Live

HĂRȚI. ISW: Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

Data publicării:
Scenariul unei confruntări cu NATO în cazul în care Rusia câștigă în Ucraina. Foto: ISW

O amplă analiză a think-tankului american Institutul pentru Studiul Războiului arată cât de periculoasă ar fi o victorie a Rusiei în Ucraina pentru apărarea granițelor NATO. Analiștii militari prezintă scenarii, susținute cu hărți, pe care rușii le-ar putea urma dacă ar cuceri Ucraina, dar și ce s-ar întâmpla dacă Ucraina învinge Rusia.

Analiza pleacă de la dezbaterile din Congresul american unde ajutorul pentru Ucraina este blocat. Mai mult, liderul republican din Congres a anunțat că va separa pachetul de ajutor pentru Ucraina de cel pentru Israel crescând îngrijorarea că muniția de care au nevoie ucrainenii nu va mai ajunge la Kiev.

„Actuala dezbatere a SUA cu privire la furnizarea de asistență militară suplimentară Ucrainei se bazează parțial pe presupunerea că războiul va rămâne blocat, indiferent de acțiunile SUA. Această presupunere este falsă. Rușii ies din războiul de poziție și încep din nou războiul de manevră pe câmpul de luptă din cauza întârzierilor în furnizarea asistenței militare americane Ucrainei. Ucraina nu poate menține liniile actuale acum fără reluarea rapidă a asistenței SUA, în special apărarea aeriană și artileria pe care doar SUA le poate oferi rapid și la scară mare”, scriu analiștii militari de la ISW.

Lipsa apărării aeriene a expus unitățile ucrainene din prima linie la avioanele rusești care acum lansează mii de bombe asupra pozițiilor defensive ucrainene pentru prima dată în acest război.  Lipsa de artilerie ucraineană îi lasă pe ruși să folosească coloane blindate fără a suferi pierderi mari pentru prima dată din 2022.

Rușii își păstrează avantajul și avansează încet, dar constant pe mai multe sectoare ale frontului. De la începutul acestui an, forțele ruse au cucerit peste 360 ​​de kilometri pătrați - o zonă de dimensiunea Detroit-ului. Progresele rusești vor accelera în absența unei acțiuni urgente americane. Factorii politici americani trebuie să internalizeze realitatea că amânarea sau oprirea asistenței militare americane va duce la câștiguri dramatice ale Rusiei în 2024 și în 2025 și, în cele din urmă, la victoria Rusiei, avertizează ISW.

„Statele Unite au astfel doar două opțiuni reale astăzi. Pot relua rapid furnizarea de ajutor militar pentru a permite Ucrainei să stabilizeze linia frontului în apropierea locațiilor actuale. Sau îi pot lăsa pe ruși să învingă armata ucraineană și să înainteze către granițele NATO de la Marea Neagră până în centrul Poloniei. Nu există a treia opțiune. Riscurile unui atac rusesc împotriva NATO în viitorul apropiat ar crește dramatic dacă SUA ar permite Rusiei să învingă Ucraina acum, iar provocarea apărării statelor baltice în special ar putea deveni aproape insurmontabilă. Aceste riscuri și costuri pe termen lung depășesc cu mult prețul pe termen scurt al reluării asistenței pentru Ucraina”, se arată în analiza Institutului pentru Studiul Războiului.

Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO

Succesul ucrainean, chiar dacă Ucraina doar ține linia frontului aproximativ acolo unde se află acum, pe de altă parte, ar face un atac rusesc de succes asupra Poloniei sau a țărilor baltice mult mai greu și mai riscant. Ar întări dramatic capacitatea NATO de a descuraja și de a se apăra împotriva viitoarei agresiuni ruse.

Analiștii militari de la ISW își susțin afirmațiile cu două hărți care ilustrează avantajele pe care Rusia le-ar avea prin înfrângerea Ucrainei și cele pe care NATO le-ar avea dacă ajuta Ucraina să țină linia frontului sau să-i împingă pe ruși mai spre est și spre sud.

ISW este de părere că o armată ucraineană care va câștiga în fața rușilor va fi cea mai mare și cea mai puternică din Europa după cea a Rusiei – va fi mult mai puternică decât cea a oricărui stat european NATO. Ucraina își va desfășura forțele de-a lungul granițelor sale cu Rusia și Belarus pentru a descuraja și a se apăra împotriva viitoarei agresiuni ruse. Ucraina se va baza pe asistență continuă la început sub formă de echipamente, dar, în timp, în primul rând sub formă de bani pentru achiziționarea și întreținerea propriului echipament, din partea unei game largi de state europene și asiatice.  Ucrainenii vor recunoaște că viitorul lor este legat de supraviețuirea NATO și de descurajarea atacurilor rusești asupra NATO, precum și asupra Ucrainei, chiar dacă Ucraina nu este membră a alianței.

Liderii militari ruși care plănuiesc o invazie a țărilor baltice sau un atac asupra Poloniei vor trebui să presupună că Ucraina ar putea intra într-un asemenea război în numele NATO, indiferent de statutul de membru al Ucrainei. Acea ipoteză de planificare va avea un impact dramatic asupra planurilor de campanie rusă pentru un război de agresiune împotriva NATO, se mai arată în analiza Institutului pentru Studiul Războiului.

