Live

Live Text Ucrainenii au distrus dronele care i-au atacat noaptea. Kremlinul se declară "extrem de îngrijorat" de racheta doborâtă în Belarus

Data actualizării: Data publicării:
Belarusul susţine că o rachetă antiaeriană ucraineană S-300 s-a prăbuşit pe teritoriul său. FOTO: Twitter

În Kiev răsună din nou sirenele vineri dimineață. Autoritățile le-au cerut locuitorilor să meargă în adăposturi și susțin că ar fi în desfășurare un atac cu drone. Armata ucraineană a anunțat că rușii au atacat noaptea cu drone "kamikaze", dar că le-a distrus pe toate. Ieri, apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 54 de rachete și 11 drone lansate de Rusia. Majoritatea regiunilor au rămas fără energie electrică din cauza bombardamentelor, spune președintele Volodimir Zelenski. Acesta îi acuză pe ruși că vor să cucerească regiunea Donețk înainte de Anul Nou.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI  

Pe cine a felicitat „călduros” Putin de Anul Nou. Printre lideri se află Viktor Orban dar și foști șefi de stat occidentali

ACTUALIZARE 17:04 Vladimir Putin nu le va trimite urări de anul nou preşedinţilor american Joe Biden, francez Emmanuel Macron şi cancelarului german Olaf Scholz, a anunţat vineri Kremlinul, în plină criză între Moscova şi Occident din cauza ofensivei ruse în Ucraina. În schimb, Putin a trimis urări mai multor lideri apropiaţi de Kremlin, relatează AFP.

„Aceşti omologi nu ne trimit nicio urare. De fapt, nu avem niciun contact cu ei. Şi, având în vedere actele inamicale pe care le întreprind în permanenţă, preşedintele nu le va trimite urări”, a declarat presei Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse.

Pe de altă parte, Vladimir Putin a trimis deja urări privind un an bun în 2023 mai multor lideri mai apropiaţi de Kremlin, conform Agerpres.

Xi Jinping i-a spus lui Putin că drumul până la negocieri de pace cu Ucraina nu va fi lipsit de obstacole

ACTUALIZARE 15:45 Preşedintele chinez Xi Jinping i-a transmis vineri omologului rus Vladimir Putin că drumul până la negocieri de pace privind războiul din Ucraina nu va fi lipsit de obstacole şi că Beijingul îşi va menţine „poziţia obiectivă şi corectă” în această chestiune.

Liderii de la Moscova și Beijing au vorbit prin videoconferință. Foto: kremlin.ru

Xi Jinping a spus că Beijingul şi Moscova ar trebui să se coordoneze îndeaproape şi să coopereze în afaceri internaţionale şi a evidenţiat disponibilitatea Rusiei de a se angaja în negocieri privind Ucraina, a relatat canalul naţional chinez CCTV despre convorbirea telefonică dintre cei doi lideri.

„Partea chineză a notat că partea rusă a menţionat că nu a refuzat niciodată să soluţioneze conflictul prin negocieri diplomatice şi şi-a exprimat aprecierea pentru acest lucru”, a afirmat Xi, potrivit sursei citate de Reuters, preluată de Agerpres.

Kremlinul se declară "extrem de îngrijorat" de racheta doborâtă în Belarus

ACTUALIZARE 14.40 Kremlinul s-a declarat "extrem de îngrijorat" după acuzațiile potrivit cărora o rachetă de apărare aeriană ucraineană a fost doborâtă în spațiul aerian al Belarusului, scrie Sky News.

Minskul a susținut joi că o rachetă ucraineană S-300 a fost doborâtă în vestul regiunii Brest, la aproximativ 10 km de granița cu Ucraina. Aceasta a avut loc în timp ce Rusia a lansat atacuri pe scară largă asupra Ucrainei.

După acest incident, Belarus l-a convocat pe ambasadorul ucrainean și a cerut o anchetă "amănunțită" privind presupusa aterizare a rachetei.

