Live

Hamas s-a pregătit pentru un „lung război de uzură” cu Israelul

Data actualizării: Data publicării:
Yahya Sinwar, liderul Hamas din Gaza. Foto: Profimedia Images

Liderul Hamas, Yahya Sinwar, a declarat luni că mişcarea islamistă palestiniană este pregătită pentru un „lung război de uzură” împotriva Israelului, într-un mesaj adresat rebelilor houthi din Yemen, care au efectuat duminică un atac cu rachete asupra centrului Israelului, relatează AFP, preluată de News.ro. 

„Ne-am pregătit să purtăm un lung război de uzură”, a declarat Yahya Sinwar, salutând ”sprijinul” grupurilor aliate din Irak, Liban şi Yemen şi promiţând să învingă Israelul, potrivit mesajului publicat de rebelii houthi şi Hamas.

Mesajul vine la o zi după un atac rar asupra centrului Israelului, revendicat de rebelii houthi, care controlează capitala yemenită Sanaa şi o mare parte din coasta Mării Roşii.

Atacul cu rachetă nu a provocat victime, dar premierul israelian Benyamin Netanyahu a promis represalii. Rebelii yemeniţi au lansat deja mai multe atacuri împotriva Israelului, susţinând că acţionează în semn de solidaritate cu palestinienii din Fâşia Gaza, unde Israelul este în război cu Hamas de aproape un an.

„V-ați trimis rachetele în inima entității inamice”

„Vă felicit pentru că v-aţi trimis rachetele în inima entităţii inamice, ocolind sistemele de apărare şi interceptare”, a declarat Yahya Sinwar în mesajul său adresat liderului rebel Abdel Malek al-Houthi.

Rebelii houthi au afirmat că au „străpuns” apărarea aeriană a Israelului, care, la rândul său, a susţinut că racheta s-a fragmentat probabil în aer, fără a fi distrusă. Rebelii fac parte din ceea ce Iranul, duşmanul declarat al Israelului, numeşte „axa rezistenţei”, care include alţi aliaţi ai Hamas, cum ar fi grupuri irakiene şi puternicul Hezbollah libanez.

În iulie, rebelii yemeniţi au efectuat un atac cu dronă asupra Tel Avivului care a ucis un civil. Ca represalii, Israelul a bombardat portul yemenit Hodeida, controlat de rebelii houthi. De câteva luni rebelii houthi ţintesc, de asemenea, nave pe care le consideră a avea legătură cu Israel, Statele Unite sau Regatul Unit în Golful Aden şi Marea Roşie, perturbând traficul în această zonă maritimă strategică pentru comerţul mondial.

„Impactul fronturilor de sprijin devine din ce în ce mai eficient şi mai important pe drumul spre victorie”, a declarat liderul Hamas.

 

 

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Bulgaria investighează o companie care ar avea legături cu vânzarea de pagere către Hezbollah

Un israelian racolat de Iran a fost arestat sub acuzația de complot pentru asasinarea lui Netanyahu și a altor oficiali din Israel

Muniție produsă în India ajunge în Ucraina prin intermediari din Europa, spre nemulțumirea Rusiei. Cum joacă Delhi la două capete

Lupta decisivă a Ucrainei pentru Donețk. Situația de pe frontul din Prokovsk, unde „inamicul nu se deranjează să-și evacueze răniții”

Partenerii noștri