Live

În vizită la Erevan, Nancy Pelosi a dat vina pe Azerbaidjan pentru conflictul de la granița cu Armenia

Data publicării:
Nancy Pelosi, șefa Camerei Reprezentanților a Congresului Statelor Unite, a ajuns, sâmbătă, în Armenia într-o vizită anunțată cu puțin timp în urmă, pe fondul conflictului armat pe care această țară l-a avut cu Azerbaidjanul la graniță. Foto: Profimedia Images

Președinta Camerei Reprezentanților a Congresului Statelor Unite, Nancy Pelosi, aflată într-o vizită oficială în Armenia, a condamnat ferm ceea ce a numit „atacurile ilegale la graniță” ale Azerbaidjanului împotriva Armeniei, relatează Reuters.

Pelosi a prezentat vizita sa în Armenia ca pe o demonstrație de sprijin pentru ceea ce ea a numit „un far al democrației”.  Ea a mai spus că vizita ei are o însemnătate aparte după „atacurile ilegale și mortale ale Azerbaidjanului pe teritoriu armean”, în urma cărora au fost uciși peste 200 de oameni.

„Condamnăm cu fermitate aceste atacuri”, a spus Nancy Pelosi lângă președintele parlamentului armean, Alen Simonian. „Luptele au fost inițiate de azeri și trebuie să există o recunoaștere a acestui lucru”, a continuat Pelosi.

Remarcile oficialei americane au atras critici neașteptat de dure din partea guvernului azer, care a spus că declarațiile pun în pericol pacea din Caucaz.

„Acuzațiile nefondate și nedrepte pe care Pelosi le-a adus Azerbaidjanului sunt inacceptabile”, a reacționat diplomația azeră.

„Aceasta este o lovitură serioasă dată eforturilor de a normaliza relațiile dintre Armenia și Azerbaidjan”, a mai transmis ministerul, adăugând că declarațiile lui Pelosi sunt „propagandă armeană”.

Pelosi a luat-o, astfel, înaintea Departamentului de Stat, care nu a calificat în niciun fel atacurile, rezumându-se doar la a exprima îngrijorări.

Reacția greoaie a Rusiei în conflictul armeano-azer

Rusia consideră că regiunea Caucazului face parte din sfera sa de influență și este iritată de ceea ce numește „implicarea” Statelor Unite în regiune. Totuși, actualul conflict a prins regimul de la Kremlin într-o perioadă în care îi este dificil să reacționeze, având în vedere războiul din Ucraina și înfrângerile dezastruoase pe care le-a suferit în războiul sângeros al lui Putin.

Deși este principalul aliat militar al Armeniei și are o bază militară în nordul țării și trupe de menținere a păcii în Nagorno-Karabah, Rusia nu a reușit să se impună decisiv în recentul conflict.

După cereri de ajutor din partea Armeniei, Organizația Tratatului pentru Securitate Colectivă, o alianță a mai multor foste republici sovietice, care include Armenia dar nu și Azerbaidjanul, a decis, marți, să trimită doar o misiune de monitorizare.

Președintele Parlamentului armean, Simonian, s-a arătat nemulțumit de răspunsul organizației, despre care a spus că este ca un „pistol care nu poate să tragă”.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Selecționerul Islandei nu a stat pe gânduri: cum a numit-o pe Kosovo, după tragerea la sorți din Liga Națiunilor

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Informația asupra căreia serviciile de informații ucrainene și Putin cad de acord: numărul combatanților ruși din Ucraina

Alegeri prezidențiale 2024. Cum votează românii în zonele de război. Reguli de urmat în cazul unui atac aerian

Președintele Serbiei crede că ne apropiem de dezastru. Aleksandar Vucic: „Îl cunosc bine pe Putin. Nimeni nu blufează”

Un general nord-coreean a fost rănit în regiunea Kursk. „Sunt o țintă absolut corectă”

Partenerii noștri