Dacă Rusia învinge Ucraina, pe de altă parte, NATO se va confrunta cu provocări uriașe în apărarea membrilor săi din nord-est. Ucrainenii nu se vor supune cu blândețe cuceririi rusești, desigur, iar victoria militară rusă va fi foarte probabil urmată de o insurgență ucraineană masivă. Dar rușii pregătesc deja forțe distincte de unitățile lor militare obișnuite pentru a face față unei astfel de insurgențe și foarte probabil vor fi capabili să susțină capabilitățile militare convenționale de a amenința NATO de pe teritoriul ucrainean. De asemenea, rușii vor mobiliza sute de mii sau chiar milioane de ucraineni în serviciul militar, împreună cu baza industrială de apărare pe care ucrainenii o construiesc acum, crescând semnificativ potențialul militar și economic al Rusiei.

Prin urmare, în acest scenariu îngrozitor, NATO trebuie să se aștepte să se confrunte cu mari forțe convenționale rusești de-a lungul întregii sale granițe, de la Marea Neagră până la Arctica, punând, pentru prima dată, granițele sudice ale Poloniei, Ungariei, Slovaciei și României sub amenințarea unui atac la sol rusesc de la căderea Uniunii Sovietice.

Această amenințare ar fixa forțele NATO în sud-estul Europei și ar atrage forțe suplimentare din SUA și statele NATO din vestul Europei către sudul și centrul Europei, privând NATO de rezerve care altfel ar fi disponibile pentru a întări rapid statele baltice în cazul unei amenințări ruse. Aceste trupe NATO, fără experiență în lupta cu războiul mecanizat modern, s-ar confrunta cu o armată rusă întărită de victoria sa din Ucraina.

Armata rusă ar putea pregăti planuri de campanie pentru un atac asupra Poloniei și/sau a statelor baltice fără a se preocupa de zonele din spate. Această ipoteză de planificare ar permite Rusiei să se concentreze împotriva forțelor statelor baltice pe care altfel ar trebui să le așeze de-a lungul frontierei ucrainene pentru a descuraja sau a se apăra împotriva unui efort ucrainean de a ajuta la apărarea NATO. Este aproape imposibil de exagerat cât de mult succesul sau eșecul eforturilor actuale ale Ucrainei de a lupta împotriva atacului rusesc schimbă perspectivele unui viitor atac rusesc împotriva flancului de nord-est al NATO.

Hărți, scenarii și ipoteze

Hărțile de mai jos prezintă desfășurarea actuală a NATO, desfășurarea ucraineană teoretică bazată pe pozițiile militare ucrainene de dinainte de război și concentrările noționale de forțe rusești pentru o invazie a țărilor baltice. Scenariul de bază presupune că rușii vor acorda prioritate tăierii Coridorului Suwalki care se întinde între nord-vestul Belarusului și exclava rusă Kaliningrad pentru a împiedica NATO să întărească sau să aprovizioneze statele baltice, în timp ce unitățile blindate și aeriene ruse pun stăpânire pe statele baltice.

Scenariul presupune, de asemenea, că rușii vor căuta să se pregătească și să atace suficient de repede pentru a evita ca NATO să aibă timp să aducă întăriri mari din SUA, Franța, Germania și Marea Britanie pe Coridorul Suwalki și în statele baltice înainte de a invada.

Scenariul unei confruntări cu NATO în cazul în care Rusia câștigă în Ucraina. Foto: ISW

Provocarea cu care s-ar confrunta rușii în acoperirea frontierei unei Ucraine puternice și independente ar consuma probabil toate forțele pe care rușii ar putea alege să le pună la dispoziție. Generarea puterii de luptă ruse necesare pentru a cuceri statele baltice cu forța de atac redusă în acest scenariu ar necesita probabil o anumită întărire și din partea Rusiei centrale. Acest scenariu ar necesita o mobilizare mult mai mare și mai lentă a forțelor ruse, pe care NATO ar putea să le vadă și la care ar putea răspunde.

Scenariul unei confruntări cu NATO în cazul în care Rusia pierde în Ucraina. Foto: ISW

Desfășurarile și mișcările descrise pe aceste hărți sunt pur teoretice, precizează analiștii militari ai ISW. „Concluzia, însă, este foarte clară. O Ucraina independentă, cu o armată puternică și un guvern pro-occidental, va face un atac rusesc asupra NATO mult mai dificil, riscant și mai costisitor pentru Moscova. O Ucraina independentă și puternică va ajuta astfel NATO să descurajeze un astfel de atac rusesc și să îl învingă dacă descurajarea eșuează. O Rusia victorioasă care își atinge scopul de a distruge în întregime Ucraina, pe de altă parte, va reprezenta o amenințare militară convențională majoră pentru NATO într-o perioadă relativ scurtă de timp. Va fi mult mai greu să descurajăm viitoarea agresiune rusă și, deopotrivă, mai dificil și mult mai costisitor să o învingi dacă descurajarea eșuează. Alegerea pe care o are astăzi în față SUA este așadar dură, dar răspunsul este clar. Interesele americane acum și în viitor sunt deservite mult mai bine prin reluarea acum a ajutorului Ucrainei decât prin a permite Rusiei să câștige”, concluzionează analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului.

Editor : Robert Kiss

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

SUA alocă peste 300 de milioane de dolari pentru combaterea gripei aviare. Circulaţia virusului H5N1 îngrijorează autoritățile

Cum a ajuns un fotbalist rus extrem de talentat, care a jucat împotriva lui Figo și Ronaldo, să moară în războiul din Ucraina

Reacția furioasă a Chinei după ce Statele Unite au anunțat că vor să interzică dronele chinezești

Mike Johnson a fost reales președinte al Camerei Reprezentanților, după un vot care a arătat diviziuni între republicanii lui Trump

Partenerii noștri