Live

Instanța supremă a ONU declară ilegale coloniile israeliene din teritoriile palestiniene ocupate

Data publicării:
Avizul CIJ spune că Israelul ar trebui să plătească despăgubiri palestinienilor pentru daunele cauzate de ocupație. Sursa foto: Profimedia Images

Cea mai înaltă instanță a Națiunilor Unite a declarat ilegale colonizările israeliene din teritoriile palestiniene ocupate și cere Israelului să pună capăt ocupației, într-un important aviz consultativ emis vineri.

Concluziile judecătorilor de la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) nu sunt obligatorii, dar au o importanță conform dreptului internațional și ar putea slăbi sprijinul pentru Israel, notează Reuters.

„Așezările israeliene din Cisiordania și Ierusalimul de Est și regimul asociat cu acestea au fost stabilite și sunt menținute cu încălcarea dreptului internațional”, a spus președintele Nawaf Salam, citind concluziile unui complet de 15 judecători.

Avizul spune că Israelul ar trebui să plătească despăgubiri palestinienilor pentru daunele cauzate de ocupație. De asemenea, constată că Consiliul de Securitate al ONU, Adunarea Generală și toate statele au obligația de a nu recunoaște ocupația ca fiind legală și de a nu acorda ajutor sau sprijin pentru menținerea acesteia.

Cazul provine dintr-o cerere din 2022 din partea Adunării Generale a ONU, anterioară războiului din Gaza care a început în octombrie.

Israelul a capturat Cisiordania, Fâșia Gaza și Ierusalimul de Est - zone ale Palestinei istorice pe care palestinienii le doresc ca stat - într-un război din 1967 și de atunci a construit așezări în Cisiordania și le-a extins constant.

Liderii israelieni au susținut că teritoriile nu sunt ocupate în termeni legali, deoarece se află pe terenuri în dispută, dar Națiunile Unite și majoritatea comunității internaționale le consideră drept teritorii ocupate de Israel.

În februarie, peste 50 de state și-au prezentat punctele de vedere în fața curții, reprezentanții palestinieni cerând instanței să constate că Israelul trebuie să se retragă din toate zonele ocupate și să demonteze coloniile ilegale.

Israelul nu a participat la audieri, dar a depus o declarație scrisă prin care a spus instanței că emiterea unui aviz consultativ ar fi „dăunătoare” încercărilor de a rezolva conflictul israeliano-palestinian.

Majoritatea statelor participante au cerut instanței să constate ocupația ilegală, în timp ce câteva, inclusiv Canada și Marea Britanie, au susținut că ar trebui să refuze să dea un aviz consultativ.

Statele Unite, cel mai puternic susținător al Israelului, au cerut instanței să limiteze orice aviz consultativ și să nu dispună retragerea necondiționată a forțelor israeliene din teritoriile palestiniene.

În 2004, CIJ a pronunțat o hotărâre consultativă conform căreia o barieră de separare israeliană în jurul celei mai mari zone din Cisiordania era „contrară dreptului internațional”, iar coloniile israeliene au fost stabilite cu încălcarea dreptului internațional. Israelul a respins această hotărâre.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A dat pasă la portar din penalty, în minutul 9! Echipa lui a pierdut, iar la final a explicat gestul. VIDEO Imagini virale

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Hezbollah și rebelii Houthi au atacat Israelul. O rachetă cu rază lungă de acțiune din Yemen a declanșat sirenele de raid aerian

Economia din Gaza este în cădere liberă după 11 luni de război, crede ONU

Raiduri aeriene în Gaza. Israelienii au lovit o școală ONU și două case: cel puțin 34 de morți

Noi raiduri aeriene ale Israelului în Cisiordania: cel puțin cinci morți într-o lovitură asupra orașului Tubas

Partenerii noștri