Hârtia igienică și „rezistența anti-Trump”: Cum a ajuns un manual de sabotaj din anii 1940 cea mai citită „carte” din SUA
Zeci de mii de americani au descărcat de pe internet un ghid intitulat „Manualul Acțiunilor Simple de Sabotaj”, redactat de serviciile de informații americane în 1944 și destinat sprijinirii rezistenței aliate împotriva Germaniei Naziste în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. Manualul - cea mai descărcată „carte” din ultima lună în SUA - e considerat de opozanții americani ai lui Trump un „model de luptă” de urmat pentru combaterea deciziilor anunțate de actuala administrație de la Casa Albă, informează France 24.
Comparativ, în 2017, când Trump a fost ales prima oară președinte al SUA, una din cele mai descărcate cărți online ale anului a fost distopia „1984” a scriitorului britanic George Orwell.
Opt ani mai târziu, în 2025, odată cu revenirea lui Trump la Casa Albă, o altă „carte” din aceeași perioadă în care a fost scris romanul „1984” a provocat un interes crescut în rândul cititorilor americani.
Este vorba, mai exact, despre „Manualul Acțiunilor Simple de Sabotaj” („Simple Sabotage Field Manual”, în engleză), redactat în 1944 de Biroul de Studii Strategice al SUA (Office of Strategic Services - OSS), precursorul actualei Agenții Centrale de Informații (CIA) a Statelor Unite ale Americii.
Respectivul manual a fost descărcat într-o singură săptămână, de la inaugurarea lui Trump în funcția de președinte al SUA, în peste 158.000 de exemplare. Pe data de 2 februarie, au fost descărcate 34.000 de versiuni online ale manualului.
În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, acest manual a fost folosit de agenții și spionii americani care au activat în Europa.
„Manualul a fost un instrument folosit de agenții de teren OSS care recrutau și antrenau cetățeni din teritoriile ocupate (de naziști), pentru predarea tehnici simple și eficiente de sabotaj, care să minimizeze, în același timp, riscul de a fi prinși”, a declarat Simon Willmetts, citat de France 24, profesor de studii de securitate și informații la Universitatea Leiden din Olanda.
Manualul conține 20 de pagini și a fost declasificat de CIA în 2008. Practic, este vorba de un document care prezintă „într-o manieră seacă și birocratică” tactici de sabotaj simple, în contrast cu acțiunile mai complexe de tipul „aruncatul unui pod sau al unei fabrici în aer”.
Astfel de acțiuni „simple” de sabotaj presupun în special realizarea de „greșeli” și „stângăcii” la locul de muncă, cu scopul de a provoca dezordine și neînțelegeri printre angajați, pentru a afecta practic programul de lucru ori producția.
Astfel de acțiuni „banale” pot fi realizate de oricine, fără ca ele să pună pe cineva în pericol real ori să producă pagube sau pericole iminente care ar putea, la rândul lor, să provoace reprecusiuni grave sau pedepse.
„Practic, acest ghid te antrenează să devii un angajat incompetent”, a spus Willmetts.
De pildă, lucrătorii feroviari erau sfătuiți să tipărească mai multe bilete pentru același loc într-un tren folosit de trupele germane. Secretarele erau, de asemenea, instruite, să îl pună pe un interlocutor telefonic „în așteptare” pentru mai mult timp decât cel normal, sau pur și simplu „să uite” să realizeze anumite legături telefonice.
Sabotorii care lucrau în anumite fabrici erau, de asemenea, „încurajați” să înfunde canalizarea de la toaletă cu suluri de hârtie igienică.
De asemenea, managerii companiilor erau și ei „încurajați” să „scadă moralul” angajaților prin promovarea lucrătorilor ineficienți.
O altă măsură prevăzută în manual: țineți cât mai multe ședințe. Concomitent, cei mai slabi angajați ai companiei sunt încurajați să urmărească întocmai procedurile de lucru, tocmai pentru a încetini și mai mult ritmul de producție.
În prezent, în SUA lui Trump, instrucțiunile unui astfel de manual se pot dovedi utile atât pentru simpatizanții extremei drept care „luptă împotriva sistemului”, dar și pentru „prepper”-ii (persoane care se „pregătesc” și își fac provizii în caz de Apocalipsă, război nuclear etc.) care vor să opereze „sub radar”, precum și pentru actualii opozanți ai lui Trump și Musk din structurile guvernamentale ori companii private. Pe platforma REddit, unii angajați guvernamentali deja discută despre cum și-ar putea păstra locurile de muncă și, în același timp, să se opună schimbărilor decretate deja de administrația Trump.
Editor : Mihnea Lazăr
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News