Live

Holeră într-o țară vecină cu România, preferată de turiști. A apărut primul caz după mai bine de 100 de ani

Data actualizării: Data publicării:
Vibrion holeric văzut la microscop. Foto: Profimedia

Un caz importat de holeră a fost confirmat într-o țară vecină cu România, primul în 103 ani, relatează agenția Novinite. Pacientul este un indian în vârstă de 23 de ani, care a fost recent la New Delhi, India, în perioada 13 august - 2 septembrie, după a ajuns în Bulgaria, potrivit Ministerului Sănătății de la Sofia.

Bărbatul a început să prezinte simptome de diaree acută din 3 septembrie. În urma unor teste, diagnosticul de holeră a fost confirmat de Laboratorul Național de Infecții Bacteriene Deosebit de Periculoase din Bulgaria.

Pacientul a fost izolat, iar acum medicii spun că are o stare generală de sănătate bună. Un contact apropiat al pacientului, care locuiește cu acesta, a fost, de asemenea, pus în carantină ca măsură de precauție. Acesta a fost testat negativ pentru holeră și face tratament preventiv.

Holera este o boală foarte infecțioasă, cauzată de consumul de alimente sau apă contaminate. Poate duce la probleme gastrointestinale severe, deshidratare și are rate ridicate de mortalitate.

De altfel, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat recent că numărul cazurilor de holeră şi cel al deceselor asociate cu această boală au crescut la nivel mondial în 2023 cu 13%, respectiv 71% comparativ cu anul 2022, ceea ce reprezintă o „creştere semnificativă”.

Conform celor mai recente statistici, 45 de ţări au raportat cazuri de holeră în 2023, cu unul mai mult comparativ cu 2022, dintre care opt s-au confruntat cu focare mari, cu peste 10.000 de cazuri de infectare suspectate sau confirmate (Afganistan, Republica Democratică Congo, Malawi, Somalia, Etiopia, Haiti, Mozambic şi Zimbabwe).

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban: Ungaria se bazează pe sprijinul României și al Bulgariei pentru a-și asigura livrările de energie

MAI a dat asigurări că vor exista doar „controale aleatorii și inopinate” la granițele cu Bulgaria și Ungaria de la 1 ianuarie 2025

Bulgaria introduce controale la granița cu România timp de șase luni, de la 1 ianuarie

OMS avertizează că schimbările climatice reprezintă „o criză sanitară”. Malaria şi holera se vor răspândi mai repede

Partenerii noștri