Belarus este un aliat sovietic puternic, iar trupele rusești au fost fotografiate antrenându-se în țară în ultimele săptămâni.

Vladimir Putin l-a numit pe Xi Jinping "dragă prieten" și l-a chemat la Moscova. Președintele Chinei nu i-a răspuns la invitație 

ACTUALIZARE 14.00 Vladimir Putin a declarat vineri că se aşteaptă ca președintele Chinei, Xi Jinping, să facă o vizită de stat în Rusia, în primăvara anului 2023, evenimentul dorindu-se a fi o demonstrație publică de solidaritate din partea Beijingului pe fondul invaziei ruse în Ucraina, scrie Reuters. 

Vladimir Putin şi Xi Jinping au programată, vineri, o discuţie prin videoconferinţă. În declaraţiile transmise în direct de televiziunea rusă de stat, Vladimir Putin a subliniat că relaţiile dintre Rusia şi China sunt tot mai importante ca factor de stabilizare şi a spus că Moscova vizează aprofundarea cooperării militare dintre cele două ţări.

"Vă aşteptăm, dragă domnule preşedinte, dragă prieten, vă aşteptăm în primăvara anului viitor într-o vizită de stat la Moscova. Asta va demonstra lumii întregi puterea relațiilor ruso-chineze în probleme cheie. Împărtășim aceleași puncte de vedere asupra cauzelor, cursului și logicii transformării în curs a peisajului geopolitic global, în fața presiunii și provocărilor fără precedent din partea Occidentului", i-a spus Vladimir Putin lui Xi Jinping.    

Rusia anunță că a "lovit masiv" în timpul nopţii ţinte industriale din Ucraina

ACTUALIZARE 13.30 Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că a efectuat o "lovitură masivă" asupra infrastructurii energetice şi militaro-industriale a Ucrainei la 29 decembrie folosind arme de înaltă precizie, a relatat agenţia Interfax, preluată de Reuters. Potrivit ministerului, loviturile aeriene au afectat producţia şi repararea echipamentului militar, precum şi deplasarea trupelor de rezervă.

Potrivit armatei ucrainene citată de Reuters, Rusia a lansat 16 drone "kamikaze" în Ucraina în timpul nopţii de joi spre vineri, la o zi după ce Moscova a tras zeci de rachete în cel mai recent atac al său împotriva infrastructurii critice din Ucraina. Forţele aeriene ucrainene au transmis că toate cele 16 drone au fost distruse de apărarea antiaeriană a Kievului.

Printre altele, Kremlinul s-a declarat vineri extrem de îngrijorat de doborârea unei rachete antiaeriene ucrainene care a zburat joi în spaţiul aerian al Belarusului, adaugă Reuters.

Documente desecretizate recent de Arhivele londoneze arată cum Tony Blair s-a lăsat păcălit de atitudinea falsă a lui Vladimir Putin 

ACTUALIZARE 11.30 Fostul premier britanic Tony Blair îl aprecia pe Vladimir Putin și a încercat să îi asigure un loc la "masa principală" internaţională. Atitudinea sa venea în profundă contradicție cu a altor oficiali britanici care își exprimau mari îndoieli în privința președintelui rus, potrivit unor noi documente oficiale date publicităţii de Arhivele Naţionale din Kew, din vestul Londrei, transmite vineri dpa, citată de Agerpres. Blair l-a comparat pe Putin cu preşedintele francez Charles de Gaulle. 

Documentele arată că Blair, în calitate de prim-ministru, credea că fostul angajat al KGB-ului era în adâncul sufletului "un patriot rus" şi că era important să fie încurajat să adopte valori occidentale. Dar, în privat, oficialii se temeau că Putin reprezintă o revenire la atitudinile din timpul Războiului Rece şi nu erau convinşi că pot avea încredere în el.

