Live

Imagini din satelit: Ucrainenii au bombardat o importantă bază aeriană de lângă Volgograd, fostul Stalingrad

Data actualizării: Data publicării:
Imagine NASA FIRMS arată existența a cel puțin 4 incendii în zona bazei aeriene de la Marinovka, regiunea Volgograd. Sursa foto: NASA FIRMS

Mai multe explozii puternice s-au auzit în noaptea de miercuri spre joi în zona bazei aeriene Marinovka, situată la circa 60 de kilometri vest de Volgograd, fostul oraș Stalingrad, capitala regiunii ruse cu același nume, informează mai multe surse media ori publicații ucrainene care au preluat informații publicate pe rețeaua Telegram de surse pro-ruse. O imagine datată 22 august furnizată de NASA FIRMS - o rețea de sateliți care monitorizează incendiile izbucnite pe suprafața întregii planete - confirmă existența a cel puțin patru incendii la respectiva bază aeriană.

Pe rețelele sociale au apărut deja mai multe înregistrări care arată explozii și incendii în regiune. Informația nu a fost confirmată încă oficial de armata ucraineană ori rusă. Guvernatorul rus al regiunii Volgograd, Andrei Boharov, a confirmat că a exista un atac asupra „localității” Marinovka, conform Telegraph.

O imagine satelitară NASA a aeroportului militar Marinovka datată 22 august arată existența a cel puțin patru incendii în apropierea pistei principale.

Imagini mai vechi din satelit arată că la acest aeroport rușii aveau staționate avioane de vânătoare-bombardament Suhoi Su-34 și Suhoi Su-24. Suhoiurile 34 sunt principalele avioane ale Rusiei care lansează bombe cu kit de planare KAB asupra pozițiilor ucrainene.

Conform unei imagini Google Earth a bazei aeriene de la Marinovka, din luna aprilie 2024, arată că aici erau staționate cel puțin 7 avioane Su-34 și în jur de 25 de avioane Su-24.

Baza aeriană Marinovka, aprilie 2024. Din această captură se văd 3 avioane Suhoi Su-34 (albastre). Sursa: Google Earth

De asemenea, de-a lungul pistei principale se pot observa 12 hangare care ar putea adăposti tot atâtea avioane.

Hangare dispuse de-a lungul pistei principale a bazei aeriene. În stânga imaginii se observă 4 avioane Suhoi Su-24. Sursa: Google Earth

Baza aeriană Marinovka se află la aproximativ 300 de kilometri distanță de granița ruso-ucraineană. Săptămâna trecută, ucrainenii au mai atacat cu drone alte patru baze aeriene ruse. Scopul atacului a fost de a preveni armata rusă să folosească respectivele baze aeriene pentru a lansa atacuri și de a împiedica astfel bombardarea trupelor ucrainene cu bombe cu cu kit de planare KAB lansate de avioanele care ar fi decolat de pe aceste aeroporturi.

Editor : Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

O celebritate a venit în România și a trăit ceva despre care doar auzise: ”O nebunie! M-am așezat și m-am întrebat ‘Ce-a fost asta?’”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia este pregătită să reia testele nucleare. Ar fi primul ordin de acest gen după o pauză de 34 de ani

„Înaltă trădare”: 15 ani de închisoare pentru un angajat ucrainean din sectorul apărării, acuzat că oferea Rusiei informații secrete

De ce refuză Germania să trimită rachete Taurus în Ucraina. ”Este ceea ce s-ar putea numi o problemă personală”

Parlamentul georgian adoptă o lege controversată inspirată de Rusia care interzice „propaganda relaţiilor homosexuale şi incestului”

Partenerii noștri