Live

ISIS a pus ochii pe Europa și SUA, după masacrul de la Moscova. „Furtuna perfectă” care amenință Jocurile Olimpice de la Paris

Data publicării:
Generalul american Frank McKenzie avertizează că pericolul unor atacuri teroriste, precum cel din Moscova, în Europa și SUA este „în creștere” și „inevitabil”. Colaj foto: Profimedia Images

Gruparea teroristă ISIS are o „dorință puternică” de a ataca SUA și alte puteri ale lumii, a avertizat săptămâna trecută fostul lider al Comandamentului Central al Statelor Unite, adăugând că pericolul „este inevitabil”. Analiștii cred că militanții se concentrează acum mai mult pe Europa și scot în evidență evenimente precum Jocurile Olimpice, care se vor ține la Paris anul acesta, drept posibile ținte ale teroriștilor, scrie CNN.

Amenințarea grupării ISIS, cunoscută și drept Statul Islamic, părea că se diminuase odată ce toată atenția s-a îndreptat înspre Ucraina, Gaza și următoarele alegeri din SUA și Europa.

Atacul de acum mai bine de o săptămână din Moscova a amintit, însă, lumii de pericolul pe care îl prezintă încă terorismul extremiștilor islamiști și despre ambițiile grupării ISIS-K, care se extind mult mai departe de taberele sale din munții din Afganistan.

ISIS a revendicat atacul de la Moscova. Faptul că cetățeni ai Tadjikistanului au fost implicați arată că, cel mai probabil, militanții făceau parte din ISIS-Khorasan, o ramură a Statului Islamic care recrutează cel mai des membri din țările din Asia Centrală și a mai pus la cale atacuri pe teritoriul Rusiei în trecut.

Înainte de masacrul din sala de concerte Crocus City Hall, ISIS-K a încercat să atace și alte locuri din Rusia și restul Europei. Actualul șef al Comandamentului Central al Statelor Unite (CENTCOM), generalul Erik Kurilla, a spus recent că ISIS-K are capacitatea și voința de a ataca SUA și alte țări occidentale în doar șase luni fără niciun avertisment.

„Ar trebui să îi credem când spun asta”, a spus și generalul american în retragere, Frank McKenzie, fostul lider CENTCOM, pentru ABC News, adăugând că militanții nu vor ezita să lanseze și alte atacuri teroriste.

Generalul McKenzie crede că retragerea trupelor americane din Afganistan a fost o greșeală, întrucât acum militanții ISIS sunt liberi să își crească forțele și să planifice noi atacuri teroriste. Foto: Profimedia Images

„Cred că pericolul este în creștere. A început să crească de îndată ce am plecat din Afganistan – [plecarea] a luat presiunea de pe ISIS-K. Așa că cred că ar trebui să ne așteptăm la alte încercări de această natură împotriva Statelor Unite, precum și a partenerilor noștri și altor națiuni străine. Cred că este inevitabil”, a spus McKenzie.

Experți ONU și nu numai – inclusiv serviciile de securitate din Rusia – estimează că ISIS-K ar avea între 4.000 și 6.000 de luptători. Sanaullah Ghafari a devenit liderul grupării în 2020. În ciuda faptului că moartea sa a fost raportată de mai multe ori în trecut, analiștii din domeniul terorismului cred că el este în continuare în viață și îi conduce pe militanți.

Cu toate că atât Statele Unite, cât și talibanii, au încercat să îi elimine pe militanți din zonele din estul Afganistanului, unde se ascund, ISIS-K „rămâne o organizație rezistentă, capabilă să se adapteze la condițiile schimbătoare și să evolueze pentru a supraviețui unor circumstanțe dificile”, potrivit Centrului de Combatere a Terorismului din West Point, SUA.

„În Afganistan, nu avem aproape deloc abilitatea de a vedea și de a lovi în acea țară”, a spus generalul McKenzie despre condițiile din această țară după plecarea trupelor americane.

„Dacă poți menține presiunea pe ei... în patria lor și la baza lor, asta ar face să le fie greu să lanseze astfel de atacuri”, a explicat McKenzie. „Din păcate, noi nu mai punem acea presiune pe ei, așa că sunt liberi să își mărească puterea, să planifice și să se coordoneze.”

