Live

Investigație The Guardian. Care este averea regelui Charles al III-lea

Data publicării:
Regele Charles. Foto: Profimedia Images

Regele Charles al III-lea al Marii Britanii are o avere personală care a depășit valoarea de două miliarde de euro (1,8 miliarde de lire sterline) arată o investigație a jurnaliștilor de la The Guardian, care au folosit o echipă formată din 12 evaluatori de proprietăți, mașini și bijuterii pentru face aceste calcule.

Monarhii britanici nu sunt obligați să dea detalii despre averea lor personală, iar Palatul Buckingham a refuzat să furnizeze date despre averea regelui, transmițând că aceste informații trebuie "să rămână private, ca în cazul fiecărui individ".

"Deși nu facem comentarii legate de afacerile personale, valorile pe care le-ați avansat sunt un amestec foarte creativ de speculații, presupuneri și inexactități", au mai transmis reprezentanții Casei Regale.

Însă The Guardian susține că a efectuat un audit exhaustiv cu privire la bunurile deținute de rege - de la mașini, proprietăți, palate, bijuterii și până la investiții.

Publicația mai amintește că monarhii din Marea Britanie sunt scutiți de taxa pe moștenire, un avantaj care a sporit considerabil averea lui Charles al III-lea după moartea mamei sale, Regina Elisabeta a II-a.

Mașinile Regelui Charles al III-lea

Colecția de automobile a Regelui Charles al III-lea este estimată la 7,14 milioane de euro. Foto: Profimedia Images

Regele Charles al III-lea are 23 de mașini care sunt ținute la Palatul Buckingham și la moșia de la Sandringham, o altă proprietate a monarhului, arată investigația.

Colecția conține multe mărci de lux, precum Rolls-Royces, Bentley sau Jaguar și are o valoare de 7,14 milioane de euro.

Potrivit jurnaliștilor de la The Guardian, este greu de aflat care dintre mașini au fost cumpărate de Charles al III-lea și care dintre ele au fost primite de acesta în baza "dreptului coroanei".

"Dreptul coroanei" înseamnă că monarhii pot primi bunuri, în cazul acesta mașini, care oficial aparțin națiunii, însă sunt folosite de regi sau regine în numele națiunii.

Reprezentanții Casei Regale au refuzat să spună care dintre automobile au fost primite în baza acestui drept.

Cadourile primite de Casa Regală

Începând cu 1995, membrii Casei Regale nu mai au voie să păstreze cadourile oferite de alți demnitari în timpul vizitelor oficiale.

Însă până la acea dată, monarhii au acumulat cadouri care merg de la cai de cursă până la timbre și opere de artă.

O iubitoare de cai, Regina Elisabeta a II-a i-a lăsat moștenire lui Charles aproximativ 70 de cai pur-sânge, a căror valoare este estimată la 30 de milioane de euro.

Charles al III-lea a început deja să vândă din ei, la licitație, încasând până acum 2,6 milioane de euro.

Printre caii vânduți se numără și un exemplar primit de Elisabeta a II-a de la Emirul din Dubai.

Casa Regală are și o colecție impresionantă de timbre, care a crescut încă de pe vremea regelui George al V-lea.

Experții în filatelie contactați de The Guardian apreciază că această colecție valorează cel puțin 113 milioane de euro.

De asemenea, din cele 400 de opere de artă care au fost expuse până acum din colecția "privată" regală, doar 60 dintre ele au fost evaluate la 27,2 milioane de euro.

Moșiile Regelui Charles al III-lea

Regele Charles are mai multe palate, castele și proprietăți, deși nu sunt oficial toate ale sale. De exemplu, palatele Buckingham și Kensington sunt deținute de monarh în baza aceluiași "drept al coroanei", adică ele sunt ale națiunii, dar sunt folosite de rege.

Regele Charles al III-lea a moștenit castelul de la Balmoral și moșia din jurul acestuia. Foto: Profimedia Images

Totuși, Charles al III-lea a moștenit după moartea Reginei Elisabeta a II-a două moșii care se numără printre cele mai valoroase proprietăți ale sale - cea de la Balmoral și cea de la Sandringham, care includ, pe lângă castele și păduri, terenuri agricole, fonduri de vânătoare etc, dar obțin profit și din turism.

Experții contactați de The Guardian au evaluat proprietățile la 374,2 milioane de euro.

Bijuteriile Regelui Charles al III-lea

Regele Charles al III-lea a moștenit și 54 de bijuterii de mare valoare estimate de experți la 604,4 milioane de euro.

Această valoare a fost calculată folosindu-se o evaluare făcută în 1989 de expertul bijutier Laurence Krashes.

Însă la o licitație din 2006, prințesa Margareta a vândut una dintre bijuteriile regale cu o valoare de 18 ori mai mare decât cea indicată de Laurence Krashes.

Pentru a oferi o estimare conservatoare cu privire la valoarea bijuteriilor în ziua de astăzi, experții au înmulțit valoarea din 1989 cu zece.

Investițiile Regelui Charles al III-lea

The Guardian scrie că investițiile monarhilor britanici sunt unele dintre cele mai bine păzite secrete.

Însă în 1993, o investigație a publicației Times arăta că o companie care lucra în numele Casei Regale avea acțiuni în valoare de 48,7 milioane de euro la primele 100 de companii cu cea mai mare capitalizare de la Bursa din Londra.

Jurnaliștii The Guardian spun că aceleași acțiuni ar valora în ziua de astăzi 133,8 milioane de euro.

Ducatul de Lancaster

Ca rege al Marii Britanii, Charles al III-lea a moștenit printr-o tradiție care datează din 1265 și ducatul de Lancaster.

Această proprietate aduce un venit mediu anual de 22,6 milioane de euro, fiind una dintre cele mai profitabile afaceri regale.

În Marea Britanie există o dezbatere aprinsă de multă vreme legată de acest ducat, multe voci spunând că veniturile obținute aici ar trebui să ajungă direct în trezoreria țării.

Însă până acum veniturile au fost încasate de regi și regine.

Numai în ultimii cinci ani de viață, Elisabeta a II-a a încasat de aici 123,5 milioane de euro.

Singura interdicție în ceea ce îi privește pe monarhii Marii Britanii este aceea de a vinde ducatul.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O dronă-spion a fost descoperită urmărind portavionul britanic HMS Queen Elizabeth în Portul Hamburg

Drone neidentificate au fost reperate deasupra a trei baze aeriene din Marea Britanie. „Ne păstrăm dreptul de a proteja instalaţia”

Cât i-a costat pe britanici încoronarea regelui Charles al III-lea. Anunțul Guvernului

Un britanic a recunoscut că a primit bani de la servicii secrete străine pentru a da foc unui depozit care avea legătură cu Ucraina

Partenerii noștri