Live

În Belgia, scepticismul față de vaccin cucerește inclusiv personalul medical. Cum se explică fenomenul

Data actualizării: Data publicării:
Asistenta Christina Rodrigues din Belgia se vaccinează dorind să dea un exemplu colegilor ei care încă au reticențe față de vaccinul anti-covid Foto: captură video Digi24

Europa este lovită de al treilea val al pandemiei. Una dintre noile mutații ale virusului, cea descoperită prima oară în Marea Britanie, este mai contagioasă, mai periculoasă și se răspândește rapid. Chiar dacă Uniunea Europeană ar avea suficiente vaccinuri, lucru care nu se întâmplă, sondajele arată că aici este și cea mai sceptică regiune din lume când vine vorba de vaccinare. O asistentă medicală din Belgia încearcă să combată teoriile conspirației și să schimbe percepția oamenilor. Într-o țară în care în unele centre medicale se vaccinează doar 30% din personal, Christina Rodrigues își suflecă mânecile și începe lupta pe cont propriu. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Christina Rodrigues este asistentă la Geriatrie şi vrea să-i încurajeze şi pe alţii. Îi cere unui coleg să facă fotografii, iar mesajul este simplu: „Uită-te la mine, mă vaccinez!”

„Sper cu adevărat că voi putea convinge şi alți îngrijitori să se vaccineze. Pe ei, propria familie și întreaga țară”, spune Christina Rodrigues.

Îngrijitorii din aziluri refuză să se vaccineze. Se întâmplă în special în partea francofonă a țării

La fel ca ea, cei care îngrijesc vârstnici în Belgia încearcă să-i convingă pe sceptici să se vaccineze. În special în partea francofonă a țării mulți oameni refuză în continuare să facă acest pas. Asistenta Muriel Hubin este unul dintre ei.

„Atunci când vine vorba de medicină, trebuie să evaluezi întotdeauna riscurile, iar în acest caz, nu a fost timp suficient. Cunoaștem acest virus doar de un an. Și abia dacă știm câte ceva despre aceste vaccinuri bazate pe inginerie genetică! Manipulăm material genetic! Înainte de a putea vorbi de încredere, avem nevoie de răspunsuri la toate întrebările”, spune Muriel Hubin.

Asistenta le cere pe internet oamenilor să ignore măștile de protecţie și carantina și, mai presus de toate, vaccinările în masă. Mulți sunt de acord cu ea: peste jumătate dintre angajaţii azilurilor de bătrâni din partea francofonă a Belgiei au refuzat să se vaccineze.

Directorul unui azil de bătrâni este unul dintre ei.

„Abia peste vreo 20 de ani vom afla efectele secundare ale vaccinului. Este ca și cum ai cumpăra o mașină nouă. Simți că este sigură, dar ai prefera să vezi mai întâi rezultatele unui test de impact”, spune Francesco Grosso, directorul unui azil de bătrâni.

Obligativitatea vaccinării, o soluție adusă în discuție

Vincent Frederique de la Asociația Belgiană a Azilurilor Private de Bătrâni este uimit de acest lucru. Deoarece campaniile online și cursurile de pregătire nu au avut succes, este luată în calcul obligativitatea vaccinării.

„Nu am înțeles și nu înțeleg nici acum. A fost atât de greu pentru îngrijitori, au murit atât de mulți oameni în vârstă... Vorbim de pierderi de vieți omeneşti, este incredibil, toți acei oameni nu înțeleg că se pot proteja. Este un mare semn de întrebare", spune Vincent Frederique, reprezentant al Asociației Azilurilor Private.

Posibile explicații

Experții spun că și asta face parte din răspuns. Experiențele traumatizante și salariile mici pe care le-au primit, în ciuda suprasolicitării, i-ar fi putut face pe îngrijitori să refuze vaccinarea.

„Este o situație atât de grea şi auzi peste tot poveşti de genul: carantina este de fapt inutilă, este impusă doar ca să te forţeze să te vaccinezi și să ajute marile companii farmaceutice. Pot să înțeleg de ce cineva ar vrea să creadă așa ceva şi vrea ca totul să aibă un sens. Iar teoriile conspirației te ajută să capeţi acest sens despre tot ceea ce se întâmplă în jurul tău”, explică psihologul Olivier Klein, de la Universitatea Liberă din Bruxelles.

Pe rețelele sociale, astfel de teorii se răspândesc ca focul. Unii se tem că vaccinul este folosit ca să-i spioneze, alții spun că duce la infertilitate sau chiar la moarte. Multe dintre aceste zvonuri provin din Franța vecină, unde sunt mulți sceptici.

Sceptici greu de convins

Ca să-i facă să se răzgândească, Uniunea Europeană testează vaccinurile temeinic. Pentru a câștiga încrederea oamenilor, nu a existat nicio autorizare de urgență. Dar Muriel Hubin nu este convinsă.

Nici măcar nu ni se spune ce vaccin vom primi. Este dreptul nostru să știm. Oamenii trebuie să-şi dea acordul înainte de a fi subiectul unor experimente. Trebuie să putem semna ceva care să spună: Da, vreau să fiu vaccinat cu acest ser”, spune Muriel Hubin, asistentă medicală.

Pe de altă parte, medicul azilului de bătrâni susține că vaccinul a fost suficient testat și că timpul este esențial în lupta împotriva unei pandemii.

Virusul găseşte întotdeauna o cale să se răspândească. Acest lucru ar putea dura ani buni, tocmai de aceea avem nevoie de un efort colectiv. Este nevoie ca vaccinarea să fie obligatorie pentru toată lumea. Dacă oamenii sunt îngrijorați, trebuie să înțeleagă că riscurile prezentate de vaccin sunt incomparabile cu cele ale infectării”, spune dr. Nicola Di Giacomo.

Christina Rodrigues este de acord cu asta. A trăit multe zile grele în azilul de bătrâni. O bucură fiecare raport care arată o creştere a numărului celor care vor să se vaccineze. Dar este convinsă că lupta împotriva virusului trebuie câștigată și în mediul online.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A urcat în ring imediat după ”lupta secolului”, a arestat microfonul și i-a spus în față lui Usyk: ”Pentru jaful de data trecută” VIDEO

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Belgia va trimite în 2025 mai multe trupe pentru Grupul de luptă al NATO din România

Premieră mondială. Belgia le oferă lucrătoarelor sexuale asigurări de sănătate, pensii, concedii și ajutor de somaj

MAE a emis o atenționare de călătorie pentru românii care merg în Belgia

Doi muncitori români din Belgia au aruncat în aer din greșeală apartamentul pe care îl renovau

Partenerii noștri