Live

Analiză Imagini din satelit: 5.000 de militari ruși, în pericol de a fi izolați în Kursk după ce ucrainenii au distrus trei poduri în regiune

Mihnea Lazăr Data actualizării: Data publicării:
Imagini din satelit, datate 14 august, furnizate de Maxar, arată linii de apărare construite de ruși în regiunea Kursk cu scopul de a împiedica accesul ucrainenilor la autostrada vitală E38 din regiune. Foto: Profimedia Images

Imagini din satelit analizate de Digi24.ro arată că rușii au construit un pod temporar - cel mai probabil unul de pontoane - la estul localității Glușkovo, din vestul regiunii Kursk, unde ucrainenii au distrus deja trei poduri rutiere peste râul Seim, cu scopul de a tăia aprovizionarea trupelor ruse din regiune și a-i izola pe militarii ruși. Conform estimărilor, rușii au în această regiune în jur de 5.000 de militari.

Imaginile difuzate de un satelit Sentinel, din cadrul programului Copernicus al Agenției Spațiale Europene, deși la o rezoluție scăzută, arată că în ultimele zile rușii au reușit să improvizeze. o rută de aprovizionare peste râul Seim.

Dintr-o imagine, datată 18 august, ora 23:59, se poate observa un punct de trecere vizibil, improvizat în estul localității Glușkovo, regiunea Kursk.

Imagine din satelit, zona Kursk. Sursa foto: satelit ESA

Cu o lună înainte, în același loc nu era vizibilă nicio cale de acces la estul localității Glușkovo (a cărei periferie e vizibilă în partea din stânga a imaginii de mai jos).

Imagini ale aceleiași regiuni, 17 iulie 2024. Sursa foto: satelit ESA

Conform estimărilor unui expert militar polonez, rușii au în această regiune până la trei batalioane de grăniceri (unități care aparțin FSB), „elemente” (unități neprecizate ca număr) ale Regimentului 107 Parașutiști (VDV) , cel mai probabil un batalion din cadrul Diviziei 7 Parașutiști (VDV), unități regulate din carul Regimentului 22 Infanterie Motorizată, „elemente” ale Regimentului 1009 de Apărare Teritorială, unități mercenari și „elemente” ale Brigăzii 25 Infanterie Motorizată. Flancurile de vest și nord sunt asigurate, conform locotenent-colonelului în rezervă al armatei poloneze, Maciej Korowaj, de unități din cadrul Regimentului de Apărare Teritorială 346 și unități ale unui regiment de geniu.

„În total, sectorul este apărat de 4.500 - 5.200 de soldați ruși”, a precizat expertul militar polonez Korowaj.

Construirea podului de pontoane de către ruși în regiune devine astfel vitală pentru a împiedica izolarea unităților pe care Moscova le are în regiune, în condițiile în care militarii ucraineni au distrus luni al treilea și ultimul pod rutier de peste râul Seim.

Cu o zi în urmă, forțele armate ucrainene confirmaseră distrugerea, de către aviația Kievului, a celui de-al doilea pod din regiune.

Cele trei poduri distruse de ucraineni în vestul regiunii Kursk sunt următoarele: Glușkovo (în dreapta imaginii de mai jos și primul pod distrus de ucraineni, vineri, 16 august), Zvane/Zvanoe (în centrul imaginii, pod distrus de aviația ucraineană duminică, 18 august) și ultimul - cel lovit azi - de lângă localitatea Karij (în stânga imaginii de mai jos).

Pozițiile pe hartă ale celor trei poduri distruse de ucraineni în vestul regiunii Kursk. Sursa imagine: Google Earth

Construirea unui singur pod de pontoane în regiune de către ruși va putea asigura o aprovizionare minimă pentru forțele din regiune. Conform estimărilor Ukraine Battle MAp, traficul rezultat va fi de 10 ori mai mic comparativ cu cel inițial, când cele trei poduri rutiere din regiunea Kursk erau încă intacte și nu fuseseră încă distruse de armata ucraineană.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

O celebritate a venit în România și a trăit ceva despre care doar auzise: ”O nebunie! M-am așezat și m-am întrebat ‘Ce-a fost asta?’”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Prizonier de război ucrainean executat cu o sabie de soldații ruși. „Pentru Kursk”

Kirilo Budanov: Dintre toți aliații Rusiei, Coreea de Nord e „cea mai mare problemă” pentru Ucraina. „Din păcate, nu putem face nimic”

Ce opțiuni de ripostă are Putin dacă Ucraina va lovi Rusia cu rachete occidentale. „Testarea nucleară ar fi ceva nou”

Scene dramatice de pe frontul ucrainean: militarii ruși trag disperați într-o dronă care lansează termit incendiar asupra lor

Partenerii noștri