Live

Iranul recunoaște pentru prima oară că a trimis drone Rusiei. Dar face o precizare

Data actualizării: Data publicării:
Bază subterană secretă cu drone, într-o locație din Iran, care nu a fost dezvăluită. FOTO: Profimedia Images

Iranul a recunoscut sâmbătă că a furnizat drone Rusiei, dar ministrul de externe iranian Hossein Amirabdollahian a precizat că este vorba despre un număr limitat de drone, trimise înaintea invaziei ruse din Ucraina.

În ceea ce Reuters numeşte ''cel mai detaliat răspuns de până acum'' cu privire la drone, şeful diplomaţiei iraniene a menţionat că un ''număr mic'' de drone a fost livrat Rusiei cu câteva luni înaintea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie, dar a negat totuşi că ţara sa a mai trimis arme după declanşarea invaziei sau că Teheranul ar fi furnizat rachete.

''Această vâlvă făcută de unele ţări occidentale cum că Iranul a furnizat rachete şi drone Rusiei pentru a o ajuta în războiul din Ucraina - partea cu rachetele este complet greşită. Partea cu dronele este adevărată, am furnizat Rusiei un număr mic de drone cu câteva luni înaintea războiului din Ucraina'', a declarat Amirabdollahian, citat de IRNA, preluată de Reuters.

Kievul şi Washingtonul au criticat recent folosirea de drone ''kamikaze'' de fabricaţie iraniană în războiul din Ucraina, aminteşte dpa, care adaugă că, potrivit unor informaţii, Teheranul a trimis personal militar în peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, pentru a-i antrena pe militarii ruşi în folosirea dronelor şi pentru acordarea de asistenţă tehnică.

Până acum, Iranul a negat că a livrat drone Rusiei.

În urmă cu o săptămână, Amirabdollahian şi-a exprimat disponibilitatea de a organiza întâlniri bilaterale cu oficiali ucraineni cu care să discute despre acuzaţiile folosirii de către Rusia a dronelor iraniene în războiul din Ucraina.

Agenţia IRNA l-a citat sâmbătă pe Amirabdollahian care a spus că, în urmă cu două săptămâni, Teheranul şi Kievul au căzut de acord să discute acuzaţiile privind folosirea de drone iraniene în Ucraina, dar că ucrainenii nu şi-au făcut apariţia la întâlnirea stabilită.

''Am căzut de acord cu ministrul de externe ucrainean să ne pună la dispoziţie documentele pe care le au, (care să dovedească faptul) că Rusia a folosit drone iraniene în Ucraina'', a declarat Amirabdollahian, dar delegaţia ucraineană s-a retras în ultimul moment de la întâlnirea planificată.

Ministerul de Externe ucrainean nu a răspuns imediat la o solicitare scrisă adresată de Reuters pentru a comenta informaţia.

Şeful diplomaţiei iraniene a repetat că Teheranul ''nu va rămâne indiferent'' dacă se va dovedi că Rusia a folosit drone iraniene în războiul împotriva Ucrainei. Armata ucraineană a anunţat la rândul său că a doborât sute de drone kamikaze de fabricaţie iraniană de tip Shahed-136. Se crede că Rusia a comandat până acum 2.400 de astfel de drone.

Ca represalii, UE şi Regatul Unit au anunţat noi sancţiuni împotriva Iranului, care au vizat trei generali şi o companie de armament ''responsabili cu furnizarea către Rusia a dronelor kamikaze'' pentru a bombarda Ucraina. În septembrie, Kievul a decis să-şi reducă considerabil relaţiile diplomatice cu Teheranul din cauza presupuselor livrări de arme Moscovei de către ţara din Golful Persic.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Zaharova, sunată în direct în timpul unei conferințe și instruită ce să facă

Partenerii noștri