Human Rights Watch: Frontex este complice la returnările forțate ale migranților către Libia
Human Rights Watch (HRW) a afirmat luni că Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (Frontex) facilitează returnarea forţată a migranţilor pe mare către Libia mai degrabă decât salvarea lor de către ONG-uri sau alte nave care i-ar duce în Europa, relatează luni agenția germană de presă dpa, citată de Agerpres.
HRW a publicat un raport comun cu Border Forensics, un grup de investigaţii, care susţine concluzia că „abordarea agenţia pentru frontiere a UE este menită nu să salveze oameni în suferinţă, ci să îi împiedice să ajungă pe teritoriul UE”.
„Mai multă supraveghere din partea Frontex în Mediterana Centrală tinde să aibă ca rezultat mai multe interceptări pe mare de către garda de coastă libiană”, a explicat Border Forensics, care s-a referit la „o corelare semnificativă din punct de vedere statistic şi moderată”.
HRW şi Border Forensics au dat ca exemplu ziua de 30 iulie 2021, când o dronă a Frontex a semnalat cel puţin două ambarcaţiuni cu migranţi, care ulterior au fost interceptate de garda de coastă libiană.
Retrimiterea migranţilor în Libia, unde aceşti sunt suspuşi unui „tratament atroce”, face Frontex „complice la abuz”, a declarat Judith Sunderland, director asociat pentru Europa şi Asia Centrală în al HRW.
Frontex a calificat acuzaţiile din raportul HRW „pur şi simplu greşite”.
Frontex a fost înfiinţată în 2004 cu scopul de a sprijini statele membre ale UE şi ţările asociate spaţiului Schengen în protejarea frontierelor externe ale spaţiului de liberă circulaţie al UE.
În calitate de agenţie a Uniunii Europene, Frontex este finanţată din bugetul UE, precum şi din contribuţiile ţărilor asociate spaţiului Schengen.
Până în 2020, personalul agenţiei va număra aproximativ 1.000 de membri, aproape un sfert dintre aceştia fiind detaşaţi din statele membre şi urmând să revină la locurile de muncă din ţările lor după încheierea mandatului la Frontex.
În 2016, agenţia s-a extins şi a evoluat, devenind Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă, iar rolul său s-a lărgit de la controlul migraţiei la gestionarea frontierelor, ceea ce i-a conferit responsabilităţi tot mai mari în ceea ce priveşte combaterea criminalităţii transfrontaliere.
În prezent, Frontex este recunoscută ca fiind unul dintre pilonii pe care este construit spaţiul de libertate, securitate şi justiţie al Uniunii Europene.
De asemenea, în domeniul său de activitate au intrat în mod oficial activităţile de căutare şi salvare, pe care agenţia le desfăşoară ori de câte ori apar astfel de situaţii în contextul supravegherii frontierelor maritime.
Frontex este o agenţie operaţională care desfăşoară pe tot cuprinsul UE, în orice moment, peste 1.500 de ofiţeri din statele membre. Pentru a-şi creşte capacitatea de urmărire a situaţiilor noi cu evoluţie rapidă, centrul de situaţie al Frontex, cu atribuţii de monitorizare a frontierelor externe, operează în prezent 24 de ore pe zi, şapte zile pe săptămână.
Editor : M.D.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News