Live

Hackerii au atacat mai multe ministere din Norvegia. Atacul cibernetic a exploatat o vulnerabilitate necunoscută până acum

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Autorităţile din Norvegia au anunţat luni un atac informatic asupra platformei a 12 ministere. Vulnerabilitatea exploatată de hackeri a dus la blocarea e-mailurilor din aceste instituții, relatează AFP, preluat de News.ro.

Operaţiunea cu origine nedeterminată până acum a condus la deschiderea unei anchete.

”Am descoperit o vulnerabilitate până atunci necunoscută în programul unuia dintre furnizorii noştri. Această vulnerabilitate este exploatată de către un actor necunocut”, a anunţat şeful agenţiei guvernamentale însărcinată cu securitatea informatică, Erik Hope.

”Este prea devreme să spunem cine se află în spatele (acestui atac) şi să-i determinăm amploarea”, a mai precizat acesta, într-o conferință de presă.

Portofoliile importante ale Guvernului - serviciile premierului, ministerele Apărării, Afacerilor externe şi Justiţiei - dispun de propriile platforme şi nu sunt afectate.

Potrivit lui Erik Hope, această vulnerabilitate a fost corectată, însă angajaţii celor 12 ministere nu pot, în continuare, să-şi citească e-mailurile pe telefoane mobile sau tablete.

”Activitatea Guvernului continuă în mod normal”, dă asigurări ministrul Afacerilor regionale Sigbjørn Gjelsvik.

Poliţia Criminală a deschis o anchetă.

În anii 2020 şi 2021, Parlamentul norvegian a fost ţinta unor atacuri informatice - dintre care cel puţin unul a fost atribuit în mod oficial grupului rus de hackeri Fancy Bear, cu legături cu spionajul rus.

Aceste ”acuzaţii fără probe” au fost respinse atunci drept ”inacceptabile” de către Ambasada Rusiei în Norvegia.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Spionii Rusiei folosesc bande de criminali cibernetici pentru a menține presiunea asupra Ucrainei. Ce spune un nou raport Google

Agențiile de informații din Rusia atrag din ce în ce mai multe grupări independente de hackeri. Țintele „grupurilor hacktiviste”

Hackerul care a vizat NATO, ONU și armata SUA, arestat după zeci de atacuri cibernetice. El ar fi vândut datele pe internet

Cum operează escrocii care vor să afle date bancare prin telefon. DNSC explică ce sunt atacurile de tip „vishing”

Partenerii noștri