Live

Galerie Foto Imagini din satelit cu exodul din Nagorno-Karabah. Peste 28.000 de refugiați trec prin coridorul Lacin, singura rută spre Armenia

Data actualizării: Data publicării:
Peste 28.000 de refugiaţi au sosit până acum în Armenia din Nagorno-Karabah. FOTO: Twitter

Peste 28.000 de refugiaţi au sosit până acum în Armenia din Nagorno-Karabah, au anunțat autoritățile armene. Imagini din satelit arată miile de refugiaţi care trebuie să treacă prin coridorul Lacin, singura rută care leagă Karabah de Armenia și care a fost redeschis duminică de către Azerbaidjan după luni de blocaj.

Între timp au apărut noi cifre dramatice după explozia la o benzinărie din Nagorno-Karabah. Numărul morților a crescut la 68, 105 persoane sunt date dispărute, iar aproape 300 sunt rănite. Explozia s-a produs în timp ce oamenii stăteau la coadă la benzinărie.

Din primele informații, deflagrația s-ar fi produs din neglijență, au comunicat autoritățile, care au adăugat că ideea sabotajului este puțin probabilă, scrie The Guardian.

Autoritățile armene au transmis că au adus 125 de cadavre în Armenia din Nagorno-Karabah pentru identificare, fiind vorba despre persoane ucise în timpul luptelor de săptămâna trecută.

Stepanakert, zona unde a avut loc explozia, se confrunta oricum cu problema lipsei combustibilului, care acum s-a agravat, în timp ce oamenii sunt tot mai îngrijorați că nu vor avea cum să ajungă cu mașina la graniță.

Autoritățile din Nagorno-Karabah le-au cerut oamenilor care plecau să țină drumul liber pentru serviciile de urgență și au promis că vor fi puse autobuze la dispoziția celor care vor să plece.

Armenia şi Azerbaidjanul, două foste republici sovietice, s-au confruntat militar în Nagorno-Karabah între 1988 şi 1994 (30.000 de morţi) şi din nou în toamna anului 2020 (6.500 de morţi).

În timpul primului război, importante masacre de civili au avut loc în enclavă. Sâmbătă, forţele azere au cucerit oraşul Hodjali, unde sute de persoane au fost ucise la începutul anilor 1990, când a fost preluat sub control de către separatiştii armeni.

Separatiştii din enclavă, deja slăbiţi de înfrângerea din 2020, au capitulat săptămâna trecută în mai puţin de 24 de ore, în urma unei ofensive a forţelor azere care, potrivit Armeniei, s-a soldat cu cel puţin 200 de morţi printre etnicii armeni.

 

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Austria atenționază refugiații sirieni să se pregătească de plecare. Câți oameni au primit notificări

Uniunea Europeană va debloca un miliard de euro pentru refugiații sirieni din Turcia

Europa vrea să-l concureze pe Elon Musk. Lansează proiectul Iris 2, constelația sa de sateliți

Marea Britanie anunță un ajutor de zeci de milioane de euro prin care îi sprijină „pe cei mai vulnerabili sirieni”

Partenerii noștri