Live

În Strasbourg nu au fost niciodată atât de mulți șobolani ca acum. "E, practic, o invazie, sunt peste tot. Oamenii sunt mușcați"

Deutsche Welle Data publicării:
Foto: Getty Images

Chiar dacă unele țări europene înregistrează o ușoară creștere a numărului de cazuri COVID, mulți oameni abordează mai relaxat pandemia. Așa cum se întâmplă în Strasbourg, unde viața aproape că a revenit la normal. Dar unele reguli din timpul carantinei au avut un efect secundar nedorit. Nu neapărat pentru oameni, ci pentru anumite animale care s-au înmulțit în timpul pandemiei. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată sâmbăta la ora 00:30 și în reluare de la ora 19:30.

Sunt tot mai mulți șobolani în Franța. În timpul pandemiei, s-au înmulțit în aproape toate orașele mari.

Thierry Bodin este lucrător la deratizare și muncește non-stop. Merge din pivniță în pivniță, unde plasează momeală otrăvitoare pentru aceste rozătoare.

Thierry Bodin: "Nu poți avea nervi slabi într-o astfel de meserie. În orice moment poate sări pe tine un șobolan."

Sunt mult mai multe rozătoare decât înainte de carantină. Lucrătorii din deratizare au fost nevoiți să stea acasă atunci, așa că aceste animale s-au înmulțit în voie.

Thierry Bodin: "Un șobolan naște 8 până la 10 pui la fiecare două-trei luni. În doi ani, asta înseamnă mai mult de 100 de mii de șobolani. Este o luptă fără sfârșit."

În pitorescul Strasbourg, șobolanii s-au bucurat de condiții optime din cauza pandemiei. S-au înmulțit exagerat și acum sunt peste tot.

"E, practic, o invazie. Strasbourg este destul de curat, păcat că locuitorii nu sunt mai atenți."

"Șobolanii trebuie distruși. Îi urăsc, mă sperie.", spun oamenii

Problemele sunt deosebit de grave în special aici, în cartierele mai sărace ale orașului: "Îi vedeți acolo? Sunt peste tot. Când te plimbi prin cartier, îi vezi la fiecare colț. În capitala europeană Strasbourg, capitala drepturilor omului. E o rușine!"

Hmida Boutghata, localnic: "Situația nu mai poate continua așa. Nu se poate ca oamenii să trăiască laolaltă cu șobolani și gândaci."

Hmida Boutghata locuiește în acest cartier de 30 de ani și e furios pe autorități.

Hmida Boutghata, localnic: "Oamenii de aici trebuie să trăiască printre șobolani. Rod cablurile electrice ale mașinilor, unii oameni au fost deja mușcați. Asta în timp ce consilierii locali se întreabă dacă șobolanii sunt cu adevărat dăunători sau dacă aparțin ecosistemului. Acești oameni fie trăiesc pe o altă planetă, fie sunt nebuni."

Boutghata filmează rozătoarele - ca aici, pe un motor de mașină - și postează clipurile online. Succesul acestor filmulețe pe rețelele sociale obligă orașul Strasbourg să acționeze.

Consilierul Benjamin Soulet nu vrea să extermine șobolanii, ci mai degrabă să-i forțeze să rămână în subteran. Începând de la această groapă de gunoi. Benjamin Soulet, consilier local: "Acolo erau găuri prin care veneau șobolanii. Așa că am pus acest grătar și acum nu mai pot ieși."  

Dar, după cum se plâng mulți locuitori, asta nu-i scapă de rozătoare. Consiliul local susține că problema are legătură și cu gospodăriile, pentru că francezii au gătit mai mult în timpul carantinei.

Benjamin Soulet, consilier local: "Este vorba de un efect al pandemiei. Oamenii au gătit mult mai mult acasă și au aruncat resturile. Restaurantele au fost închise, iar asta a contribuit la înmulțirea șobolanilor."

Acest lucru e valabil pentru întreaga țară. Se estimează că pentru fiecare francez sunt aproape doi șobolani.

Există chiar și un lobby politic. Consiliul local Strasbourg este împărțit în două tabere: pro și contra șobolani.

Marie-Françoise Hamard, consilier local: "Aceste animale nu se pot întoarce pur și simplu în sălbăticie, așa că n-au unde să se ducă."  

Rebecca Breitman, consilier local: "Adevărata problemă este cum să ajuți oamenii, nu cum să-i faci pe șobolani să se simtă bineveniți."

Exact asta crede și deratizatorul Thierry Bodin. Tocmai a terminat un curs de pregătire în metode mai eficiente de combatere a rozătoarelor. Thierry Bodin, deratizator: "Vor exista întotdeauna șobolani. Sunt atât de multe case… va fi mereu nevoie de noi."

Acum, Bodin și colegii lui pun în practică noile cunoștințe, așa că pe șobolanii francezi i-ar putea aștepta vremuri grele.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Macron i-a numit „complet idioţi” pe liderii unei ţări, declanșând un conflict diplomatic. De la ce a pornit scandalul

„Ucraina are nevoie de maşina ta!” Zeci de automobile au fost vandalizate în Franţa cu acest mesaj misterios

Răbufnire în instanță în procesul care a șocat Franța. Fiica principalului acuzat: „Vei muri singur, ca un câine”

Avertisment MAE pentru românii care călătoresc în Franța: Circulația trenurilor va fi îngreunată

Partenerii noștri