ISIS-K plănuiește atacuri în Pakistan, Iran și Asia Centrală, gruparea folosindu-se de o campanie de propagandă foarte agresivă în Tadjikistan, Uzbekistan și Rusia, de unde își recrutează cei mai mulți membri.

Militarii americani păzesc intrarea pe aeroportul din Kabul, în ultimele zile ale retragerii SUA din Afganistan. Foto: Facebook/US Marine Corps

Cel mai devastator atac terorist pe care l-au executat a fost atacul sinucigaș cu bombă de la aeroportul din Kabul, în 2021, când au ucis aproape 200 de oameni, inclusiv 13 soldați americani.

Anul trecut, ISIS-K a detonat o bombă în timpul unui miting electoral din Baujur, Pakistan, omorând 60 de persoane și și-a extins prezența în provincia Baluchistan, de la granița cu Iran.

În luna ianuarie, ISIS a revendicat două atacuri sinucigașe în orașul iranian Kerman, acolo unde au omorât 90 de oameni și alți 200 au fost răniți.

Dar ISIS-K are ambiții mult mai mari și vrea să atace ținte din Europa și SUA. Anul trecut, în iulie, șapte bărbați au fost arestați în Germania, fiind suspectați că plănuiau atacuri mari în coordonare cu ISIS-K. Toți suspecții erau din Asia Centrală.

Luna aceasta, doi cetățeni afgani au fost reținuți, tot în Germania, după ce au fost acuzați că se pregăteau să atace parlamentul din Suedia pentru a se răzbuna pentru incidentele în care mai multe Coranuri au fost arse.

Unul dintre ei s-a alăturat grupării ISIS anul trecut, atacurile pe care cei doi le plănuiau fiind realizate în consultare cu agenți ai ISIS-K.

Un document secret al Departamentului de Apărare al Statelor Unite, care a fost scurs în public anul trecut, a dezvăluit faptul că ISIS și-a dezvoltat o rețea de resurse din afara Afganistanului pe care le poate folosi pentru a ataca ținte din străinătate.

Sistemul de supraveghere cu AI ar putea fi esențial pentru a contracara un atac precum atentatul cu bombă de la Jocurile Olimpice din Atlanta din 1996. Sursa foto: Profimedia Images

După atacul de la Moscova, Franța, gazda Jocurilor Olimpice de Vară din 2024, a ridicat nivelul de amenințare teroristă la maximum. „Pericolul islamist este real... ne pregătim constant pentru toate scenariile”, a declarat prim-ministrul francez Gabriel Attal, care a spus că mii de soldați sunt pregătiți să participe în misiuni antiteroriste.

Anul 2024 pare să fie o „furtună perfectă” în privința amenințărilor teroriste: ISIS-K a devenit o grupare tot mai puternică, există multă furie în rândul persoanelor radicalizate pe seama situației din Gaza, iar mai mulți foști jihadiști au fost eliberați din închisori din Europa, după ce și-au ispășit pedepsele.

Rusia este în special vulnerabilă în fața atacurilor ISIS-K, după ce a intervenit de partea regimului din Siria al lui Bashar al-Assad în timpul războiului civil și după războaiele brutale pe care le-a purtat în Cecenia. Sprijinul Rusiei pentru regimurile autoritare din Asia Centrală, pe care ISIS-K le consideră „marionete” ale Moscovei, a atras și mai mult ura militanților față de Vladimir Putin.

Gruparea încearcă acum să se infiltreze tot mai mult pe teritoriul Rusiei. Luna trecută, serviciile rusești de securitate (FSB) au spus că au ucis doi agenți ISIS-K în regiunea Kaluga care plănuiau să atace o sinagogă din Moscova.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Investigație Mediazona: Au fost identificate numele a 84.761 de soldați ruși căzuți pe frontul din Ucraina. „2024, cel mai mortal an”

Serie de explozii în locuri publice din Rusia. Principalii suspecți: pensionari, victime ale unor escrocherii

Mesajele soldaților ruși către cei dragi, înainte să moară. „Există deja un munte de cadavre înalt de doi metri, lângă adăpost”

Partenerii noștri