Video Harkov construiește școli în stațiile de metrou pentru a proteja elevii de bombardamentele rusești
Copiii din Harkov vor începe anul școlar în clase noi, construite la metroul din oraș. Este soluția găsită de autorități ca elevii să vină fizic la școală, dar și să fie feriți de rachetele rusești. 60 de săli de clasă au fost construite în stațiile de metrou din Harkov, a anunțat primarul orașului aflat la 30 de kilometri de granița cu Rusia.
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Ambasadorul Ucrainei la București, la 1.000 de zile de la război: Nu putem lăsa Rusia să ajungă la granița României, la gurile Dunării
Primarul din Constanța cere controale în 5 școli, pentru a verifica vizele de flotant
Cum învață zeci de copii din Gorj în săli de clasă cu calorifere reci
Scandal în Gorj, după ce un primar a suspendat transportul elevilor cu microbuzele școlare
Propunere a Ministerului: Elevii să-și schimbe locul în bancă în fiecare modul școlar
Kievul vrea să recruteze încă 160.000 de soldaţi
Cea mai modernă dronă a Moscovei a fost doborâtă
Tânăr prins în flagrant în timp ce vindea droguri în fața unei școli din Timișoara. Ce au găsit polițiștii în mașina suspectului
Rachete rusești ajung la Harkov în câteva minute de la lansare iar elevii care se află în școlile obișnuite nu au timp să coboare în adăposturi. Stațiile de metrou din Harkov, în special cele din centrul orașului, sunt construite la o adâncime de 20-30 de metri. Ele au fost gândite de la început ca să fie folosite și ca adăposturi.
„Vor fi bănci, o tablă interactivă și wi-fi. Profesori și psihologi vor fi prezenți. De asemenea, va fi instalată și o alarmă de incendiu, pentru siguranța copiilor. Clasele vor fi antifonate și ventilate”, susține Viktoria Kuznețova, administrator stații de metrou.
„Sunt de acord să învețe copiii la metrou. Le lipsește socializarea. Vor putea socializa unii cu alții, vor găsi un limbaj comun, vor comunica. Lecțiile vor fi de două ori pe săptămână, trei ore pe zi. Nu în fiecare zi. Sunt de acord cu asta”, spune Irina Loboda, mama unui elev.
Peste 1.300 de şcoli au fost distruse în totalitate în zonele controlate de guvern în Ucraina de la invazia Rusiei din 2022, iar altele au fost grav avariate, a anunţat marţi Fondul ONU pentru copii, UNICEF. Atacurile persistente înseamnă că doar o treime dintre copiii de vârstă şcolară din această zonă frecventează cursurile pe deplin, în persoană, şi mulţi uită deja ceea ce au învăţat, arată datele UNICEF.
Unele şcoli s-au confruntat cu lovituri directe, iar altele au fost închise ca măsură de precauţie în cele 18 luni de atacuri cu rachete şi artilerie asupra zonelor rezidenţiale din întreaga ţară. „În interiorul Ucrainei, atacurile asupra şcolilor au continuat nestingherite, lăsând copiii profund tulburaţi şi fără spaţii sigure pentru a învăţa”, a declarat UNICEF.
Războiul a urmat întreruperilor din perioada pandemiei de COVID, ceea ce înseamnă că unii copii ucraineni se confruntă cu un al patrulea an şcolar consecutiv de întreruperi ale educaţiei. Ei ar trebui să se întoarcă la cursuri în această săptămână după vacanţa de vară.
„Acest lucru nu numai că i-a lăsat pe copiii ucraineni să facă eforturi pentru a progresa în educaţia lor, dar se luptă şi pentru a reţine ceea ce au învăţat atunci când şcolile lor erau pe deplin funcţionale”, a declarat Regina De Dominicis, directorul regional al UNICEF pentru Europa şi Asia Centrală.
Cam jumătate dintre profesorii ucraineni au raportat o deteriorare a abilităţilor elevilor în ceea ce priveşte limba, cititul şi matematica, iar aceştia au pierdut sentimentul de siguranţă şi prieteniile pe care şcoala le poate oferi celor care îndură războiul, a arătat reprezentanta UNICEF.
Editor : C.L.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News