Live

Grupările palestiniene Hamas și Fatah discută planurile pentru Gaza post-război

Data publicării:
Colaj: Mahmoud Al-Aloul, comandant adjunct Fatah, și Khalil Al-Hayya, al doilea comandant și negociator-șef al grupării. Foto: Profimedia

Liderii grupării islamiste Hamas și ai mișcării Fatah a președintelui palestinian Mahmoud Abbas au discutat miercuri despre planurile de cooperare după războiul din Gaza într-o nouă întâlnire ținută la Cairo, a declarat un oficial Hamas pentru Reuters.

Discuțiile sunt primele de când cele două grupuri s-au întâlnit în China în iulie și au convenit asupra pașilor pentru formarea unui guvern palestinian de uniune pentru Gaza și Cisiordania ocupată. De asemenea, acestea fac parte din eforturile îndelungate și nereușite până acum de a vindeca o schismă care s-a accentuat atunci când Hamas a preluat controlul asupra Gazei într-un scurt conflict cu Fatah în 2007.

Delegația Hamas este condusă de Khalil Al-Hayya, al doilea comandant și negociator-șef al grupării, cu sediul în Qatar, a declarat Taher Al-Nono, oficial media al Hamas.

Un oficial palestinian a declarat că delegația Fatah este condusă de Mahmoud Al-Aloul, comandantul secund al Fatah. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Fatah.

„Reuniunea va discuta despre agresiunea israeliană asupra Fâșiei Gaza și despre provocările cu care se confruntă cauza palestiniană”, a declarat Nono.

Problema administrării Fâșiei Gaza după încheierea războiului de un an dintre Israel și Hamas este una dintre cele mai spinoase probleme cu care se confruntă palestinienii.

Israelul, care și-a început campania militară pentru a elimina Hamas din Gaza după atacul condus de Hamas asupra comunităților din sudul Israelului la 7 octombrie 2023, a exclus includerea grupului într-o administrație postbelică. De asemenea, Israelul afirmă că nu are încredere în Autoritatea Palestiniană condusă de Abbas, care guvernează parțial Cisiordania ocupată de Israel, pentru a face acest lucru.

Punctele de trecere a frontierei

Un oficial palestinian familiarizat cu discuțiile a declarat că, în cazul în care nu se ajunge la un acord asupra unui guvern de uniune, grupurile ar putea încerca să formeze un comitet care să administreze Gaza și să ajute la gestionarea punctelor de trecere a frontierei.

Forma și responsabilitățile exacte ale comitetului propus rămân neclare, a declarat oficialul, care a cerut să nu fie numit.

Oficiali egipteni din domeniul securității au declarat că Egiptul îndeamnă ambele părți să convină asupra unui mecanism de gestionare a punctului de trecere de la granița sa cu Gaza, închis din luna mai. Cairo susține că trebuie restabilită o prezență palestiniană la frontieră. Egiptul a discutat planurile pentru frontieră cu Statele Unite, în paralel cu negocierile mai ample de încetare a focului, care s-au blocat în prezent.

Înainte de luna mai, Rafah era singurul punct de trecere din Gaza care nu era controlat direct de Israel. Acesta devenise un punct de intrare important pentru ajutorul umanitar și un punct de ieșire pentru persoanele evacuate din motive medicale. Anterior, era o poartă către lumea exterioară pentru cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza, deși Egiptul și Israelul controlau strict circulația prin el.

Editor : B.E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Hezbollah susține eforturile pentru obținerea unui armistițiu în Liban, pentru prima dată de la escaladarea conflictului cu Israel

Donald Trump spune că Gaza poate fi „mai grozavă ca Monaco”: „Are cea mai bună locație din Orientul Mijlociu, cea mai bună apă”

Orientul Mijlociu trece prin cea mai gravă situație din ultimii 50 de ani. Cum s-a ajuns aici (analiză CNN)

Israelul vede o victorie împotriva inamicilor, dar s-ar putea să fie prea devreme. Greșelile fatale făcute de Hezbollah (Politico)

Partenerii noștri