O notă de informare internă de la cabinetul premierului britanic, datată ianuarie 2001 - la nici un an după sosirea la putere a lui Putin - şi intitulată "Evoluţia lui Putin", evidenţia îngrijorările, inclusiv reapariţia activităţilor de spionaj ruse. 

Rusia a atacat noaptea Ucraina cu 16 drone "kamikaze"

ACTUALIZARE 10.40 Rusia a lansat 16 drone "kamikaze" în Ucraina în timpul nopţii de joi spre vineri, a anunţat vineri armata ucraineană, la o zi după ce Moscova a tras zeci de rachete în cel mai recent atac al său împotriva infrastructurii critice din Ucraina, transmite Reuters.

Forţele Aeriene Ucrainene au transmis că toate cele 16 drone, care - potrivit relatărilor sale - au fost lansate din sud-est şi nord -, au fost distruse de apărarea antiaeriană a Kievului.

Primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko, a declarat pe canalul său de Telegram că şapte drone au ţintit Kievul, dintre care cinci au fost distruse în oraş şi două înainte de a ajunge la Kiev. O clădire administrativă din Kiev a fost distrusă parţial, potrivit lui Serghei Popko, şeful administraţiei militare a Kievului, care a adăugat că nu există informaţii despre posibile victime.

Momente penibile cu Ramzan Kadîrov la o televizune din Rusia: Liderul cecen a făcut câteva flotări eșuate, în aplauzele publicului 

ACTUALIZARE 10.20 Momente ridicole cu liderul cecen Ramzan Kadîrov la o televiziune din Rusia, unde acesta a încercat să facă flotări în fața oamenilor din platou.  

Rezultatul a fost un exercițiu fizic eșuat. Kadîrov a luat poziția necesară pentru flotări, însă acolo s-a încheiat parcursul corect, el îndoind foarte puțin brațele și pornind într-o serie de mișcări rapide și scurte, fără ca pieptul său să se apropie prea mult de podea. În tot acest timp, cei din platoul emisiunii îl aplaudă. La un moment dat, Kadîrov se oprește ca să-și bage microfonul în haină. Publicația Nexta a scris, cu ironie, că multă lume a sperat atunci ca liderul cecen să facă un infarct.  

Zelenski: Inamicul nu a abandonat ideea nebună de a captura Donețk

ACTUALIZARE 9.00 Volodimir Zelenski: "Există întreruperi de curent în majoritatea regiunilor Ucrainei. Este dificil, mai ales în regiunea Kiev și în capitală, în regiunea Liov, în orașul și regiunea Odesa, în orașul și regiunea Herson, în Vinița și Transcarpatia.

Situația din prima linie a rămas fără schimbări semnificative. Cea mai gravă situație este în Bahmut, Soledar, pe toată linia din regiunea Donețk.

Inamicul nu a abandonat ideea nebună de a captura regiunea Donețk. Acum, ei și-au stabilit misiunea de a captura regiunea înainte de Anul Nou."

Șeful NATO cere să se livreze noi arme Ucrainei: "Pare un paradox, dar ajutorul militar e cea mai scurtă cale către pace" 

ACTUALIZARE 8.40 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a pledat pentru trimiterea suplimentară de armament către Ucraina. 

"Poate părea un paradox, dar sprijinul militar pentru Ucraina este cea mai scurtă cale către pace", a declarat politicianul norvegian într-un interviu de sfârşit de an acordat dpa, citat de Agerpres. Preşedintele rus Vladimir Putin trebuie convins că nu-şi va atinge obiectivul de a prelua controlul asupra Ucrainei, a afirmat el.

Stoltenberg a continuat spunând că, apoi, ar putea exista "o soluţie de pace negociată, care să asigure că Ucraina se impune drept un stat democratic şi independent". 

Sirenele răsună în Kiev, oamenii au fost sfătuiţi să meargă în adăposturile anti-aeriene 

ACTUALIZARE 8.20 Locuitorii capitalei ucrainene Kiev au fost sfătuiţi să se îndrepte spre adăposturile anti-aeriene vineri dimineaţă, în timp ce sirenele răsună în tot oraşul, la o zi după ce Rusia a desfăşurat cel mai mare atac aerian de când a început războiul, în februarie, relatează Reuters.

