Guvernul britanic modifică regulile de imigrație, după ce criza șoferilor de camion a lăsat magazinele și benzinăriile fără marfă
Guvernul britanic lucrează la un sistem de vize temporare pentru a soluționa criza de șoferi de camion, care a perturbat grav economia Regatului Unit. Detaliile urmează să fie prezentate duminică, potrivit BBC.
Modificarea regulilor privind imigrația va avea loc doar pentru o perioadă limitată și ar exista un plafon al numărului de angajați autorizați să intre în țară. Ar putea fi eliberate aproximativ 5.000 de vize temporare, potrivit publicației.
Criza gravă de șoferi de camion a dus la întreruperi în livrările de carburanți. Unele benzinării s-au închis, iar la altele s-au format cozi.
Asociația Transportatorilor Rutieri a estimat că Marea Britanie are nevoie de aproximativ 100.000 de șoferi de vehicule grele și că criza de forță de muncă a fost agravată atât de pandemia de COVID-19, cât și de Brexit.
Guvernul a declarat că nu există lipsă de combustibil la rafinării și a îndemnat oamenii să nu intre în panică.
Ministrul pentru Afaceri, Greg Hands, a spus că mai puțin de 1% din stațiile de benzină au fost închise și că există „suficientă benzină disponibilă pentru utilizare normală în această perioadă a anului”.
El a adăugat că ieșirea Marii Britanii din UE înseamnă că guvernul îi poate ajuta pe britanici să devină șoferi de vehicule grele, făcând meseria să devină mai atractivă inclusiv prin salarii mai mari.
Potrivit BBC, guvernul va anunța, de asemenea, o serie de măsuri pe termen mai lung, inclusiv instruirea mai multor persoane pentru a deveni șoferi și măsuri pentru a grăbi programarea la examenele pentru permisul de conducere.
Ministrul Transporturilor din Marea Britanie, Grant Shapps, declarase vineri că va analiza posibilitatea de a recurge la şoferii din cadrul forţelor armate pentru a putea ajuta la rezolvarea crizei de şoferi de camion, care a impus închiderea benzinăriilor şi afectează aprovizionarea supermarketurilor.
Ieşirea din UE a Marii Britanii a însemnat pierderea unui uriaş rezervor de mână de lucru. Peste 50.000 de emigranţi au plecat din Marea Britanie în al doilea semestru al anului trecut, potrivit unor estimări guvernamentale, iar analiştii se aşteaptă la un număr şi mai mare în acest an. Firmele din industria alimentară şi companiile de logistică au avertizat în repetate rânduri că le lipsesc aproximativ 100.000 de şoferi de camion.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News