Live

Israelul pregăteşte o operaţiune militară în Iran în cazul în care Teheranul nu renunță la programul nuclear

Data actualizării: Data publicării:
Israelul anunță că se pregătește să oprească înarmarea nucleară a Iranului, inclusiv printr-o intervenție militară dacă e nevoie. Foto: Profimedia Images

Guvernul israelian va iniţia pregătiri pentru o posibilă intervenţie militară împotriva programului nuclear iranian, susțin oficialii de la Ierusalim. În contextul tensiunilor, SUA şi Israel vor avea consultări privind strategia faţă de activităţile iraniene, afirmă surse citate de site-ul News.Walla.co.il.

"Am observat deja caracterul acordurilor cu regimuri extremiste precum cel iranian, atât în secolul trecut, cât şi în secolul actual, cu Administraţia nord-coreeană. Indiferent dacă există sau nu un acord, noi vom face ceea ce este necesar pentru a nu permite Iranului să se doteze cu arme nucleare", a afirmat premierul în exerciţiu al Israelului, Benjamin Netanyahu, transmite Mediafax.

La rândul său, ministrul israelian al Apărării, Benjamin Gantz, a avertizat că Israelul se pregăteşte pentru o posibilă operaţiune militară împotriva Iranului.

"Trebuie să ne asigurăm că dacă va fi semnat un acord cu Iranul, va fi unul care va pune capăt proiectului nuclear, va permite monitorizarea eficientă pe termen lung şi va pune capăt implicării Iranului în Siria, Yemen şi Irak", a afirmat Benjamin Gantz, conform cotidianului Times of Israel.

"Armata israeliană îşi mobilizează forţele şi se pregăteşte pentru orice scenariu, inclusiv pentru cel în care va trebui să lansăm o operaţiune pentru a împiedica Iranul să obţină arme nucleare", a subliniat Benny Gantz.

"Iranul distruge ultimele vestigii ale monitorizării Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică şi continuă să conteste şi să ameninţe stabilitatea regională. Paşii extremi ai Iranului necesită o reacţie internaţională imediată. Politicile Iranului reprezintă o declaraţie privind intenţiile şi dorinţa de a continua să dezvolte capabilităţi nucleare", a declarat, la rândul său, Gabi Ashkenazi, ministrul israelian de Externe.

Citește și: Israelul anunţă că dezvoltă un nou scut antirachetă împreună cu SUA

Israelul nu este de acord cu intenţia Administraţiei Joseph Biden de readucere a Statelor Unite în Acordul nuclear. Noul ambasador israelian la Washington, Gilad Erdan, a avertizat că Israelul s-ar putea disocia de strategia Administraţiei Joseph Biden privind programul nuclear iranian în cazul în care Statele Unite revin în Acordul atomic din 2015.

Conform site-ului News.Walla.co.il, în contextul disensiunilor, Statele Unite şi Israelul vor relua în următoarele zile consultările în cadrul Forumului strategic privind Iranul pentru a stabili abordarea faţă de programul nuclear iranian şi faţă de influenţa Teheranului în Orientul Mijlociu.

Citește și: Crește îngrijorarea la nivel mondial în privința unui sit nuclear pe care Iranul nu l-a declarat

Iranul amenință că va intensifica procesul de purificare a uraniului

Iranul a avertizat, luni, că ar putea intensifica activităţile de purificare a uraniului şi că nu va ceda presiunilor exercitate de Statele Unite, în timp ce Administraţia Joseph Biden a reiterat angajamentul de a nu permite Teheranului să fabrice arme nucleare.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că Teheranul ar putea atinge un nivel de 60% în purificarea uraniului, subliniind însă că nu există obiectivul fabricării de arme atomice.

Acordul nuclear iranian din 2015, din care Statele Unite s-au retras în 2018, prevede că Iranul poate purifica uraniu până la nivelul de 3,67%. Înainte de semnarea Acordului nuclear cu marile puteri, Iranul atinsese un nivel de purificare a uraniului de 20%. Uraniul utilizat la fabricarea de bombe nucleare are o concentraţie de cel puţin 90%.

"Nivelul de îmbogăţire a uraniului în Iran nu va fi limitat la 20%. Îl vom intensifica la orice nivel are nevoie ţara. Am putea ajunge la 60%. Americanii şi părţile europene din Acord au utilizat un limbaj inadecvat împotriva Iranului. Iranul nu va ceda presiunilor. Poziţia noastră nu se va schimba", a declarat Ali Khamenei, conform Televiziunii publice iraniene, citată de agenţia Reuters.

Administraţia Joseph Biden a transmis că vrea consolidarea Acordului nuclear iranian.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran sunt tensionate, din cauza programului nuclear iranian şi a activităţilor balistice. Washingtonul este nemulţumit de influenţa Iranului asupra unor ţări din Orientul Mijlociu. Fostul preşedinte Donald Trump a decis în 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni. Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania menţin Acordul atomic cu Iranul.

Citește și: Șeful programului nuclear iranian a fost asasinat cu o armă de o tonă pe care Mossadul a introdus-o clandestin în Iran

Editor : Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Papa Francisc condamnă „cruzimea” raidurilor israeliene soldate cu moartea unor copii în Gaza

O rachetă trasă din Yemen a lovit un parc din Tel Aviv. 30 de răniți, în urma atacului

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

SUA au expulzat 270.000 de migranţi ilegali într-un an, mai mulți decât în mandatul lui Trump

Partenerii noștri