Live

Foto Imagini din satelit sugerează că noul coronavirus făcea ravagii în China încă din octombrie anul trecut

Data publicării:
Wuhan Foto: Guliver/GettyImages

Primele cazuri de COVID-19 ar fi putut apărea în Wuhan chiar la finalul verii trecute sau la începutul toamnei, adică mult mai devreme decât se credea până acum. Noua ipoteză este lansată într-un studiu al Universității Harvard, care a analizat imagini din satelit și a remarcat o creștere bruscă și semnificativă a numărului de mașini din jurul principalelor cinci spitale din oraș.

Amplificarea traficului a coincis și cu creșterea numărului de căutări pe Internet ale unor simptome care sunt acum asociate cu boala provocată de noul coronavirus.

Tehnicile folosite de cercetătorii de la Harvard sunt similare cu cele are agențiilor de informații, scrie ABC News.

Beijingul a anunțat OMS de apariția COVID-19 abia în 31 decembrie 2019, dar serviciile de informații din SUA observaseră deja că exista o problemă în China la sfârșitul lunii noiembrie 2019 și au anunțat Pentagonul.

Imaginile analizate de cercetătorii de la Harvard au fost furnizate de sateliți comerciali privați. „Ceva se întâmpla în octombrie”, a spus unul dintre cercetătătorii care au participat la studiu.

Ei au analizat imagini ale parcărilor de pe lângă principalele spitale din Wuhan și le-au comparat cu cele din anul precedent, 2018, surprinse aproximativ la aceeași dată.

Astfel, la Spitalul pentru femei și copii din Hubei, provincia a cărei capitală este Wuhan, în 10 octombrie 2018 erau în parcare 393 de mașini, în timp ce în 17 octombrie 2019 erau parcate 714 mașini. La acest spital se înregistrează cea mai spectaculoasă creștere a numărului de mașini parcare.

De asemenea, la un alt spital din oraș în 10 octombrie 2018 erau 171 de mașini, iar la 17 octombrie 2019 erau 285 de mașini.

La Spitalul Universitar Tongji din Wuhan, în 10 octombrie 2018 erau 112 mașini în parcare, iar în 12 septembrie 2019 era un număr aproape dublu: 214.

Și la Spitalul Universitar Zhongnan la 10 octombrie 2018 erau 506 mașini, în timp ce la 17 octombrie 2019 erau în parcare 640 de mașini.

 

Nu numai parcările spitalelor au fost examinate de cercetători, ci și valorile de trafic din jurul instituțiilor medicale. Și pentru a nu trage concluzii false, au luat în calcul și eventuale evenimente care presupuneau mari adunări publice și care ar fi putut avea loc în prejma spitalelor, ceea ce ar fi explicat creșterea numărului de mașini în parcare. 

Însă această creștere a numărului de mașini în 2019 comparativ cu 2018 în jurul spitalelor este constantă începând din septembrie și până în decembrie, punctează cercetătorii. 

 

În ceea ce privește căutările pe internet făcute în regiunea Wuhan pe motorul de căutare chinezesc Baidu, în perioada în care cercetătorii au observat creșteri ale traficului rutier în jurul spitalelor, s-a constatat o frecvență mai mare a căutărilor în care au fost folosite cuvintele „tuse” și „diaree”.  Astfel de căutări au devenit mai frecvente încă de la sfârșitul verii, din august, și au culminat în decembrie 2019.

Studiul Universității Harvard a fost condus de medicul John Brownstein de la Spitalul de Pediatrie din Boston și așteaptă să fie validat pentru a fi publicat într-o revistă de specialitate.

Metoda monitorizării traficului de mașini din jurul spitalelor a mai fost folosită în trecut în cazul unor spitale din America Latină pentru a măsura intensitatea sezonului gripal, precizează ABC News. 

Redactor: Luana Păvălucă

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A dat pasă la portar din penalty, în minutul 9! Echipa lui a pierdut, iar la final a explicat gestul. VIDEO Imagini virale

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

VIDEO Un zid s-a prăbușit peste mai multe maşini dintr-o parcare din București

Shanghai a fost lovit de cel mai puternic taifun din ultimii 75 de ani. Mii de persoane au fost evacuate

„Regimurile totalitare răspândesc noi droguri sintetice pentru a le folosi în lupta contra Occidentului”, spune un specialist ceh

Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

Partenerii noștri