Live

Iohannis, la Budapesta: România poate să devină un partener și un furnizor relevant de energie pentru Ungaria

Data publicării:
Imagine sugestivă cu o conductă care transportă gaze naturale. Foto: Profimedia Images

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat la Budapesta că țara noastră ar putea deveni un furnizor de energie pentru Ungaria. „Ungaria, și România, și toată Europa vrea să se decupleze de resursele rusești”, spune șeful statului.

Întrebat despre cooperarea energetică dintre România și Ungaria, Klaus Iohannis spune că „suntem într-o etapă nouă” în care țările europene au „ambiția” să se îndrepte către surse regenerabile de energie, însă până atunci economiile statelor membre trebuie să se dezvolte și pentru asta e nevoie de resurse „de tranziție”.

„Noi toți suntem într-o etapă nouă, importantă și definitorie pentru economia europeană. Dorim să mergem spre o economie verde, care se bazează în principal pe resurse energetice regenerabile. Și avem ambiția, este o decizie a Consiliului European, ca până în anul 2050 să avem o economie neutră din punct de vedere al emisiilor. Acest lucru este posibil dacă trecem economiile noastre pe resurse regenerabile, dar până atunci economiile noastre trebuie nu doar să supraviețuiască, ci și să se dezvolte și să crească, și atunci cu toții avem nevoie de resurse pentru tranziție”, spune președintele.

Klaus Iohannis spune că se așteaptă ca „în viitorul destul de apropiat” gazele din Marea Neagră să fie exploatate.

„Pentru România, chiar dacă avem o proporție mare deja de regenerabile, sursele energetice de tranziție sunt gazul natural și energia nucleară, pe care le folosim, și pe unele, și pe altele. România dispune de resurse de gaz natural pe teritoriul terestru, dar în ultima vreme s-au găsit resurse importante și în zona apelor teritoriale, zona coastei. O investiție acolo este planificată de o asociere între două companii, una europeană și una românească. Nu vreau să le nominalizez, dar se progresează și ne așteptăm ca în viitorul destul de apropiat această resursă să poată fi exploatată”, a declarat acesta.

După începerea exploatării gazelor din Marea Neagră, România poate deveni un furnizor de energie pentru țările vecine, inclusiv pentru Ungaria, este de părere Iohannis.

„În acest caz, este foarte clar că România poate să devină un partener și un furnizor relevant de energie pentru Ungaria și cred că ar fi un lucru foarte bun, fiindcă și Ungaria, și România, și toată Europa vrea să se decupleze de resursele rusești. Vrem să avem alte surse de energie. Sigur, în detaliu aceste chestiuni se rezolvă pe o bază comercială, sunt companiile care vor exploata, companiile care transportă, companiile care importă, dar, ca să funcționeze aceste lucruri foarte bine, este nevoie de o interconectare bună între economiile noastre și, concret, de o interconectare fizică bună, și am înțeles că există dorința de ambele părți de a face pași hotărâți în această direcție. Deci, iată o oportunitate foarte bună pentru România și Ungaria să devină parteneri strategici și în domeniul energiei”, a mai declarat președintele la Budapesta.

 

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Diferență de la cer la pământ! Cum au lăsat kosovarii vestiarul pe Arena Națională, după scandalul de proporții

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Olaf Scholz la Berlin. Cancelarul german l-a informat despre discuția avută cu Putin

Rușii nu le mai livrează gaze austriecilor. De când intră în vigoare măsura

Ministrul ungar de Externe: Trebuie să facem tot posibilul ca România să intre în spațiul Schengen

Klaus Iohannis a promulgat legea privind achiziţionarea a 32 de avioane F-35

Partenerii noștri