Live

Iranul a sechestrat o navă comercială în Golf, susține Marina americană

Data actualizării: Data publicării:
Imagine făcută publică de Departamentul Apărării din cadrul guvernului american - un vas iranian se aporpie de unul dintre petroliere pentru a-l confisca ilegal.

Iranul a sechestrat joi o navă comercială în apele internaţionale ale Golfului, a indicat Marina SUA care afirmase cu o zi înainte că a împiedicat forţele iraniene să pună mâna pe două petroliere în largul coastelor Omanului.

Autorităţile iraniene nu au reacţionat imediat la acuzaţiile americane de joi.

"Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice (armata ideologică a Republicii Islamice) a sechestrat cu forţa o navă comercială probabil implicată în activităţi de contrabandă şi tranzitând prin Golf (...) în apele internaţionale", a indicat într-un comunicat Flota a 5-a americană, cu sediul în Bahrein, scrie Agerpres.

După ce a supravegheat "de aproape" situaţia, Marina SUA a stabilit că "circumstanţele acestui incident nu justifică o intervenţie mai importantă", potrivit comunicatului.
Flota a 5-a nu oferă detalii despre locul exact al incidentului, pavilionul vasului şi nici nu spune dacă se află încă în mâinile iraniene.

Miercuri, Comandamentul central al forţelor navale americane (NAVCENT) a indicat că USS McFaul a răspuns la un apel de urgenţă de la nava Richmond Voyager, asupra căreia forţele iraniene au deschis focul de mai multe ori fără a provoca victime. Iranul şi-a justificat joi intervenţia din ajun, afirmând că forţele sale au încercat să intercepteze un petrolier pe care îl acuză că s-a ciocnit cu o navă iraniană în Golful Oman.

De asemenea, NAVCENT a anunţat că s-a opus miercuri sechestrării de către Iran a unui alt petrolier, TRF Moss, arborând pavilionul Insulelor Marshall, în apele internaţionale ale Golfului Oman. Iranul nu a făcut joi nicio referire la această navă.

Comunicatul iranian nu menţionează nici o intervenţie a Marinei americane care, potrivit comandamentului acesteia, a determinat la plecarea navei iraniene.

Incidentele au crescut în apele Golfului, o zonă maritimă crucială pentru transportul global de petrol, de când în 2018 Statele Unite s-au retras din acordul internaţional destinat limitării programului nuclear iranian, reimpunând sancţiuni împotriva Republicii Islamice, vizând în special sectorul său petrolier.

La sfârşitul lui aprilie, armata iraniană a confiscat în Golful Oman un petrolier bătând pavilionul Insulelor Marshall cu destinaţia Statelor Unite, înainte de a sechestra o săptămână mai târziu un petrolier bătând pavilionul Panama care tranzita Strâmtoarea Ormuz. Statele Unite critică regulat acţiunile Teheranului în această zonă maritimă. 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fostul președinte taiwanez îndeamnă SUA să acorde prioritate ajutorării Ucrainei în detrimentul țării sale: „Noi încă mai avem timp”

Donald Trump a anunțat ultima desemnare din guvernul său. Brooke Rollins, aleasă în postul de secretar pentru agricultură

Rachete nord-coreene „made in USA”. Toate componentele electronice ale rachetelor Phenianului folosite în Ucraina sunt occidentale

Un aliat al lui Donald Trump, declarație tranșantă despre Putin: „Ne înșelăm singuri dacă vom crede că putem negocia cu un tiran”

Partenerii noștri