost vizate doar ţinte militare, ca răspuns la atacurile iraniene continute din ultimele luni împotriva statului Israel. De partea sa, Iranul susține că a respins cu succes atacurile israeliene și că pagubele ar fi minore. În același timp, Teheranul își rezervă dreptul de a riposta.

Noi reacții după atacuri

ACTUALIZARE 11:34 Arabia Saudită a condamnat atacurile israeliene asupra unor obiective militare din Iran, avertizând la rândul său în privinţa oricărei extinderi a conflictului în Orientul Mijlociu, unde Israelul se confruntă cu grupările Hamas din Gaza şi Hezbollah din Liban, susţinute de Iran.

„Regatul Arabiei Saudite condamnă” loviturile aeriene israeliene şi îşi reafirmă „poziţia fermă de respingere a escaladării conflictului în regiune”, care „ameninţă securitatea şi stabilitatea ţărilor şi popoarelor” din Orientul Mijlociu, a comunicat sâmbătă în reţeaua X ministerul de externe de la Riyadh.

Premierul britanic Keir Starmer, citat de Reuters, a avertizat sâmbătă că Iranul nu ar trebui să răspundă la atacurile israeliene; el a cerut tuturor părţilor să manifeste reţinere.

Grupări pro-iraniene din Irak au revendicat un atac cu dronă din nordul Israelului

ACTUALIZARE 08:55 Facţiunile pro-iraniene ale „Rezistenţei islamice în Irak” au revendicat în zorii zilei de sâmbătă un atac cu dronă împotriva unei „ţinte militare” din nordul Israelului, după anunţul atacurilor israeliene asupra Iranului, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Luptătorii Rezistenţei islamice în Irak au efectuat sâmbătă în zorii zilei un atac cu dronă împotriva unei ţinte militare din Acra”, în nordul Israelului, potrivit unui comunicat publicat pe canalele Telegram ale acestei uniuni a unor grupări armate irakiene aliate ale Iranului.

Iranul permite reluarea zborurilor civile

ACTUALIZARE 08:30 Iranul a anunţat sâmbătă dimineaţa că se pot relua zborurile civile, după ce îşi închisese spaţiul aerian în urma loviturilor israeliene de vineri noaptea, informează dpa, preluat de Agerpres.

Autoritatea aviatică de la Teheran a comunicat că liniile aeriene îşi pot relua operaţiunile normale începând de la ora locală 9 a.m. (05.30 GMT), a transmis agenţia de presă de stat IRNA, preluată de dpa.

SUA cer Iranului să nu riposteze 

ACTUALIZARE 07.47: Atacurile Israelului asupra unor ţinte militare din Iran par să fi fost un răspuns ţintit şi proporţional la atacurile anterioare ale Teheranului, cu risc scăzut de vătămare a civililor, a spus un înalt oficial al administraţiei Biden, citat de Reuters.

„În cazul în care Iranul alege să răspundă, suntem pe deplin pregătiţi să apărăm Israelul şi să sprijinim Israelul şi vor exista consecinţe dacă Iranul va lua această decizie nefericită”, a spus oficialul american. „Dar în ceea ce ne priveşte, acest schimb direct, acesta ar trebui să fie finalul”, a adăugat el.

Oficialul a precizat că Statele Unite sunt informate privind ţintele specifice din Iran, dar a refuzat să comenteze altceva decât faptul că acestea sunt de natură militară.

„Avem mai multe canale de comunicare cu Iranul, directe şi indirecte”, a spus oficialul american. „Încercăm să evităm orice sentiment de comunicare defectuoasă, iar ei ştiu exact care este poziţia noastră cu privire la mai multe probleme, inclusiv pericolele şi riscurile comportamentului lor”, a adăugat el.

Țintele vizate de Israel

Știrea inițială: Armata israeliană a transmis că, „ca orice altă ţară suverană din lume, statul Israel are dreptul şi datoria de a răspunde” în urma atacului necruţător asupra Israelului din 7 octombrie 2023.

„Capacităţile noastre defensive şi ofensive sunt pe deplin mobilizate”, a anunţat armata.

„Vom face tot ce este necesar pentru a apăra statul Israel şi poporul Israel”, se mai arată în mesaj.

Presa de stat iraniană a relatat sâmbătă dimineaţă despre explozii la Teheran.

Iranul și Irakul şi-au închis spaţiul aerian, invoicând preocupări de securitate.

Decizia Israelului de a lovi ceea ce a descris drept ţinte militare iraniene sâmbătă dimineaţa a venit după săptămâni de deliberări în cadrul cabinetului său de securitate cu privire la natura şi amploarea unui astfel de atac, au declarat oficialii israelieni, citaţi de CNN.

În cele din urmă, Israelul a ales să lovească doar ţinte militare. Un oficial israelian a spus că sunt ţinte „care au reprezentat o ameninţare sau ar putea reprezenta o ameninţare”, potrivit News.ro.

Un al doilea oficial israelian a descris decizia ca fiind rezultatul unui „proces decizional foarte aprofundat”.

Acest proces a inclus şi mai multe runde de consultări cu oficialii americani, inclusiv un apel telefonic între prim-ministrul Benjamin Netanyahu şi preşedintele Joe Biden.

Statele Unite au fost notificate de Israel înaintea operaţiunii sale împotriva ţintelor din Iran, a declarat vineri un oficial american pentru Reuters, vorbind sub protecția anonimatului.

Oficialul a adăugat că nu a existat nicio implicare a SUA în operaţiunea israeliană.

Iranul este pregătit să răspundă oricărei „agresiuni” israeliene, a transmis sâmbătă agenţia de presă semi-oficială a Iranului Tasnim, citând surse.

„Nu există nicio îndoială că Israelul se va confrunta cu o reacţie proporţională pentru orice acţiune pe care o va lua”, au declarat pentru Tasnim sursele citate.

Secretarul american al apărării Lloyd Austin şi ministrul israelian al apărării Yoav Gallant au vorbit despre atacurile Israelului asupra ţintelor militare iraniene.

„Secretarul Austin a reafirmat angajamentul ferm al Statelor Unite faţă de securitatea Israelului şi dreptul la autoapărare”, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder.

Conform acestuia, Austin a reafirmat decizia Statelor Unite de a apăra personalul SUA, Israelul şi partenerii din întreaga regiune în faţa ameninţărilor din partea organizaţiilor teroriste susţinute de Iran şi Iran, precum şi determinarea SUA „de a împiedica orice actor să exploateze tensiunile sau să se extindă conflictul din regiune.”

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Victoria Beckham n-a stat pe gânduri, după ce a văzut diferența de vârstă dintre fiul ei cel mic și noua lui iubită

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Oficial american: Atacurile israeliene în Iran sunt „un răspuns ţintit şi proporţional”. SUA cer Teheranului să nu riposteze

Ce urmează pentru Cisiordania și Fâșia Gaza și cum arată ziua de după război. „Există un plan pentru reconstrucția Palestinei”

Cel puțin trei jurnalişti au fost ucişi într-un atac israelian asupra unui complex pentru presă din sudul Libanului

„Protocolul țânțarului”. Tactica armatei israeliene în Gaza, dezvăluită de un fost soldat. Mărturiile victimelor

Partenerii noștri