Live

Interpol Moldova cere Rusiei să îl aresteze pe Ilan Șor, care s-ar afla la Moscova

Data publicării:
Oligarhul Ilan Şor. Foto: Facebook Ilan Șor

Biroul Interpol din Republica Moldova a sesizat miercuri seara oficiului central Interpol din Lyon că oligarhul fugar Ilan Şor, condamnat definitiv la 15 ani de închisoare de justiţia moldoveană în dosarul fraudei masive bancare, s-ar afla în Federaţia Rusă, transmiţând în acelaşi timp şi o cerere către Interpol Rusia de a-l reţine pe oligarh, informează Jurnal.md şi NewsMaker, preluate de Agerpres.

Şeful Interpol Moldova, Viorel Ţenţiu, a declarat miercuri seara în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV că Ilan Şor a părăsit teritoriul Israelului în data de 1 februarie, dar a precizat că Chişinăul nu cunoaşte, deocamdată, direcţia în care Şor a zburat şi nici cu ce avion.

Între timp, Şor a anunţat personal miercuri seara că a avut o întrevedere cu preşedintele Comitetului Dumei de Stat a Rusiei pentru afacerile CSI, Leonid Kalaşnikov, cu care ar fi vorbit despre Republica Moldova şi relaţiile cu Federaţia Rusă. El a calificat discuţia „productivă” şi „utilă”, fără să menţioneze, însă, unde a avut loc aceasta, precizează NewsMaker.

„Vreau să vă comunic că, de fapt, Şor a ieşit de mai multe ori din Israel. În premieră, vă aduc la cunoştinţă că pe 1 februarie dimineaţă, la 06:02, Şor a părăsit Israelul, folosindu-se de paşaportul statului Israel. Nu se cunoaşte, însă, ruta de deplasare şi numărul zborului. Autorităţile din Israel nu ne-au comunicat aceste informaţii. De fiecare dată când a plecat, a făcut-o utilizând paşaportul statului Israel. Până în acest moment nu avem informaţii despre revenirea acestuia în Israel", a declarat şeful Centrului de cooperare poliţienească internaţională (Interpol) al Inspectoratului General al Poliţiei, Viorel Ţenţiu.

Ţenţiu a precizat că toate documentele de călătorie deţinute de Ilan Şor, inclusiv cele israeliene, sunt introduse în baza de date a Interpol, respectiv, toate cele 196 de state membre ale Interpol au obligaţia de a-l aresta şi extrăda în Republica Moldova, în cazul în care le va trece graniţa.

În acelaşi context, el a anunţat că Interpol Moldova a trimis deja Rusiei solicitarea de a-l reţine pe oligarhul fugar.

În condiţiile în care Şor nu este cetăţean rus, Moscova este obligată de regulamentele Interpol să-l aresteze pe fugar, notează Jurnal.md.

„Cei din Federaţia Rusă ne-au comunicat că ultima ieşire a lui Şor din Federaţia Rusă a fost la 27 decembrie 2014 şi că el nu este cetăţean rus", a spus Ţenţiu.

Pe pagina sa de Facebook, Ilan Şor a postat o înregistrare video de la întâlnirea cu liderul parlamentar rus. "Ne-am exprimat reciproc opiniile referitor la problema principală pentru Moldova - cine sunt prietenii şi cine sunt duşmanii. Am rezumat planul nostru principal, potrivit căruia singura cale de salvare a Moldovei - apropierea de partenerii reali: Rusia, UEEA (Uniunea Economică Eurasiatică) şi CSI, iar parcursul european este o cale spre sărăcie, război şi pierderea statalităţii. Ca răspuns, am auzit de la Leonid Ivanovici cuvinte importante pentru toţi moldovenii. Rusia este alături de noi, Rusia apreciază lupta noastră, Rusia este gata să ne asculte şi să ne ajute, aşa cum a fost în decursul secolelor! Mulţumesc, Leonid Ivanovici", a transmis Şor pe reţelele de socializare.

Potrivit NewsMaker, Şor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, şi, potrivit unor rapoarte neconfirmate, locuieşte de atunci în Israel. Potrivit unor investigaţii jurnalistice, în Israel, oligarhul ar trăi în lux. De acolo, potrivit oamenilor legii, el ar continua să se implice în politica de la Chişinău, iniţial prin intermediul partidului său care îi purta numele, declarat neconstituţional între timp, iar ulterior, prin intermediul formaţiunilor politice afiliate lui.

În aprilie 2023, Curtea de Apel de la Chişinău l-a condamnat pe Ilan Şor la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” şi a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei moldoveneşti. Atunci Şor a acuzat magistraţii că s-ar fi subordonat ordinelor politice şi a susţinut că decizia Curţii de Apel „îl lasă rece şi că nu are de gând să se conformeze acesteia”.

Ilan Şor se află pe lista neagră a guvernelor american şi britanic. La fel, el figurează pe listele de sancţiuni impuse inclusiv de Canada şi UE, pentru legături cu Kremlinul şi tentative de destabilizare a Republicii Moldova, mai notează NewsMaker.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia va inspecta partea ocupată a regiunii Herson din cauza sinuciderilor în rândul militarilor săi, spun partizanii ucraineni

Ucraina a atacat pentru prima oară trupele ruse doar cu sisteme terestre robotizate, fără soldați

Rusia a lăsat Abhazia în „întuneric total, la propriu și la figurat”. Liderul regiunii separatiste cere ajutor

Viktor Orban: Ungaria se bazează pe sprijinul României și al Bulgariei pentru a-și asigura livrările de energie

Partenerii noștri