Live

Henry Kissinger: E momentul pentru o pace negociată în Ucraina, ca să se reducă riscul unui nou război mondial

Data actualizării: Data publicării:
Fostul secretar de stat american Henry Kissinger. Foto: Profimedia Images

Se apropie momentul pentru o pace negociată în Ucraina, ca să se reducă riscul unui nou război mondial devastator, dar visul privind dezmembrarea Rusiei ar putea declanșa haosul nuclear, a declarat diplomatul american Henry Kissinger, citat de Reuters.

"Se apropie momentul să ne folosim de schimbările strategice care au fost deja realizate și să le integrăm într-o nouă structură în vederea realizării păcii prin negociere", a scris Kissinger în revista The Spectator.

"Un proces de pace ar trebui să lege Ucraina de NATO, indiferent cum ar fi formulată această legătură. Alternativa neutralității nu mai are sens", afirmă Kissinger într-un articol intitulat "Cum să evităm un alt război mondial".

Kissinger a spus că în luna mai a propus un acord de încetare a focului în baza căruia Rusia să se retragă dincolo de liniile în care erau înainte de invazia din 24 februarie, iar Crimeea să fie subiectul "negocierilor".

Directorul CIA, William Burns, a declarat într-un interviu publicat sâmbătă că, în timp ce majoritatea conflictelor se finalizează prin negocieri, evaluarea CIA este  că Rusia nu a fost până acum serioasă cu privire la o negociere reală pentru a pune capăt războiului.

Kissinger a avertizat că dorința de a face Rusia "neputincioasă" sau chiar de a încerca dizolvarea Rusiei ar putea declanșa haosul. Nici Ucraina, nici niciun stat occidental nu a susținut așa ceva, subliniază Reuters.

"Dizolvarea Rusiei sau distrugerea capacității sale de politică strategică ar putea transforma teritoriul său, care cuprinde 11 fusuri orare, într-un spațiu de conflict", a declarat Kissinger.

"Forțe interne concurente ar putea decide să își rezolve disputele prin violență. Alte țări ar putea încerca să își extindă pretențiile prin forță. Toate aceste pericole ar fi agravate de prezența a mii de arme nucleare care fac din Rusia una dintre cele mai mari două puteri nucleare din lume", a mai spus diplomatul.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Rachetă balistică venind dinspre nord!”. Explozii puternice în Kiev, după un atac rusesc masiv

Putin va avea un milion de militari uciși și răniți în Ucraina, dacă războiul mai continuă 6 luni. Câți militari a pierdut Kievul

Antony Blinken: Ucraina trebuie să decidă între „continuarea luptei și negocieri pentru o încetare a focului”

Cum a inventat generalul Gherasimov o rachetă americană inexistentă, ca să justifice o potențială amenințare asupra Rusiei

Partenerii noștri