La puţin timp după ora 2.00, autorităţile oraşului Kiev au emis o alertă pe canalul de Telegram privind sirenele de alarmă aeriană şi au cerut locuitorilor să se îndrepte spre adăposturi.

Oleksei Kuleba, guvernatorul regiunii Kiev, a afirmat pe Telegram că este în desfăşurare un "atac cu drone".

Un martor aflat la 20 de kilometri sud de Kiev a declarat pentru Reuters că a auzit mai multe explozii şi sunetul tirului anti-aerian.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat, în mesajul video de joi seară, că în cursul zilei comandamentele aeriene din centrul, sudul, estul şi vestul Ucrainei au respins 54 de rachete ruseşti şi 11 drone.

Zelenski a recunoscut că majoritatea regiunilor se confruntă cu pene de electricitate. Zonele unde lipsa electricităţii era "deosebit de dificilă" includeau capitala Kiev, Odesa şi Herson în sud şi regiunile înconjurătoare, dar şi regiunea din jurul Liovului, în apropiere de graniţa vestică spre Polonia, a spus Zelenski.

"Dar aceasta nu este nimic faţă de ce ar fi putut să se întâmple dacă nu erau trupele noastre anti-aeriene eroice şi apărarea anti-aeriană", a afirmat el.

Imagini filmate joi de Reuters arată cum angajaţii serviciilor de urgenţă caută printre rămăşiţele care ard înăbuşit ale unor clădiri rezidenţiale din Kiev distruse de o explozie şi dâre de fum ale rachetelor pe cer. Oficialii au declarat anterior că peste 120 de rachete au fost trase în atacul de joi.

Peste 18 clădiri rezidenţiale şi 10 instalaţii de infrastructură critică au fost distruse în cele mai recente atacuri, a declarat Ministerul Apărării.

Atacurile aeriene în valuri ale ruşilor din ultimele luni, care au ţintit infrastructura energetică, au lăsat milioane de oameni fără electricitate în temperaturi care deseori coboară sub limita îngheţului.

"Nu sunt trădător". Cine sunt rușii care luptă pentru Zelenski și despre care ucrainenii spun că "își fac treaba perfect"  

ACTUALIZARE 8.00 Câteva sute de ruși luptă alături de ucraineni în războiul declanșat de Putin. Fac parte dintr-o legiune apărută la începutul invaziei ruse, formată din voluntari străini care s-au alăturat armatei Kievului. Spun că nu sunt trădători și că nu luptă contra Rusiei, ci împotriva regimului lui Putin, "împotriva răului".

Într-un reportaj realizat de The Moscow Times, un reprezentant al rușilor voluntari care luptă alături de armata ucraineană explică decizia luată de aceștia. Fiind cunoscut pe front drept Cezar, el a vorbit pentru publicația amintită, dintr-un sat din regiunea Donețk. El a spus că este foarte important ca informațiile privind numărul exact al rușilor care luptă alături de ucraineni sau pozițiile acestora pe front să rămână secrete.

"Nu mă lupt cu patria mea. Lupt împotriva regimului lui Putin, împotriva răului. Nu sunt un trădător. Sunt un adevărat patriot rus care se gândește la viitorul țării mele", spune soldatul. 

Citește continuarea AICI

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Românii din Cernăuți cer ajutorul Executivului de la București, pe fondul modificărilor din sistemul de învăţământ ucrainean

Zaharova acuză Ucraina că a lansat în mod repetat muniţii cu fosfor alb din drone. Reacția Kievului

Rușii au mai cucerit două localități în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Kurahove

„Multe lucruri se întâmplă la Londra”. Medvedev amenință, după asasinarea generalului Kirillov, că oficialii NATO sunt „ținte legitime”

Partenerii noștri